Ετικέτες

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Τ Α Σ Μ Α Ν Ι Α

23 Ιανουαρίου 2019
του Γιάννη Αρβανιτάκη   

Φίλες και φίλοι, 

κάθε φορά, ο εντολοδόχος μου κι αγαπημένος μου φίλος Λάκης, μου λέει, ''βάλε και καμιά φωτογραφία από ζωάκια κι απ' όμορφα τοπία εκεί που πηγαίνετε''...κι εγώ υπάκουος όπως πάντα...δεν του χαλάω χατήρι...Και...έχοντας προς στιγμήν καλό διαδίκτυο ανεβάζω μερικές φωτογραφίες!

Η Τασμανία, Palawa στην γλώσσα των Αβοριγίνων, είναι ένα μεγάλο νησί στα νότια της Αυστραλίας και περιβάλλεται από άλλα
Freycinet NP, Wineglas Bay
334 νησιά. Σ’ έναν χώρο που αντιστοιχεί στο ήμισυ της Ελλάδας περίπου, ζουν μόνο 526,700 άνθρωποι (Μάρτιος 2018), εκ των οποίων 225.000 διαμένoυν στην πρωτεύουσα Χόμπαρντ (Hobart), συμπεριλαμβανομένων περίπου 5.000 Ελλήνων, κι άλλοι 85.000 στην Λονσέστον (Launceston), την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τασμανίας.
Προτού αναρτήσω μερικές φωτογραφίες από την άγρια και μη ομορφιά της Τασμανίας, θα ήθελα να σταθώ για λίγο στους Αβορίγινους Τασμάνιους.

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ 
ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι,

απευθύνομαι σε όλους εσάς που περάσατε επιτυχώς το κατώφλι των 50 χρόνων! Θα ήθελα να’ ξερα αλήθεια, πόσοι εξ υμών υποβληθήκατε σε μία προληπτική κολονοσκοπική εξέταση!

Μετά τα πενήντα, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) διπλασιάζεται κάθε δέκα χρόνια. Για άτομα που

δεν παρουσιάζουν βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό, ο ΚΠΕ είναι εξαιρετικά σπάνιος κάτω από την ηλικία των 50 ετών.

Στην Γερμανία, μετά τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του πνεύμονα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου καταλαμβάνει την τρίτη θέση στους άνδρες και στις γυναίκες έρχεται δεύτερος μετά τον καρκίνο του μαστού. Έτσι, από το 2002, για κάθε άτομο ηλικίας 55 ετών και άνω, τα ασφαλιστικά ταμεία συμπεριέλαβαν την προληπτική κολονοσκόπηση στο πρόγραμμα ανίχνευσης πρόδρομων μορφών και ασυμπτωματικού καρκίνου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στα πρώτα 10 χρόνια της εφαρμογής του μέτρου, 4 εκατομμύρια άτομα έλαβαν μέρος στις προληπτικές ανιχνευτικές εξετάσεις (screening) και κατά τους υπολογισμούς αποφεύχθηκαν 180.000 ΚΠΕ.