Ετικέτες

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Δύο διαφορετικά εμβόλια κατά της COVID-19: NOVAVAX και VALNEVA!
REGEN-COV (μονοκλωνικά αντισώματα, Casirivimab/Imdevimab)

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Γεια σας παιδιά,

καιρός να γράψω πάλι δύο λόγια για τις εξελίξεις σκέφθηκα, και ο συνήθως ύποπτος, αγαπημένος φίλος Λάκης, συνέβαλε με το πραξικοπηματικό δακτυλάκι του... ζητώντας με να γράψω δύο λόγια για τα νέα εμβόλια, NOVAVAX, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, και για το VLA2001 της γαλλοαυστριακής εταιρίας VALNEVA, το οποίο διανύει την κλινική φάση ΙΙΙ που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. 
Τα εμβόλια αυτά ίσως να είναι πιο προσιτά για κάποιους παραδοσιακά αγχώδεις, διστακτικούς ή αναποφάσιστους συνανθρώπους μας.


Εκτός όμως από τα προαναφερθέντα εμβόλια θα προσθέσω και μερικές πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος.


Προειδοποιητικά σας λέω, ότι όσο κι αν προσπαθώ να κουτσουρεύω τα άρθρα μου...😏στο τέλος βγαίνουν μεγάλα! Με το...''Ά, να προσθέσω τούτο'', ''Ά, κι αυτό καλό είναι'', πάλι εκεί κατέληξα! Από εσάς εξαρτάται πλέον! Έχετε τον χρόνο και την όρεξη για διάβασμα; Θέλετε να μάθετε δυο πράγματα παραπάνω; Τότε, έστω και αποσπασματικά, συνεχίστε την ανάγνωση!

Προτού ξεκινήσω, φίλες και φίλοι, υπενθυμίζω ότι πάνω από ενάμιση χρόνο η ανθρωπότητα ζει τη μεγαλύτερη πανδημία του 21ου αιώνα, κι ακόμη να καταλάβουμε ότι η μάχη που δίνουμε δεν είναι μόνο εναντίον του ιού αλλά και εναντίον των εαυτών μας. Ο χειρότερος εχθρός μας δεν είναι μόνο η COVID-19 αλλά κάτι ακόμη, εξίσου μεταδοτικό και επικίνδυνο...η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ!

Δυστυχώς, και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό😟, υπάρχουν επιστήμονες διαφόρων κατηγοριών, μεταξύ αυτών δε αρκετοί άσχετοι με την ιατρική, οι οποίοι χωρίς να διαθέτουν τις αντίστοιχες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ή να υποστηρίζουν τα λεγόμενά τους, σπέρνουν ανασφάλεια και αβεβαιότητα! Σήμερα, αρκεί κάποιος να κατέχει ένα επιστημονικό πτυχίο - αλλά πολλές φορές ούτε καν αυτό – μαζί με την ικανότητα να κατασκευάζει μίγματα αληθοψευδών πληροφοριών, να μεταμορφώνεται σε αυλητή του Χάμελιν και να παρασύρει στο ποτάμι έναν ήδη μπερδεμένο από τα ΜΜΕ πληθυσμό.

Μην ακούτε μόνο ένα άτομο παιδιά, βασανίστε το λιγάκι, ψάχτε κι άλλες πηγές για να δείτε κατά πόσον συμφωνεί ή διαφωνεί η επιστημονική κοινότητα. Μη θαμπώνεστε από ένα δίπλωμα, κι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να ισχυρίζεται και να προβάλλει ανυπόστατες πληροφορίες και ασύστολα ψεύδη! Πολλοί εξ αυτών αναζητούν απλώς την δημοσιότητα για να αυτοπροβάλλονται, δίχως να υπολογίζουν τον αντίκτυπο πάνω στους επιστημονικά αδαείς συνανθρώπους μας.

