Ετικέτες

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

COVID-19, SARS-CoV-2 – Αναμένοντας την έγκριση των εμβολίων -      17 Δεκεμβρίου 2020

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Γεια σας φίλες και φίλοι,

προτού ξεκινήσω το άρθρο μου θα απαντήσω στην ερώτηση που είμαι βέβαιος θ’ ακολουθήσει! Ναι, όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, θα βρίσκομαι μέσα στους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο όταν εγκριθεί. Είμαι δε της γνώμης, ότι για να ενθαρρύνουμε τον υπόλοιπο κόσμο, όλοι όσοι ανήκουμε στην κατηγορία των ιατρών, νοσηλευτών πρέπει να εμβολιαστούμε πρώτοι!

Τις τελευταίες εβδομάδες έχετε ακούσει και διαβάσει αρκετά περί των εμβολίων κατά της COVID-19. Τα ΜΜΕ φροντίζουν να μας κρατούν ενήμερους...παράλληλα και τα fake news έχουν στήσει τον δικό τους χορό! Παρ’ όλα αυτά, επειδή εδώ και 3 εβδομάδες περίπου, ποιός άλλος, ο αγαπημένος μου φίλος Λάκης μου πιπιλάει το μυαλό λέγοντας μου να γράψω μερικά λόγια για τα εμβόλια
εναντίον της COVID-19, αποφάσισα να σας απασχολήσω για λίγο, με την ελπίδα να αποκαταστήσω κάποιες αλήθειες ή ισορροπίες, ει δυνατόν.

Ήδη στις 11.06.2020 ανάρτησα ένα άρθρο για την πορεία των εμβολίων στην δεδομένη περίοδο (https://iarvan-hellas.blogspot.com/2020/06/covid-19-11-2020-sars-cov-2-5.html) και σε ουδέτερο χρόνο είχα γράψει επίσης για την εμβολιοφοβία γενικά (https://iarvan-hellas.blogspot.com/2016/11/blog-post_5.html). Σήμερα όμως, μεταξύ αυτών που διστάζουν να εμβολιαστούν εναντιον του SARS-CoV-2 βρίσκονται πολλοί συνανθρώποι μας που έχουν ήδη κάνει τα άλλα εμβόλια. Στην περίπτωση αυτή δεν τους θεωρώ εμβολιοφοβικούς, μάλλον εμβολιοεπιφυλακτικούς θα τους αποκαλούσα. Προφανώς τα άτομα αυτά έχουν άγχος από το συγκεκριμένο εμβόλιο, το διαφορετικό, το καινούριο και τον σχετικά σύντομο χρόνο ανάπτυξης, μελέτης και διάθεσής του! Κατανοητό! Ωστόσο, θα προσπαθήσω όχι να σας πείσω να εμβολιαστείτε, αλλά να σας δώσω να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.

Οι πραγματικοί εμβολιοφοβικοί ή εμβολιοαντιστασιακοί ή εμβολιοσκεπτικιστές δεν αλλάζουν γνώμη ούτως ή άλλως. Πιστεύουν σ’ αυτά που θέλουν να πιστεύουν, κι έτσι ή αλλιώς... τα ξέρουν όλα καλύτερα απ’ όλους τους άλλους! Ως εκ τούτου, τα γραφόμενα μου δεν αφορούν αυτά τα άτομα!

Εν πρώτοις λοιπόν θα επιχειρήσω να βάλω τα πράγματα σε μία τάξη, επαναλαμβάνοντας πως δεν είμαι ο ειδικός, αλλά επειδή τυγχάνει να γνωρίζω κάπως καλύτερα τα τεκταινόμενα. Τονίζω επίσης, εκ νέου, πως τα γραφόμενα μου απευθύνονται σε άτομα άσχετα με την ιατρική.

Είδη εμβολίων
Θα ξεκινήσω, κάπως ανάποδα, δηλαδή πρώτα με τα εμβόλια mRNA (messenger RNA) που μόλις εγκρίθηκαν ή πρόκειται να εγκριθούν άμεσα, κατά του SARS-CoV-2 και θα καταλήξω σε βασικές πληροφορίες περί εμβολίων γενικά.

