Ετικέτες

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Ένα φιλάκι είναι λίγο, πολύ λίγο, δύο φιλάκια είναι λίγο, τι να πω,
τρία φιλάκια είναι λίγο, πολύ λίγο, δώσε μου τέσσερα αν θες να σ’ αγαπώ...

Φίλες και φίλοι σας χαιρετώ και σας ερωτώ,

αναλογιστήκατε ποτέ, που περίπου κείτεστε με τις γνώσεις σας γύρω από το φιλί; Πιθανόν να μη γνωρίζετε τόσο πολλά, όσο πιστεύετε!

θα σας απασχολήσω σήμερα, με κάποιες ''άχρηστες πληροφορίες'' σχετικά με το ΦΙΛΙ και τη ΦΙΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ...και μη μου κρυφοχαμογελάτε τώρα, αλήθεια σας

λέω! Η ''Φιληματολογία'' είναι η επιστήμη που μελετάει το φιλί και ό,τι συνεπάγεται!

Θα αναρωτηθείτε τώρα, πως μου ήρθε αίφνης η ιδέα να καταπιαστώ μαζί της; Ως γιατρός ασχολήθηκα βεβαίως με τη φυσιολογία και την πρακτική του φιλιού (ευνόητον, ότι με την πρακτική...ολίγον τι νωρίτερα😉)... αλλά, να, δεν είχε καρποφορήσει ακόμη η ιδέα για δημοσίευση στο μυαλό μου.

Ως γνωστόν, το φιλί έχει χιλιοτραγουδηθεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μερικά τραγουδάκια μάλιστα, συνδέονται με αλησμόνητες αναμνήσεις κι έχουν αφήσει, για πάντα, τα μελωδικά τους αποτυπώματα στα βάθη της ψυχής μας. Όχι, δεν πρόκειται να κατονομάσω όλα τα τραγουδάκια που με άγγιξαν, με συγκίνησαν ή μπήκαν κάτω από το πετσί μου... Ωστόσο, θ' αναφέρω το τραγουδάκι ''Φίλα με'', με τον Κραουνάκη να σαλπάρει και να χάνεται...το οποίο μού ’δωσε και το ερέθισμα για τη σύνταξη αυτού του άρθρου… καθώς κι ένα δικό μας, τα ''Πυρωμένα φιλιά'', σε στίχους του συνήθως ύποπτου Λάκη και με δική μου μουσική επένδυση! Το τελευταίο, αν και το δημιουργήσαμε το 2003, δεν σας το παρουσιάσαμε ακόμη! Ελπίζω να το κάνουμε σύντομα όμως!

Όπως πάντα, όσα γράφω ή παραθέτω βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, δίχως να παραλείπω κάποια χιουμοριστική διάθεση εκ μέρους μου!😏

Μηχανισμός, φυσιολογία του φιλιού, υπέρ και κατά

Από την αρχαιότητα το φιλί είναι ένας τρόπος έκφρασης αγάπης, επιθυμίας, ενότητας και επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων. Το φιλί δεν είναι απλώς μια φυσική ενέργεια, αλλά έχει βαθιές ψυχολογικές και συναισθηματικές αποφυάδες.

Χωρίς να γίνεται ταξινόμηση ανα κατηγορία φιλιού, ο μέσος χρόνος που αφιερώνει ένα άτομο φιλώντας στη ζωή του ξεπερνά τα 20.000 λεπτά, κάπου δύο εβδομάδες δηλαδή.

Με το φιλί ερχόμαστε σε επαφή...αφή, η οποία συχνά αποκαλείται «η μητέρα των αισθήσεων», λόγω της δυναμικής που εμπεριέχει, λέει μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Newark, N.J. Helen Fisher, PhD, της οποίας ερευνητική ειδικότητα αποτελεί η ρομαντική αγάπη.

Σας πληροφορώ επίσης ότι η ευαισθησία των χειλέων είναι 100 έως 200 φορές ανώτερη απ’ αυτήν των άκρων των δακτύλων. Ακόμα και τα γεννητικά όργανα δεν έχουν την ευαισθησία που έχουν τα χείλη.

