Ετικέτες

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Φίλες και φίλοι, τι γνωρίζετε για την...

ΥΠΝΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ή ΥΠΝΟΠΑΡΑΛΥΣΗ
(Schlafparalyse, auch Schlafstarre oder Schlaflähmung - Sleep paralysis - Paralysie du sommeil - Uyku felci - Parálisis del sueño)

Έχετε ακούσει ή διαβάσει κάτι σχετικό με τον τίτλο του σημερινού μου άρθρου; Αν όχι, πιστεύω πως όσοι αγνοούν αυτή την κατάσταση, θα βρουν την αναφορά μου αρκετά ενδιαφέρουσα.

Φανταστείτε παιδιά ότι ξυπνάτε μια ωραία ημέρα κι ενώ έχετε την απόλυτη συνειδητοποίηση του περιβάλλοντός σας, δεν μπορείτε να κινηθείτε ή να μιλήσετε. Ο εγκέφαλός σας είναι μεν ξύπνιος, αλλά εσείς δεν μπορείτε να μετακινήσετε το σώμα σας.

Η κατάσταση αυτή, που ονομάζεται υπνική παράλυση ή υπνοπαράλυση, είναι μια προσωρινή αδυναμία κίνησης ή

ομιλίας που συμβαίνει είτε την στιγμή που μας παίρνει ο ύπνος, στην λεγόμενη υπναγωγική ή προϋπνική φάση, ή κατά την στιγμή της αφύπνισης, καλούμενη υπνοπομπική ή μεταϋπνική φάση.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η υπνοπαράλυση είναι μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου ένα 8% του γενικού πληθυσμού. Το φαινόμενο δεν είναι επιβλαβές και μπορεί να διαρκέσει λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά. Όμως, το 90% των ανθρώπων που βίωσαν μια τέτοια εμπειρία, περιγράφουν το συναίσθημα αυτό ως πολύ τρομακτικό.