Εμβόλια νουκλεϊνικών οξέων (nucleic acid vaccines, DNA και RNA) –  Τα εμβόλια DNA και RNA περιέχουν γενετικές πληροφορίες του παθογόνου μικροοργανισμού. Μετά την πρόσληψή της από τα κύτταρα του σώματος η γενετική πληροφορία μεταφράζεται σε πρωτεΐνη. Εν συνεχεία τα κύτταρα μας παράγουν την ακίνδυνη αυτή πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν εισάγονται ιοί ή τμήματα αυτών στο σώμα μας! Ακολούθως ενεργοποιείται η αμυντική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην περίπτωση μιας πραγματικής λοίμωξης η ανοσοαπόκριση εναντίον του εισβολέα είναι ταχύτερη.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εμβολίων RNA και DNA;
Τα εμβόλια RNA αποτελούνται από το λεγόμενο mRNA (messenger RNA, αγγελιοφόρο RNA) και περιέχουν ένα είδος συνταγής συναρμολόγησης αντιγόνων, τα οποία είναι πρωτεΐνες ιών, που προκαλούν την προστατευτική ανοσολογική αντίδραση. Όταν αυτό το σχεδιάγραμμα με τις οδηγίες εισέλθει στο ανθρώπινο κύτταρο αρχίζει η παραγωγή πρωτεϊνών, οι οποίες πυροδοτούν την επιθυμητή ανοσοαπόκριση του σώματος. Εδώ τονίζω ότι δεν χορηγούμε ΟΛΑ τα συστατικά της συνταγής αλλά μόνο κάποια!

Η διαδικασία κατασκευής των εμβολίων DNA είναι παρόμοια με του RNA, ήτοι και στα δύο η παραγωγή του αντιγόνου λαμβάνει χώρα εκτός του κυτταρικού πυρήνα στα λεγόμενα ριβοσώματα. Στην περίπτωση όμως των εμβολίων DNA, το μόριο DNA πρέπει πρώτα να εισέλθει στον πυρήνα του κυττάρου όπου διαβάζεται με την μορφή mRNA. Κατόπιν το mRNA εξέρχεται από τον πυρήνα του κυττάρου και μεταφράζεται σε αντιγόνο.

Το RNA (ριβονουκλεϊνικό οξύ) αποτελείται από έναν μόνο κλώνο. Μεταξύ των διαφορετικών λειτουργιών του RNA σ’ έναν οργανισμό, πιο σημαντική είναι η μετατροπή γενετικών πληροφοριών σε πρωτεΐνες. Χρησιμεύει επίσης ως φορέας πληροφοριών (mRNA) καθώς και ως βοηθητικό μόριο και μόριο μεταφοράς.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των εμβολίων DNA και RNA;
Με τις μεθόδους DNA και RNA, η ανάπτυξη και η κατασκευή των υποψηφίων εμβολίων καθίσταται ευκολότερη και γρηγορότερη. Τα εμβόλια RNA και DNA μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες μέσα σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, η παραγωγή τους επιτρέπεται υπό χαμηλότερες συνθήκες ασφαλείας. Τα εμβόλια DNA μπορούν επίσης να χορηγηθούν άνευ βελόνης, π.χ. με πιστόλια εμβολιασμού. Εξάλλου, επειδή για την παραγωγή τους δεν απαιτούνται παθογόνοι οργανισμοί ή τα συστατικά τους, αλλά οι ουσίες συντίθενται απευθείας στο εργαστήριο, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ουσιαστικά χαμηλότερος.

Κίνδυνοι και τα μειονεκτήματα των εμβολίων DNA και RNA;
Στην περίπτωση των εμβολίων DNA, υπάρχει θεωρητικά η δυνατότητα μεταφοράς του εισαγόμενου DNA στο γονιδίωμα του κυττάρου ξενιστή, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης όγκων ή αυτοάνοσων ασθενειών με τις ανάλογες συνέπειες. Εν τούτοις, μέχρι στιγμής, εκτεταμένες μελέτες σε πειραματόζωα δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο.