Ένα φιλί μπορεί να είναι σεξουαλικά φλογερό μέχρι κάπως τραχύ και ίσως λιγάκι άγριο, εξαιρετικά ρομαντικό ή βαθύτατα ηδονικό επειδή, κατά κάποιο τρόπο, είναι η επιβεβαίωση μιας δέσμευσης.

Κατα τη διαδικασία του φιλήματος ενεργοποιείται μια ομάδα διαφορετικών μυών του προσώπου, με τον σφιγκτήρα του στόματος να παίζει πρωταρχικό ρόλο. Για τα
απλά φιλάκια χρησιμοποιούμε μόλις 2 μύες και καίμε 2 έως 3 θερμίδες μόνο, ενώ σ΄ένα παθιασμένο γαλλικό φιλί, όπου μπερδεύονται οι γλώσσες μας, μπορεί να συμμετέχουν 23 έως 34 μύες του προσώπου και 112 ορθοστατικοί. Η δε πράξη του φιλιού καταναλώνει μεταξύ 5 και 26 θερμίδες ανά λεπτό.  

Αν τώρα φιλιόμαστε παθιασμένα για μια ώρα και υπολογίσουμε, κατά μέσον όρο, 15 θερμίδες ανά λεπτό, θα έχουμε κάψει 900 περίπου θερμίδες! Ό,τι πρέπει δηλαδή για να χάσουμε μερικά κιλάκια! Εξουθενωτικό μεν, αλλά σίγουρα πολύ πιο ευχάριστο από το γυμναστήριο, επειδή μεταφερόμαστε σε μια άλλη διάσταση, ήτοι, στον παράδεισο του έρωτα...😊 Αυτό δεν είναι σύσταση...απλώς σκέψεις κάνω...

Πάντως, κατά τον καθηγητή Bryant Stamford, PhD, του Πανεπιστημίου Louisville, κάνοντας τζόκινγκ σ’ έναν διάδρομο γυμναστηρίου καίγονται 11,2 θερμίδες το λεπτό!

...πιο υγρό φιλί απ' αυτό δεν υπάρχει😉
Κατά τη διάρκεια ενός καλού, υγρού φιλιού, τα ζευγάρια ανταλλάσσουν κατά μέσο όρο 9 ml ύδατος, 0,7 mg πρωτεΐνης, 0,18 mg οργανικών ενώσεων, 0,71 mg λιπών και 0,45 mg χλωριούχου νατρίου, καθώς επίσης μερικά εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο 278 διαφορετικών ειδών μικροοργανισμών, εκ των οποίων το 95%
χαρακτηρίζονται ως μη παθογόνοι για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα. Βεβαίως, λογικά σκεπτόμενοι, αν μοιραζόμαστε τα μικρόβια μας με κάποιον, ίσως να ενισχύεται το αμυντικό μας σύστημα!😏

Εν τούτοις, επειδή πολλοί παθογόνοι οργανισμοί, όπως π.χ. κορωναϊός, απλός έρπης, λοιμώδης μονοπυρήνωση, ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων κι άλλοι διάφοροι μολυσματικοί ιοί, στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι κ.ο.κ. μπορούν να μεταδοθούν από τα φιλιά, η Kelly Reynolds, PhD, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Arizona, δεν φαίνεται να είναι πολύ ενθουσιασμένη με το υγρό/γαλλικό φιλί!

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του φιλιού αυξάνεται επίσης και η παραγωγή σάλιου... η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας ξεπλένοντας τα βακτήρια από τα δόντια! Τάδε έφη ο οδοντίατρος Mathew Messina, DDS, από το Ohio... Ευνόητο ότι και σ΄αυτό το σημείο θα βρείτε πολλούς διαφωνούντες επιστήμονες!