Η ανεύθυνη παραπληροφόρηση ή διάδοση ψευδών ειδήσεων γύρω από την COVID-19 μπορεί(-ουν) όχι μόνο να προκαλέσει(-ουν) βλάβη αλλά και τον θάνατο! Για τις περιπτώσεις θανάτων από τα εμβόλια γνωρίζουμε και υπάρχουν στατιστικές. Τί γίνεται όμως με τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι πίστεψαν στα ψεύδη κι έχασαν τη ζωή τους; Πόσοι άραγε να είναι αυτοί... αναρωτιέμαι;

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με μία ανακοίνωση του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους, στο Λονδίνο (Center for Countering Digital Hate – CCDH), μόλις δώδεκα αντιεμβολιαστές "The Disinformation Dozen" (η δωδεκάδα παραπληροφόρησης) είναι υπεύθυνοι, σχεδόν για τα δύο τρίτα, των παραπλανητικών ισχυρισμών και ψευδών ειδήσεων που κυκλοφορούν στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Πληροφορίες για τα άτομα αυτά θα βρείτε στον σύνδεσμο https://www.counterhate.com/disinformationdozen

Τα ΜΜΕ, από τη δική τους πλευρά, τη δουλειά τους κάνουν και καθήκον τους είναι η ενημέρωση του κόσμου, όμως, ένας σοβαρός δημοσιογράφος πρέπει πρώτα να ερευνά αν τα εκάστοτε λεγόμενα ή γραφόμενα, που είτε αναπαράγονται είτε αναδημοσιεύονται, προέρχονται από έγκυρες πηγές/μελέτες.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ, και γίνομαι κουραστικός, ότι:

• Τα εμβόλια ενάντια της COVID-19 όχι μόνο προστατεύουν το εμβολιασμένο άτομο από τον ιό, αλλά δύνανται επίσης να αποτρέψουν τη μόλυνση άλλων διαμέσου αυτού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε προς το παρόν, αν ένα εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί από τον ιό, το ιικό φορτίο είναι πολύ χαμηλό και ως εκ τούτου η απέκκριση του μειωμένη. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί επίσης, ότι τα εμβόλια προλαμβάνουν τις πιο επιθετικές μορφές της COVID-19 με αποτέλεσμα λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και λιγότερους θανάτους.

Χωρίς να είστε πτυχιούχοι μαθηματικών, σίγουρα διαπιστώσατε ότι στις χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών οι θάνατοι από τον κορωναϊό έχουν περιοριστεί σημαντικά και το 90% περίπου των εισαγωγών στις ΜΕΘ αφορούν ανεμβολίαστα άτομα.

• Εάν τα εμβόλια ήταν πράγματι τοξικά ή επιβλαβή για την υγεία μας, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, δεν πιστεύετε ότι μετά από εκατομμύρια εμβολιασμών, θα αντιμετωπίζαμε πολλές σοβαρές παρενέργειες και θανάτους; Και, μη μου πετάξετε τώρα μπροστά τα πολύ λίγα περιστατικά που δημοσιεύτηκαν κατά διαστήματα, τα οποία

στατιστικά ωχριούν μπροστά στα εκατομμύρια εμβολιασμών, αλλά ούτε και τις ελαφρές παρενέργειες που εμφάνισαν ή εμφανίζουν μερικά άτομα!


• Τα περιστατικά του κορωναϊού που καταγράφηκαν παγκοσμίως στις 10 Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε 224,265,652 και οι θάνατοι 4,624,257.

• Σημειωτέον ότι οι μελέτες συνεχίζονται για να διερευνηθεί πόσο καλά αποτρέπεται η σοβαρή πορεία της COVID-19 από τα εμβόλια και σε ποιο βαθμό ο εμβολιασμός μειώνει την μετάδοση και τη μόλυνση άλλων ατόμων.

• Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται μελέτες για να διαπιστωθεί η διάρκεια προστασίας από την COVID-19 μετά τον εμβολιασμό και πόσο γρήγορα μπορεί να επαναμολυνθεί ένα άτομο μετά από μια προηγηθείσα μόλυνση.

