Ετικέτες

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Τ Α Σ Μ Α Ν Ι Α

23 Ιανουαρίου 2019
του Γιάννη Αρβανιτάκη   

Φίλες και φίλοι, 

κάθε φορά, ο εντολοδόχος μου κι αγαπημένος μου φίλος Λάκης, μου λέει, ''βάλε και καμιά φωτογραφία από ζωάκια κι απ' όμορφα τοπία εκεί που πηγαίνετε''...κι εγώ υπάκουος όπως πάντα...δεν του χαλάω χατήρι...Και...έχοντας προς στιγμήν καλό διαδίκτυο ανεβάζω μερικές φωτογραφίες!

Η Τασμανία, Palawa στην γλώσσα των Αβοριγίνων, είναι ένα μεγάλο νησί στα νότια της Αυστραλίας και περιβάλλεται από άλλα
Freycinet NP, Wineglas Bay
334 νησιά. Σ’ έναν χώρο που αντιστοιχεί στο ήμισυ της Ελλάδας περίπου, ζουν μόνο 526,700 άνθρωποι (Μάρτιος 2018), εκ των οποίων 225.000 διαμένoυν στην πρωτεύουσα Χόμπαρντ (Hobart), συμπεριλαμβανομένων περίπου 5.000 Ελλήνων, κι άλλοι 85.000 στην Λονσέστον (Launceston), την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τασμανίας.
Προτού αναρτήσω μερικές φωτογραφίες από την άγρια και μη ομορφιά της Τασμανίας, θα ήθελα να σταθώ για λίγο στους Αβορίγινους Τασμάνιους.
Oι πρόγονοι των Αβοριγίνων Τασμανίων υπολογίζεται πως αφίχθησαν στην τότε ακόμη χερσόνησο της Αυστραλίας πριν από 40.000 περίπου χρόνια. Με τ' αυξανόμενα επίπεδα της θάλασσας αποκόπηκαν από την ηπειρωτική Αυστραλία γύρω στο 6000 π.Χ. Για 10.000 χρόνια ο ιθαγενής πληθυσμός της Τασμανίας (Aboriginal Tasmanians) έζησε ανενόχλητος, σε πλήρη απομόνωση από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Όλα αυτά μέχρι το 1803, όταν κατέφθασαν οι Βρετανοί! Τότε, η κυβέρνηση της Βρετανίας άρχισε να στέλνει καταδίκους και εγκληματίες στο νησί μετατρέποντας το σε μία τεράστια ανοικτή φυλακή ή τόπο εξορίας. Σημειωτέον πως ανάμεσα στους καταδικασθέντες μπορεί να ήταν και κάποιος που έκλεψε ένα ψωμί ή κάποιος που δεν άρεσε η φάτσα του σε κάποιον ''κύριο'' της υψηλής κοινωνίας στην πάλαι ποτέ Μεγάλη Βρετανία! Μέσα σε 73 χρόνια, οι άποικοι κατάφεραν να εξοντώσουν το σύνολο του αυτόχθονου πληθυσμού. Ο αριθμός των φονευθέντων/εξολοθρευθέντων δεν είναι ακριβώς γνωστός, εκτιμάται όμως πως ανέρχεται σε 6.000 άτομα!
Για την γενοκτονία, χάριν εφημίας πιστεύω, χρησιμοποιήθηκαν οι όροι ''Μαύρος πόλεμος'' (Black War), ''Μαύρη γραμμή'' (Black Line), ενώ ο ιστορικός Lyndall Ryan θεώρησε πως ο όρος ''Πόλεμος της Τασμανίας'' (Tasmanian War) θα άρμοζε καλύτερα!
Δεν ξέρω τι ανέμεναν οι Βρετανοί εισβολείς όταν άρχισαν συστηματικά, να εκδιώκουν, να καταπατούν, να βιάζουν, να απαγάγουν, να κλέβουν, να σκοτώνουν κ.ο.κ., από τους ανθρώπους αυτούς, που για χιλιετίες έζησαν ειρηνικά σ΄αυτόν τον χώρο; Δεν έπρεπε δηλαδή να προβάλλουν καμμία αντίσταση ή να αντιδράσουν;
Δεν εισέρχομαι σε λεπτομέρειες, όμως, θα ήθελα να αναφέρω, πως υπήρξε μια περίοδος που η κυβέρνηση προσέφερε 5 λίρες Αγγλίας για κάθε ενήλικο και 2 λίρες για κάθε παιδί Αβορίγινο που θα έπιαναν ζωντανό! Τα παιδάκια τα χώριζαν από τους γονείς τους...για να τα εξευρωπαΐσουν/εκπολιτίσουν(!)
Σε μία μικρή βόλτα που κάναμε στον ποταμό Τέϊμαρ (Tamar), στο Λονσέστον, ο ξεναγός ανέφερε πως σε μία φάση της γενοκτονίας, όπου συμμετείχαν και κατάδικοι, για κάθε δολοφονία ενός Αβορίγινου πλήρωναν 1 λίρα!