Εγώ πάντως την οδοντόβουρτσα μου δεν την αφήνω...😊

Σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα, περίπου το 12% των ατόμων που φιλούν κάποια/-ον που έχει φάει ένα φαγητό στο οποίο είναι αλλεργικά, θα εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση. Εννοείται βεβαίως ότι η ευαισθησία σας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της αλλεργίας σας. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14635463/

Όταν φιλιόμαστε, απελευθερώνονται ωκυτοκίνη και άλλες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που συνδέονται με την αίσθηση της ευτυχίας και της ευεξίας. Το φιλί ενισχύει την εμπιστοσύνη και την ενότητα μεταξύ δύο ανθρώπων. Μερικές φορές, ένα μόνο φιλί μπορεί να μεταδώσει περισσότερα συναισθήματα από ό,τι θα μπορούσαν να εκφράσουν λόγια.

''Το Φιλί'' έργο του Gustav Klimt
(από τους αγαπημένους μου ζωγράφους) 
Σύμφωνα με τη Fisher, για το ζευγάρωμα και την αναπαραγωγή οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει τρία διαφορετικά συστήματα στον εγκέφαλο:

α. Σεξουαλικής/γενετήσιας ορμής (libido), 

β. Συναισθημάτων έντονης ρομαντικής αγάπης, και 

γ. Συναισθημάτων βαθιάς προσκόλλησης/δέσμευσης.

Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η σεξουαλική ορμή και ο πόθος πυροδοτούνται από την τεστοστερόνη. Επειδή δε, το σάλιο περιέχει υψηλές ποσότητες τεστοστερόνης, η οποία ενεργοποίει τη libido, και δεδομένου ότι τα κύτταρα του εσωτερικού τοιχώματος του μάγουλου είναι δομημένα ούτως ώστε να διευκολύνουν την απορρόφησή της, τα υγρά φιλιά προκαλούν σεξουαλική διέγερση. Η συμβολή της ντοπαμίνης, που μαζί με άλλους νευροδιαβιβαστές, ανήκει επίσης στο κύκλωμα ανταμοιβής, ξεκινά με τα συναισθήματα της ρομαντικής αγάπης.

Η ωκυτοκίνη είναι υπεύθυνη για την προσκόλληση ή τη δέσμευση και συχνά αναφέρεται ως η ορμόνη της ευτυχίας ή της αγάπης ή ορμόνη δεσμού μητέρας-παιδιού. Η ωκυτοκίνη παράγεται στον υποθάλαμο κι αποθηκεύεται στην υπόφυση απ’ όπου εκκρίνεται.

Ένας από τους ισχυρότερους μηχανισμούς έκκρισης / απελευθερώσης ωκυτοκίνης είναι η διέγερση των θηλών, αναφέρει ο Young. Είναι ο ίδιος βιολογικός μηχανισμός που ενεργοποιεί τη ροή του γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σημειωτέον ότι το μόνο είδος που περιλαμβάνει τη διέγερση της θηλής κατά τον έρωτα είναι ο άνθρωπος, προσθέτει ο Young.

Κατά τη συνουσία και μετά τον οργασμό, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, το σώμα απελευθερώνει ωκυτοκίνη, συνεπώς, εκτός από ηδονή, ικανοποίηση, συναίσθημα ευφορίας, συμβάλλει στην εντονώτερη δέσμευση μετά το σεξ.

Αν κάνετε έρωτα με κάποια ή με κάποιον που σας αρέσει πολύ, αλλά δεν είστε ερωτευμένοι και δεν αισθάνεστε συνδεδεμένοι μαζί της/του, τότε το μόνο που μπορεί να νιώθετε είναι η σεξουαλική ορμή, οι επιπτώσεις της τεστοστερόνης δηλαδή.