Σε αντίθεση με τα εμβόλια DNA, τα εμβόλια RNA ΔΕΝ μεταφέρονται στον πυρήνα των κυττάρων. Επομένως, εκπίπτει και ο θεωρητικός κίνδυνος να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα των κυττάρων του σώματος.

Πάντως, πρέπει να αναφέρω και την εξαιρετικά απομακρυσμένη περίπτωση, κατά την οποία ένας ήδη εντός του σώματος υφιστάμενος, διαφορετικός ιός, να "ξαναγράψει" το εμβόλιο RNA σε μορφή DNA, να εισέλθει στον πυρήνα, να μπορέσει να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα ενός κυττάρου και να προκαλέσει την αντίστοιχη βλάβη. Ωστόσο, μια τέτοια περίπτωση δεν έχει παρατηρηθεί.

Όλες αυτές οι θεωρητικές πιθανότητες δεν παρατηρούνται στα πρακτικά αποτελέσματα, αφορούν λίγα κύτταρα του σώματος και όχι το γονιδίωμα του εμβολιασμένου ατόμου. Επιπλέον, ο αριθμός των κυττάρων του σώματος που περιέχουν DNA ή RNA δεν αυξάνεται.    
Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ DNA Η RNA ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΙΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ.

Τα εμβόλια DNA είναι σχετικά ασταθή και για να σταθεροποιηθούν χρειάζονται κάποια βοηθητικά υλικά, όπως για παράδειγμα νανοσωματίδια, για να εισχωρήσουν σε λίγα κύτταρα του σώματος και ν’ αναπτύξουν την δράση τους εκεί. Τα δεδομένα σχετικά με πιθανές παρενέργειες είναι προς το παρόν περιορισμένα, αλλά πριν από κάθε πιθανή έγκριση διερευνώνται εντατικά στα πλαίσια κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας.

Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής εμπειρίες μας με τα εμβόλια RNA και DNA;
- Για τις εξελίξεις γύρω από την αδειοδότηση των εμβολίων mRNA είσαστε σίγουρα ενημερωμένοι.
- Ήδη πολλά εμβόλια RNA και DNA βρίσκονται στις φάσεις κλινικών δοκιμών.
- Εμβόλια DNA δεν έχουν, προς το παρόν, εγκριθεί για τους ανθρώπους.
- Για τον τομέα της κτηνιατρικής υπάρχουν και έχουν ήδη εγκριθεί διάφορα εμβόλια αυτής της κατηγορίας.

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech
Η FDA (Food and Drug Administration) στις ΗΠΑ έχει ήδη αδειοδοτήσει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 λόγω έκτακτης ανάγκης.
Αυτό, καθώς και το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να εγκριθούν από την ΕΜΑ (European Medicines Agency) στις 21 Δεκεμβρίου 2020 και 6 Ιανουαρίου αντιστοίχως.

Επί του παρόντος τα περισσότερα εμβόλια απαιτούν διπλό εμβολιασμό για τη δημιουργία ανοσοπροστασίας.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech δρα αμέσως μετά την πρώτη δόση και έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 95% επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 95% των εμβολιασθέντων προστατεύονται από σοβαρή νόσηση. Το εμβόλιο αυτό προορίζεται για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω και χορηγείται σε δύο δόσεις, ήτοι μέρα 0 και 21.

Εμβόλιο Moderna
Οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι το εμβόλιο αυτό έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,1% και απαιτεί επίσης δύο ενέσεις σε διάστημα 28 ημερών, δηλαδή μέρα 0 και 28.

Τόσο το εμβόλια της Pfizer/BioNTech όσο κι αυτό της Moderna χρησιμοποιούν το messenger RNA (mRNA). Οι κορωναϊοί έχουν μια δομή τύπου ακίδας στην επιφάνειά τους που ονομάζεται πρωτεΐνη S (spike). Τα εμβόλια COVID-19 mRNA δίνουν στα κύτταρα οδηγίες για το πώς να φτιάξουν ένα ακίνδυνο κομμάτι μιας πρωτεΐνης S.