• 3η δόση (ή 1η αναμνηστική) – Στην Γερμανία, από 1η Σεπτεμβρίου η 3η δόση συνιστάται σε:

- Όσους έχουν ανάγκη από φροντίδα.
- Ατομα άνω των 80 ετών.
- Ατομα ανοσοκατεσταλμένα.
- Ατομα εμβολιασμένα πλήρως με Vaxzevria (Astra-Zeneca) ή με Janssen (Johnson & Johnson). Στην περίπτωση Janssen βεβαίως θα είναι η 2η δόση.

Προϋπόθεση να έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από τον τελευταίο εμβολιασμό εναντίον της COVID-19.

Η Χώρα μας (το παραθέτω για σύγκριση) ξεκινά την τρίτη δόση σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω νοσημάτων που δυσκολεύουν την οικοδόμηση ανοσίας. Στην ομάδα αυτή ανήκουν:

- Άτομα μεταμοσχευμένα ή ευρισκόμενα σε κατάλογο αναμονής για μεταμόσχευση.
- Καρκινοπαθείς.
- Νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση.
- Άτομα με άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα ή νοσήματα σε ειδική θεραπεία που μειώνουν την αμυντική αντίδραση του οργανισμού και καθιστούν τα άτομα ευάλωτα.

Θα ακολουθήσουν ομάδες ατόμων που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών.
https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer
https://www.webmd.com/lung/news/20210826/docs-spreading-false-covid-info-lose-licenses
https://www.worldometers.info/coronavirus/


NOVAVAX

Σε αντίθεση με τα προηγουμένως εγκεκριμένα στην Ευρώπη εμβόλια, το εμβόλιο Novavax NVX -CoV2373 δεν ανήκει στην κατηγορία των εμβολίων mRNA (Biontech, Moderna), ούτε αυτών που χρησιμοποιούν ιό ως φορέα (AstraΖeneca και Johnson & Johnson).

Το εμβόλιο περιέχει ήδη νανοσωματίδια από την εργαστηριακή έκδοση της διάσημης πλέον πρωτεΐνης της ακίδας του Sars-CoV-2, η οποία μόνη της είναι ακίνδυνη και δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο.

Όταν εισέλθει στο σώμα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά και παράγει αντισώματα εναντίον της, τα οποία μας προστατεύουν από μελλοντικές μολύνσεις.


Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA, στο εμβόλιο Novavax η πρωτεΐνη της ακίδας είναι ήδη προπαρασκευασμένη και έτσι παρακάμπτεται η φάση στην οποία το σώμα πρέπει να παράγει πρώτα την ίδια την πρωτεΐνη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μέθοδος που χρησιμοποιεί η εταιρία Novavax για την παραγωγή πρωτεΐνης της ακίδας, και συγκεκριμένα κύτταρα νυχτοπεταλούδας (σκώρου). Η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Επιλογή των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντιγόνων SARS-CoV-2, στην προκειμένη περίπτωση της πρωτεΐνης της ακίδας.       
2. Τα γονίδια φορτώνονται σε έναν βακουλοϊό, έναν ιό που προσβάλλει μόνο έντομα. Μην ανησυχείτε...για τον βακουλοϊό κι εγώ δεν ήξερα πολλά!
3. Ο βακουλοϊός, με τη σειρά του, μολύνει τα κύτταρα της νυχτοπεταλούδας και αναπαράγεται μέσα σε αυτά.
4. Μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται πολλές πρωτεΐνες της ακίδας.
5. Οι ερευνητές εξάγουν και καθαρίζουν τις πρωτεΐνες της ακίδας από ανεπιθύμιτα συστατικά.
6. Ως ανοσοενισχυντικό χρησιμοποιείται το προσθετικό Matrix-M από μια σαπωνίνη που εκχυλίζεται από τον φλοιό του σαπονοδέντρου (Quillaja saponaria) το οποίο καθιστά δυνατή την επίτευξη ανοσίας με μια μικρότερη δόση πρωτεΐνης της ακίδας.