Μετά από μια επίσκεψη στην Αυστραλία, ο Κάρολος Δαρβίνος, είχε δηλώσει: "Σε κάθε τόπο όπου ο Ευρωπαίος πατάει το πόδι του, ο θάνατος καταδιώκει τους γηγενείς κατοίκους"!
Εδώ που τα λέμε παιδιά, δεν άλλαξαν και πολλά μέχρι τις μέρες μας! Στις μέρες μας, οι γενοκτονίες έχουν εξελιχθεί και εκτελούνται με μια ''πολιτισμένη'' μέθοδο! Εκεί που δεν μπορούν να γίνουν με τον γνωστό, καθιερωμένο τρόπο...έχουν αντικατασταθεί από τις οικονομικές γενοκτονίες!
Σήμερα, εκτιμάται πως 19/20.000 Αβοριγίνων ζουν στην Τασμανία.

***************************************************

Ο διάβολος της Τασμανίας, όπως προδίδει η επιστημονικό του όνομα σαρκόφιλος, (από το λατινοποιημένο Sarcophilus harrisii), είναι ένα σαρκοβόρο μαρσυποφόρο θηλαστικό. Η ονομασία
διαβολάκια αποδίδεται στους πρώτους αποίκους, πιθανόν λόγω του ακούσματος των απόκοσμων νυκτερινών κραυγών που βγάζουν. Λόγω των ισχυρών σιαγόνων που διαθέτει αποκαλείται επίσης ''Ύαινα της Αυστραλίας''.

Πριν μερικές μέρες ξαναβρεθήκαμε σ’ ένα κέντρο προστασίας της άγριας ζωής στην Τασμανία, όπου είχαμε μάθει πολλά πράγματα γι’ αυτά τα συμπαθητικά ζωάκια που λόγω της θανατηφόρου νόσου DFTD (Devil Facial Tumor Disease, παρασιτικοί όγκοι που αναπτύσσονται στο πρόσωπο του ζώου) απειλούνταν με εξαφάνιση. Έκτοτε ένα νέο εμβόλιο υπόσχεται πολλά για την διάσωσή του είδους.

Αν και παρουσιάζουν μια έντονη αγριότητα/επιθετικότητα, κατά την σίτιση τους ακολουθούν κάποια τελετουργική διαδικασία απέναντι στους νέο-προσερχόμενους πεινασμένους συντρόφους τους. Αφού τραφούν, με την στάση του σώματος τους μαρτυρούν τον κορεσμό τους και κατόπιν παραχωρούν την θέση τους στον νεοφερμένο. Επίσης, τα μεγαλύτερα σε όγκο ζώα δεν τρέφονται κατ' ανάγκη πρώτα.
Σε παρακολουθήσεις διατροφής διαβόλων στην άγρια φύση, οι αλληλεπιδράσεις γύρω από τα ψοφίμια ζώων δεν οδήγησαν σε συχνές συγκρούσεις ή σωματικές επαφές. Στις 199 αλληλεπιδράσεις που προέκυψαν, παρατηρήθηκε μία μόνο περίπτωση τραυματισμού. Περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν κατά την περίοδο ζευγαρώματος μεταξύ των αρρένων αντιζήλων! 

Σημειωτέον, πως τα θηλυκά δείχνουν την προτίμησή τους για τα μεγαλύτερα σε ηλικία και πιο σωματώδη αρσενικά. Έ, πως να το κάνουμε...οι ώριμοι άνδρες έχουν την εμπειρία...και, να μου επιτρέψετε να παραβλέψω το ''μεγαλόσωμοι''!
Τα διαβολάκια τρέφονται μεν από ψοφίμια αλλά ενίοτε επιτίθενται και ζωντανά θηράματα, καμιά φορά μάλιστα, διπλάσια του όγκου τους!

Σκαρφαλώνουν ακόμη και σε δένδρα, μέχρι 2,5 μέτρα ύψος, για να κυνηγήσουν πουλιά.