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες, όπως: Πόνο, ερυθρότητα ή πρήξιμο στο σημείο που έγινε η ένεση, πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, μυαλγίες, κρυάδες, αρθραλγίες.
Οι περισσότερες αντιδράσεις συμβαίνουν τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό και δεν διαρκούν πάνω από τρεις ημέρες. Εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε COVID-19. Με λίγη ξεκούραση θα ανακάμψετε. Εάν έχετε πυρετό ή πονάκια, ένα ελαφρό παυσίπονο ή αντιπυρετικό πρέπει να είναι αρκετό για να σας ανακουφίσει. Δεν χρειάζεστε τεστ COVID-19 ή καραντίνα. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν τυχόν αντίδραση διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες.

Σημάδια αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν κνίδωση, πρήξιμο του προσώπου και του λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορο καρδιακό παλμό, ζάλη και αδυναμία. Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, αναζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα.

Εάν έχετε ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων, μιλήστε με το γιατρό σας προτού πάρετε το εμβόλιο. Ίσως μετά την χορήγησή του να χρειαστείτε για λίγο παρακολούθηση.

Κατά την γνώμη μου, τα εμβόλια κατά της COVID-19 πρέπει να χορηγούνται πρωτίστως στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, στους ενήλικες κατοίκους εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας, σε ευπαθή άτομα με υποκείμενα νοσήματα, σε άτομα άνω των 65 ετών κ.ο.κ.

Το εμβόλιο εναντίον της COVID-19 δεν προσφέρεται σε έγκυες γυναίκες επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη αρκετά για την επίδραση του στις ίδιες ή τα μωρά τους.

Βρισκόμαστε στην αρχή ακόμη! Μετά τον εμβολιασμό δεν σημαινει ότι όλα τέλειωσαν. Θα είμαστε εν αναμονή! Δεν γνωρίζουμε ακριβώς την διάρκεια της ανοσίας που θ’ αποκτήσουμε, ούτε αν δεν νοσούμε εμείς αλλά είμαστε φορείς του ιού, κατά ποσον μπορούμε να τον μεταδώσουμε. Υπομονή λοιπόν και θα μας δείξει ο χρόνος. Μέχρι να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, πάντοτε κατά την προσωπική μου εκτίμηση, θα πρέπει να συνεχίσουμε την τήρηση των μέτρων για 4-6 μήνες περίπου! Όταν μάθουμε περισσότερα για την προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο και την διάρκεια της ανοσίας, τότε θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε ή και να άρουμε τις συστάσεις ασφαλείας.

Επί του παρόντος δεν θα εισέλθω στα υπόλοιπα εμβόλια εναντίον της COVID-19. Ίσως εν καιρώ.

Τώρα, όσοι εξ υμών ενδιαφέρεστε, συνεχίστε την ανάγνωση!

Βασικές πληροφορίες περί εμβολίων
Κάθε τύπος εμβολίου έχει σχεδιαστεί για να διδάξει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα πώς να καταπολεμήσει ορισμένα είδη μικροοργανισμών. Κατά τον σχεδιασμό ανάπτυξης ενός εμβολίου, οι ερευνητές υπολογίζουν:

• Πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά του εισβολέα,
• Τον τρόπο προσέγγισης με την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία για την δημιουργία του εμβολίου,
• Ποιος θα πρέπει να εμβολιαστεί κατά του ιού ή μικροβίου.

Εξασθενημένα ζωντανά εμβόλια (live-attenuated vaccines) - Αυτά τα εμβόλια χρησιμοποιούν μια εξασθενημένη μορφή του παθογόνου μικροοργανισμού που προκαλεί μια ασθένεια και επειδή προκαλούν παρόμοια αντίδραση με την φυσική λοίμωξη, δημιουργούν μια ισχυρή και μακροχρόνια ανοσοαπόκριση. Μόνο 1 ή 2 δόσεις των περισσότερων ζωντανών εμβολίων μπορούν να προσφέρουν προστασία εφ’ όρου ζωής. Τα εμβόλια εναντίον της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, ανεμοβλογιάς, ευλογιάς, του κίτρινου πυρετού, ροτοταϊού, ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία.