Πληροφοριακά, οι σαπωνίνες απαντώνται σε διάφορα είδη φυτών όπως π.χ. τα φασόλια, τη γλυκόριζα, τα όσπρια, ο αρακάς κ.τ.λ. Χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία, στη γεωργία, στις ζωοτροφές, στα κτηνιατρικά εμβόλια κ.τ.λ., ξέφυγα όμως πάλι. Περισσότερα για σαπωνίνες στον σύνδεσμο:
https://el.taylrrenee.com/obrazovanie/88716-saponiny-chto-eto-takoe-harakteristika-opisanie.html

Τώρα βέβαια, αν κάποια/-ος ανήκει στην κατηγορία των συνομωσιολόγων, εμβολιοαρνητών, ψεκασμένων και Σια... ίσως φανταστεί ότι το εμβόλιο θα αλλάξει το DNA του και θα μεταμορφωθεί σε νυχτοπεταλούδα! Έ, ποιος ξέρει;;;😏

Το εμβόλιο NVX-CoV2373 χορηγείται επίσης σε δύο δόσεις. Τον Ιούνιο που μας πέρασε, η εταιρία Novavax ανακοίνωσε ότι σε μια μελέτη Φάσης ΙΙΙ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έφθασε στο 90,4%.

Πάντοτε σύμφωνα με την φαρμακευτική εταιρία, στη μελέτη έλαβαν μέρος 29.960 άτομα από τις ΗΠΑ και το Μεξικό, και σε γενικές γραμμές η ανεκτικότητα του εμβολίου ήταν καλή. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν προσωρινό πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο και μυαλγίες.

Η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε ότι, κατόπιν συμφωνίας με την εταιρία, αρχικά εξασφάλισε για τα κράτη μέλη 100 εκατομμύρια δόσεις Novavax, με τη δυνατότητα αγοράς άλλων 100 εκατομμυρίων μόλις το εμβόλιο εγκριθεί από την ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων).

                                                                                        ~~~~~~~~~~~~

Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα, η χορήγηση των εμβολίων COVID-19 συνιστάται να γίνεται μόνη της, δηλαδή να τηρείται ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα 14 ημερών πριν ή μετά τη χορήγηση οποιωνδήποτε άλλων εμβολίων. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη παρακολούθησης επειδή αυτά τα εμβόλια ήταν καινούρια και όχι λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια ή την ανοσογονικότητα

Ωστόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention), έχουν συλλεχθεί σημαντικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων COVID-19 που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA - Food and Drug Administration), ούτως ώστε να μπορούν τώρα να χορηγηθούν χωρίς τη μεσολάβηση χρονικής περιόδου με τα άλλα εμβόλια.

Εντούτοις, προς το παρόν, εξακολουθεί να ισχύει το 14ήμερο. Πιστεύω ότι σύντομα θα μας δοθούν νέες οδηγίες. Η υπευθυνότητα της απόφασης πάντως θα παραμένει στα χέρια των θεράποντων γιατρών.

Εν τω μεταξύ, η εταιρία ξεκίνησε ήδη δοκιμές του εμβολίου Covid-NanoFlu, έναν συνδυασμό του NVX-CoV2373 και του αντιγριπικού NanoFlu με ανοσοενισχυντικό το προσθετικό Matrix-M σε ένα σκεύασμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/clinical-considerations/covid-19-vaccines-us.html#Coadministration
https://www.vfa.de/de/arzneimittel-forschung/woran-wir-forschen/impfstoffe-zum-schutz-vor-coronavirus-2019-ncov


VALNEVA

Είναι το μόνο εμβόλιο, κατά της Covid-19, στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί ολόκληρο τον ιό αδρανοποιημένο, που σημαίνει ότι δεν έχει την ικανότητα να πολλαπλιασιαστεί ούτε να προκαλέσει νόσο.

Το εμβόλιο της γαλλοαυστριακής εταιρίας Valneva, με την προσωρινή ονομασία VLA2001, βασίζεται σε δοκιμασμένη τεχνολογία παραγωγής εμβολίων όπως π.χ. κατά της πολιομυελίτιδας και ορισμένων τύπων ενάντια της γρίπης. Εδώ και μερικά χρόνια, η εταιρία διαθέτει ήδη ένα εμπορικά διαθέσιμο εμβόλιο κατά της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, κατασκευασμένο με την ίδια τεχνολογία.

Αυτή η προσέγγιση ανάπτυξης εμβολίων παρέχει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα όλα τα δομικά συστατικά του SARS-CoV-2 και όχι μόνο την πρωτεΐνη της ακίδας, όπως κάνουν πολλά άλλα εμβόλια κατά της COVID-19.

Η προφανής δυνατότητά του να προκαλεί μια γενικότερη

ανοσοαπόκριση έναντι του SARS-CoV-2, αντί να βασίζεται μόνο στην πρωτεΐνη της ακίδας (spike protein), έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διαφόρων χωρών.


Πιθανόν, αυτό το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικότερο κατά των ήδη γνωστών μεταλλάξεων και κατά αυτών που μπορεί να εμφανιστούν μελλοντικά. Υπάρχουν επίσης ελπίδες ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία θα είναι σε θέση να παρέχουν προστασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οψόμεθα!

Σύμφωνα με την εταιρία, δεν έχουν προκύψει προβλήματα ασφάλειας ή σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια των πρώιμων κλινικών δοκιμών με το VLA2001.

Η Valneva έχει υποβάλει αίτηση κυλιόμενης διαδικασίας έγκρισης στη Βρετανική Αρχή Έγκρισης (The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency – MHRA) για το εμβόλιο VLA2001.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, αναμένεται να απαιτηθούν δύο δόσεις του εμβολίου σε απόσταση 28 ημερών.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των αδρανοποιημένων εμβολίων ολόκληρου του ιού:

- Ως απλούστερη μορφή εμβολίων μπορεί να παραχθεί γρήγορα και εύκολα.
- Είναι πολύ ανοσογόνα και εμφανίζουν σχεδόν όλα τα σχετικά αντιγόνα για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση.
- Εκτός των αντισωμάτων, προκαλείται ο σχηματισμός μόνο των βοηθητικών Τ κυττάρων CD4 + τα οποία, όπως υποδηλώνει κι η ονομασία τους, βοηθούν άλλα ανοσοκύτταρα να απελευθερώσουν κυτοκίνες.

- Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA ή ιών φορέων, οι αδρανοποιημένοι ιοί δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν την παραγωγή κυτταροτοξικών CD8 + Τ κυττάρων ή φονικών Τ κυττάρων τα οποία είναι σε θέση να εξουδετερώσουν άμεσα κύτταρα μολυσμένα με ιό.

ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ έναντι ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Φίλοι κι ασθενείς, συχνά με ρωτούν για τον ρόλο που παίζουν τα μονοκλωνικά αντισώματα. Προσθέτω λοιπόν μερικές γραμμές με την ελπίδα να λύσω κάποιες απορίες.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι όπως και τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός μας για την καταπολέμηση διαφόρων ιών και άλλων εισβολέων, μόνο που παράγονται στα εργαστήρια των φαρμακευτικών εταιριών. Στην περίπτωση του κορωναϊού είναι σχεδιασμένα να στοχεύουν την πρωτείνη της ακίδας, κάτι σαν έξυπνα βλήματα δηλαδή, με αποτέλεσμα να την δεσμεύσουν και συνεπώς να εμποδίσουν τη διείσδυση του ιού στο κύτταρο. Όταν ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα, δεν μπορεί πλέον να αναπαραχθεί και να συνεχίσει την εξάπλωσή του στο σώμα.

Τώρα, εάν ένα άτομο ήδη νοσεί, αυτό σημαίνει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα μπλοκάρουν την εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων

που θα απαιτούσαν νοσηλεία. Εάν πάλι έχει εκτεθεί, τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να το προστατεύσουν από τον ιό και να το εμποδίσουν να αρρωστήσει.


Κλινικές δοκιμές μας δείχνουν ότι η θεραπεία με τον συνδυασμό δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron, (Casirivimab/Imdevimab κασιριβιμάμπη και ιμντεβιμάμπη), μειώνει τη νοσηλεία ή τους θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19 σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 70% περίπου.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξουσιοδότησε το REGEN-COV για επείγουσα χρήση (Emergency Use Autorisation EUA), ως προφύλαξη, μόνο μετά την έκθεση στον SARS-CoV-2 σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν τουλάχιστον 40 κιλά. Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί ως προφύλαξη από τη μόλυνση με κορωναϊό ούτε αντικαθιστά το εμβόλιο .

Καθώς ο κορωναϊός μεταλλάσσεται, τα μονοκλωνικά αντισώματα που είναι σχεδιασμένα να στοχεύουν την αρχική μορφή του ιού μπορεί να απωλέσουν εν μέρει την αποτελεσματικότητά τους.

Ο χρόνος είναι κρίσιμος για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Όσο νωρίτερα χορηγηθούν τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία ή η πρόληψη της COVID-19, λέει η λοιμωξιολόγος Lindsay Petty του Πανεπιστήμιου Μίσιγκαν, όχι όμως 10 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Καλύτερα μέσα στις πρώτες 4 έως 5 ημέρες, συμπληρώνει ο επίσης λοιμωξιολόγος David Wohl από το Πανεπιστήμιου της Βόρειας Καρολίνας

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν εγκριθεί αρχικά για ενδοφλέβια χορήγηση, σε ειδικά κέντρα κυρίως. Εν τούτοις μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αν είναι αναγκαίο μπορούν επίσης να ενεθούν και στην κοιλιά.

Ο FDA έχει διευρύνει προσφάτως τον κατάλογο των υποκείμενων νοσημάτων που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για σοβαρή COVID-19, ήτοι άτομα με αρτηριακή υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, αυτοάνοση διαταραχή, δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω των 30, καθώς επίσης ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και εγκυμονούσες.

Τα εμβόλια βεβαίως υπερτερούν των μονοκλωνικών αντισωμάτων επειδή ενεργοποιούν και προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτως ώστε όταν ο οργανισμός μας προσβληθεί από τον ιό να αντιδράσει αμέσως. Με απλά λόγια, το ανοσοποιητικό μας σύστημα φτιάχνει τα απαιτούμενα αντισώματα προτού ακόμη τα χρειαστούμε.

Φίλες και φίλοι, τελειώνοντας, επαναλαμβάνω εκ νέου, ότι τα γραφόμενα μου βαζίζονται πάντοτε σε έγκυρες επιστημονικές πηγές, στην διεθνή βιβλιογραφία και σε προσωπικές μου εμπειρίες. Δεν είναι οδηγίες αλλά πληροφορίες! Για οτιδήποτε σχετικό να συμβουλέβευεστε πάντοτε τον οικογενειακό ή θεράποντα γιατρό σας!

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Γιάννης Αρβανιτάκης

ΠΗΓΕΣ

https://www.pei.de/SharedDocs/Downloads/DE/newsroom/dossiers/regncov-2-fachinformation.pdf?__blob=publicationFile&v=5
https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/117138/COVID-19-Zweiter-Hersteller-meldet-Wirkung-von-Antikoerper-Praeparaten-bei-ambulanten-Patienten
https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-authorizes-regen-cov-monoclonal-antibody-therapy-post-exposure-prophylaxis-prevention-covid-19
https://www.pharmazeutische-zeitung.de/erster-ganzvirus-impfstoff-gegen-covid-19-wird-geprueft-127618/
https://www.hna.de/gesundheit/infektionsverstaerkende-antikoerper-nach-corona-impfung-ade-effekt-als-theoretisches-risiko-90943443.html
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/expect/after.html
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/facts.html
https://iarvan-hellas.blogspot.com/2021/02/blog-post.html (περί εμβολίων)
https://iarvan-hellas.blogspot.com/2020/12/covid-19-sars-cov-2-17-2020.html
https://www.ophthalmologytimes.com/view/aavcovid-vaccine-a-combination-of-factors-harnessing-covid-19
https://theconversation.com/whats-the-valneva-covid-19-vaccine-the-french-shot-thats-supposed-to-be-variant-proof-160345
https://www.hna.de/verbraucher/corona-impfstoff-tot-impfstoff-valneva-impfung-vla2001-zulassung-pandemie-hna-zr-90954797.html
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/de/IP_21_4061