Αντανακλάσεις στον ποταμό Gordon, Τασμανία.
Αντανακλάσεις στον ποταμό Gordon, Τασμανία.

Αντανακλάσεις στον ποταμό Gordon, Τασμανία.

Αντανακλάσεις στον ποταμό Gordon, Τασμανία.
















Australian swamp hen - Αυστραλιανή όρνιθα του βάλτου
Μαύρος κύκνος.
Ο Φασκωλόμυς (Wombat στα αγγλικά) είναι ένα συμπαθητικό τετράποδο
μαρσυποφόρο εγγενές/ενδημικό στην Αυστραλία. Το μήκος του μπορεί να φθάσει το 1 μέτρο. Στους φασκωλομύες αρέσουν να σκάβουν σήραγγες
και γι’ αυτόν τον λόγο το άνοιγμα του μάρσυπου φέρεται προς τα πίσω για να προστατεύονται
τα μικρά από το χώμα. Ναι, ξέρω, στα νεοελληνικά
ο μάρσυπος γράφεται με ''ι'', αλλά εμένα μου αρέσει το ''υ''!



Υγροβιότοποι στον ποταμό Τέιμαρ.






























Μικρό καγκουρό με το μωρό του - Wallaby στην αγγλική.










Εκτός από την μυθολογική έχιδνα ή το φίδι έχιδνα...υπάρχει κι 

αυτό το γλυκούλικο, μαρσυποφόρο ζωάκι που ανήκει στις ταχυγλωσσίδες και για λόγους που δεν γνωρίζω, το ονόμασαν επίσης έχιδνα. Ζουν στην Αυστραλία και Νέα Γουινέα.
Εμφανισιακά μοιάζουν με τον σκαντζόχοιρο, το σώμα τους είναι καλυμμένο μ’ ένα τραχύ τρίχωμα και αγκάθια. Είναι ένα από τα τέσσερα επιζώντα ωοτόκα θηλαστικά. Τρέφονται από μυρμήγκια και τερμίτες αλλά δεν έχουν σχέση με τους μυρμηγκογάγους.
Διαθέτουν ένα μόνο τρήμα από το οποίο βγαίνουν τα προϊόντα του γεννητικού, του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος, γι’ αυτό και 
κατατάσσονται στα μονοτρήματα θηλαστικά. 
Όταν κινδυνεύουν κουλουριάζονται σαν μπαλάκι αφήνοντας 
εκτεθειμένα τ’ αγκάθια για προστασία. 
Κατά την περίοδο αναπαραγωγής, τα θηλυκά ακολουθούνται συχνά από μία σειρά αρσενικών, φαινόμενο που οδήγησε στον όρο 'echidna train' (τρένο έχιδνα). Οι αρσενικές έχιδνες έχουν τετρακέφαλο πέος. Κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος τα κεφάλια της μίας πλευράς παύουν να λειτουργούν και δεν μεγαλώνουν ενώ τα άλλα δύο χρησιμοποιούνται για την εκσπερμάτωση. Τα χρησιμοποιούμενα κεφάλια εναλλάσσονται σε κάθε ζευγάρωμα.  Καλό, έτσι;



































Η κυανόγλωσση σαύρα (Blotched blue-tongued skink).


Hobart from Mount Wellington.
Hobart from Mount Wellington.


Νήσος Bruny.The 'Neck' - joining North and South Bruny islands.
The whole area is a penguin rookery. 



Μικρή αποικία φωκιών σε μια βραχονησίδα γύρω από την νήσο Bruny.


Αποψη πλέοντας στον ποταμό Τέιμαρ.

Το φίδι τίγρις (Tiger snake), είναι δηλητηριώδες και απαντάται στην ΝΔ, ΝΑ Αυστραλία και Τασμανία. Όπως η μεγάλη πλειονότητα των φιδιών δεν επιτίθεται σε ανθρώπους, εκτός αν νιώσει πως απειλείται. Το δηλητήριο είναι νευροτοξικό και ανάλογα με την περίπτωση θανατηφόρο. Συχνά φέρει κίτρινες γραμμώσεις, γι΄αυτό και η ονομασία ''τίγρις'', αλλά το χρώμα τους ποικίλει Μπορούν να φθάσουν μέχρι 2 μέτρα σε μήκος, είναι ζωοτόκα και κατατάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων ειδών.


Η λίμνη Νταβ (Dove) στο Κρέιντλ Μαουντεν (Cradle Mountain)



Παραλία Μπίσενο (Bicheno).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου