Ετικέτες

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

COVID-19  ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ, ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ, ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

20 Σεπτεμβρίου 2020

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Φίλες και φίλοι, 

Πέρασε πάλι καιρός από την τελευταία μου ανάρτησή για τον SARS-CoV-2 και τα πάντα ρει! Καιρός λοιπόν για μια νέα ανασκόπηση/ανακεφαλαίωση/αναθεώρηση και κάποιες προσθήκες νέων στοιχείων γύρω από τις εξελίξεις σ’ αυτόν τον τομέα, σκέφθηκα. Σας παραθέτω λοιπόν πληροφορίες, από τις πρόσφατες δημοσιεύσεις εγκύρων ιατρικών πηγών, οι οποίες πιστεύω είναι γενικού ενδιαφέροντος, προσθέτοντας, όπως πάντα, τις προσωπικές μου απόψεις μέσα στα δικά μου πλαίσια σκέψης.

Τονίζω ότι το άρθρο μου δεν προορίζεται να ενημερώσει, συγνώμη... να παραπληροφορήσει εννοούσα, τους οπαδούς διαφόρων συνωμοσιολογιών, την διεθνή των ψεκασμένων, τους αρνητές της μάσκας, τους παρατηρητές της κλειδαρότρυπας ή τους οποιουσδήποτε αιρετικούς άλλης κατηγορίας...βλέπετε, αυτοί τα ξέρουν και τα κατέχουν όλα καλύτερα(!)

Απευθύνομαι λοιπόν στους υπολοίπους εξ υμών που έχουν διάθεση και χρόνο για ενημέρωση.  

Όσα αναφέρω στις παρακάτω γραμμές δεν αφορούν μόνο την Πατρίδα μας αλλά όλο τον Κόσμο! Μέσα στην οπτικοακουστική καταιγίδα πληροφοριών είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς την ουσία των πραγμάτων.

Παγκοσμίως, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει την ανοδική του πορεία αλλά η συμπεριφορά του ιού φαίνεται να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Οι συνισταμένες βεβαίως ποικίλουν, π.χ. στις ΗΠΑ και Ν. Αμερική ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα απ’ ότι στην Ευρώπη, οι φτωχότερες χώρες δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές ιατρικής φροντίδας και παρακολούθησης, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε μια ακριβή σύγκριση, η συχνότητα των τεστ αυξήθηκε δραματικά, η προσδοκώμενη άνοδος της θερμοκρασίας δεν φαίνεται να επηρέασε και τόσο πολύ τον ιό, κ.ο.κ. Προφανώς όμως η χαλάρωση των μέτρων προστασίας και η ανεύθυνη συμπεριφορά μερικών συνανθρώπων μας συνέβαλαν σημαντικά σ’ αυτήν την εξάπλωση! Εν τούτοις, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι θάνατοι από την COVID-19 μειώθηκαν. Φαίνεται πως διανύουμε μια νέα έξαρση (το δεύτερο κύμα;) του SARS-CoV-2 αλλά, ίσως στην ασθενέστερή του μορφή. Εν τω μεταξύ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει μετατεθεί προς τα κάτω! Για να δούμε!

Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, συμβάλλουν στην διαφορετικότητα της εικόνας που αποκομίζουμε.