...και μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες

- Σύμφωνα με μία ιστοσελίδα, η άσκηση του φιλιού βοηθά στην πρόληψη των ρυτίδων του προσώπου!!😏

- Μερικές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι οι άνδρες που φιλούσαν τις γυναίκες τους κάθε πρωί, ζουν 5 χρόνια περισσότερο και βγάζουν περισσότερα χρήματα εν σχέσει με τους άνδρες που δεν το έπρατταν...(Αν ήταν έτσι, θάπρεπε να ήμουνα πολυεκατομμυριούχος...σκέφθηκα!😏). Πάντως, η επιλογή δική σας παιδιά... για κάποιους εξ ημών ίσως είναι λιγάκι αργά... κάποιοι νεότεροι μας... ίσως προλαβαίνουν... Αναρωτιέμαι όμως τι γίνεται με τις γυναίκες σ’ αυτή την περίπτωση! Αχ αυτή, η ακόμη ανδροκρατούμενη κοινωνία μας...😞

- Από επιστημονική σκοπιά, ανεξαρτήτως της διαρκείας ενός φιλιού, το DNA της/του συντρόφου παραμένει στη στοματική μας κοιλότητα για μία ώρα τουλάχιστον.

- Όλα τα είδη των ζώων φιλιούνται, μας λέει η Fisher, τα σκυλιά π.χ. αλληλογλείφουν τη μούρη τους, οι χελώνες και οι γάτες τρίβουν τις μύτες τους, οι ελέφαντες τοποθετούν τις προβοσκίδες τους στο στόμα του συντρόφου


τους...ακόμη και τα έντομα χαϊδεύονται με τα πόδια τους (...άραγε πως το κάνουν οι σαρανταποδαρούσες...σκέφθηκα😏
) ή θα χαϊδέψουν την κοιλιά του άλλου...Τώρα πως βγάζει αυτό το συμπέρασμα η κα Fisher...ντεν ξέρει!

- Οι χιμπατζήδες φιλιούνται όπως οι άνθρωποι. Το κάνουν για κάθε είδους λόγους, ερωτικούς (ακόμη κι αλά γαλλικά...), κοινωνικούς, φιλικούς, για συμφιλίωση μετά από έναν τσακωμό ή για να εκφράσουν φιλία. Μια μάνα κι ένα παιδί θα φιληθούν στα χείλη. Θηλυκοί κι αρσενικοί χιμπατζήδες ανταλλάσουν επίσης φιλιά μεταξύ τους.

- Σύμφωνα με το βιβλίο του Γκίνες, το μεγαλύτερο σε διάρκεια φιλί που καταγράφηκε σε επίσημο ρεκόρ ήταν 58 ώρες, 35 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα, στις 14 Φεβρουαρίου 2013, στην πόλη Ατάγια της Ταϊλάνδης από ένα ζευγάρι Ταϊλανδών.

- Ο Gordon Gallup Jr., Ph.D., καθηγητής της εξελικτικής ψυχολογίας του πανεπιστημίου στο Albany, σημειώνει ότι το φιλί μπορεί να έχει εξελιχθεί από την πρωτόγονη πράξη σίτισης παιδιού από τη μητέρα, όπου η μητέρα μασάει μικρές μερίδες τροφής και στη συνέχεια ταίζει το μωρό της.

                                                   ---------------------------------------------

Αν δεν κουραστήκατε με την ανάγνωση, συνεχίστε παρακάτω...

Είδη φιλιών:

Αέρινο φιλί (Air kiss): Οταν δύο άτομα με κλειστά τα χείλη τους περνούν δίπλα από το μάγουλο του άλλου χωρίς να το αγγίζουν πραγματικά.

Φιλί στο μάγουλο (Cheek kiss): Μια κίνηση πλατωνικού χαιρετισμού που συνιθίζεται μεταξύ φίλων και μελών της οικογένειας.

Φιλί στο μέτωπο (Forehead kiss): Έκφραση στοργής.

Ράμφισμα (Peck): Ελαφρύ άγγιγμα των χειλιών.

Φιλί στην κορυφή του κεφαλιού (Top of the head kiss): Συνήθως από έναν γονέα προς το παιδί ή έναν παππού ή τη γιαγιά.

Χειροφίλημα (Hand kiss): Ένδειξη σεβασμού και τρυφερότητας.

