Ετικέτες

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ
(Chronic fatigue syndrome – CFS, Chronisches Erschöpfungssyndrom, Syndrome de fatigue chronique, Síndrome de fatiga crónica, Kronik yorgunluk sendromu) 


του Γιάννη Αρβανιτάκη

Πίσω από μία ανεξήγητη, έντονη, παρατεταμένη, εξουθενωτική κόπωση η οποία επιδεινώνεται με την σωματική άσκηση και συνοδεύεται από γνωστικές δυσλειτουργίες σε βαθμό που να δυσχεραίνεται ή να καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεση των καθημερινών

επαγγελματικών, κοινωνικών κ.α. δραστηριοτήτων μας…μπορεί να κρύβεται το ''Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης'' (ΣΧΚ)!

Φίλες και φίλοι, οι περισσότεροι από εσάς δεν ανήκετε στα ιατρικά επαγγέλματα, γι’ αυτό υπέθεσα, για όσους βέβαια δεν το γνωρίζουν, πως μια ενημέρωση σχετικά με το ΣΧΚ θα ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.

Το ΣΧΚ είναι μία συστηματική βιολογική νόσος κι όχι μια ψυχολογική πάθηση. Δυστυχώς, πολλές φορές στις μέρες μας, μερικοί συνάδελφοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα και διαγνώσεις, χαρακτηρίζοντας τα συμπτώματα ως ψυχοσωματικά! Μέχρι στιγμής αγνοούμε τα αίτια που το προκαλούν και δεν διαθέτουμε ακόμη κάποιες εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις για την εξακρίβωσή του! Μόνο με την διαφορική διαγνωστική, διαμέσου αποκλεισμού, καταλήγουμε έμμεσα στην διάγνωση του συνδρόμου.