Αγγελικό φιλί (Angel kiss): Στοργικό, απαλό φίλημα των βλεφάρων.

Φιλάκι στη μύτη (Nose kiss): Συνήθως είναι ένας γλυκός, οικογενειακός χαιρετισμός.

Φιλάκι της πεταλούδας (Butterfly kiss): Με τα μάγουλα κολλημένα, ανοιγο-κλείσιμο των βλεφαρίδων στα μάτια ή στο πρόσωπο του άλλου, ούτως ώστε να αισθάνεται σαν να το αγγίζουν (φιλούν) τα φτερά μιας πεταλούδας.

Φιλί του άνθρωπου αράχνη (Spiderman kiss): Όπως ο Tobey Maguire (Spiderman) φιλά την Kirsten Dunst ενώ κρέμεται ανάποδα. Αυτό το φιλί...δεν το δοκίμασα ακόμη😇...κάπως δύσκολο μου φαίνεται, αλλά, να, ποτέ δεν είναι αργά.

Ερωτικά φιλιά... Η επιλογή δική σας...

α. Το γαλλικό φιλί (French kiss) : Ο αυτοκράτορας των φιλιών, κατά την ταπεινή μου γνώμη...Το γαλλικό φιλί είναι η προθέρμανση για την ερωτική πράξη, makeout αγγλιστί.      

βΦιλάκι στο λαιμό/αυχένα (Neck kiss ): Πολύ ερωτικό, δεδομένου ότι ο λαιμός είναι ένα ευάλωτο, ερωτογενές μέρος του σώματος.

γ. Το Δαγκωτό φιλάκι (Bite kiss): Στην προκειμένη περίπτωση ελαφρό δαγκωματάκι.

δ. Φιλί σαύρας (Lizard kiss): Όταν οι σύντροφοι φιλιούνται αγγίζοντας μόνο τις γλώσσες, χωρίς τα χείλη.

ε. Φιλί στο λοβό του αυτιού (Earlobe kiss): Εξαιρετικά ευάλωτη και ερωτική περιοχή!

στ. Φιλιά στο σώμα (Body kisses): Πολύ οικείο και ερωτικό, μια άλλη μορφή προκαταρκτικού παιχνιδιού.

ζ. Φιλί μόνο στο ένα χείλος (Single lip kiss): Αρκετά αισθησιακό, ιδίως με μισάνοιχτα χείλη.

η. Φιλί στον ώμο (Shoulder kiss): Προκλητικό/ερωτικό, ειδικά όταν ξεκινά από πίσω.

θ. Φιλιά γύρω από τις θηλές και τα γεννητικά όργανα (Nipple kisses, Genital kisses): Εδώ βρε παιδιά... δεν φαντάζομαι να περιμένετε διευκρινίσεις...τ’ αφήνω στη φαντασία σας...😇

Σας αφήνω παιδιά με την υπενθύμηση του πρώτου στίχου του "Bésame Mucho" (Φίλα με πολύ), που μας τραγούδησε η μεξικάνα Consuelo Velazquez, κάπου μεταξύ 1932 και 1938.

‘’Bésame, bésame mucho, como si fuera esta noche la última vez’’. (Φίλησέ με,
φίλα με πολύ, σαν να ήταν απόψε
η τελευταία φορά).

...και μια απορία βρε παιδιά: Θα ήθελα νάξερα πως φιλά αυτή η Fisher!!!😏

Γιάννης Αρβανιτάκης


ΠΗΓΕΣ

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23684396/

http://www.webmd.com/sex-relationships/features/kissing-benefits#1

https://www.mindbodygreen.com/articles/types-of-kisses

http://www.cosmopolitan.com/health-fitness/a8687514/scary-kissing-facts/

https://www.mindbodygreen.com/articles/why-humans-kiss-science

https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=94457

https://www.albany.edu/campusnews/releases_401.htm

https://meygeia.gr/systima-antamoivis-egkefalou/

https://en.wikipedia.org/wiki/Evolutionary_psychology