Αδρανοποιημένα εμβόλια (inactivated vaccines) – Τα αδρανοποιημένα εμβόλια χρησιμοποιούν νεκρούς ιούς και απαιτούν πάντα πολλαπλές δόσεις. Τέτοια εμβόλια χρησιμοποιούνται κατά της ηπατίτιδας Α, γρίπης, πολιομυελίτιδας, λύσσας.

Εμβόλια υπομονάδας (ιικές πρωτεΐνες - subunit vaccines): Τα εμβόλια αυτά περιλαμβάνουν μόνο ορισμένα συστατικά που προέρχονται από βακτήρια, παράσιτα ή ιούς. Εδώ χρησιμοποιούνται προκατασκευασμένα τμήματα (ιικές πρωτεΐνες) που έχουν φτιαχτεί στο εργαστήριο. Αυτά τα συστατικά θεωρούνται ότι είναι ασφαλέστερα από τα εμβόλια που περιέχουν τον παθογόνο μικροοργανισμό ολόκληρο.
Δεδομένου ότι τα αντιγόνα σ’ ένα εμβόλιο υπομονάδας δεν επαρκούν για να παράγουν υψηλή ανοσογονικότητα, μη ανοσογόνα υλικά, γνωστά ως ανοσοενισχυτικά, ενσωματώνονται στη σύνθεση του εμβολίου για να βελτιώσουν την ανοσοαπόκριση και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Π.χ. εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β, του κοκκύτη, του έρπητα ζωστήρα.

Συζευγμένα πολυσακχαριδικά εμβόλια (conjugated polysaccharide vaccine) – Τα συζευγμένα εμβόλια συνδυάζουν ένα ασθενές αντιγόνο με ένα ισχυρό αντιγόνο ως φορέα, έτσι σε σχέση με τα αμιγώς πολυσακχαριδικά, προκαλούν καλύτερη ανοσοαπόκριση και δημιουργούν ανοσολογική μνήμη. Εδώ έχουμε τα εμβόλια εναντίον των πνευμονιοκόκκων, μηνιγγιτιδοκόκκων, του αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου β.

Εμβόλια με τοξοειδές (toxoid vaccines) – Τα τοξοειδή εμβόλια περιέχουν αδρανοποιημένες τοξίνες. Η παθογενετικότητα κάποιων μικροοργανισμών οφείλεται στην ιδιότητά τους να παράγουν τοξίνη η οποία ευθύνεται για την αντίστοιχη νόσο. Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα εμβόλια κατά της διφθερίτιδας και του τετάνου.

Ιόμορφα σωματίδια (virus-like particles, VLPs) - Αυτά τα σωματίδια που μοιάζουν με ιούς προτρέπουν ανοσοαπόκριση παρόμοια με εκείνη που προκαλείται από τον φυσικό ιό, αλλά τα VLPs δεν είναι μολυσματικά επειδή στερούνται του γενετικού υλικού που χρειάζεται ο ιός για την αναπαραγωγή του εντός των κυττάρων του ξενιστή.
Το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV https://iarvan-hellas.blogspot.com/2017/01/hpv-gardasil-9-22-30.html#more) ανήκει στην κατηγορία αυτή και παρασκευάζεται με την τεχνολογία της γενετικής μηχανικής.

Ανασυνδυασμένα εμβόλια (recombinant vaccines) – Κι εδώ βάζει το χεράκι της η γενετική μηχανική. Αυτά τα εμβόλια βασίζονται σε συνδυασμό χαρακτηριστικών δύο μικροοργανισμών, όπου ένα γονίδιο του παθογόνου ιού εισάγεται σε κύτταρα ζύμης, βακτήρια ή έναν διαφορετικό ιό.
Σημειωτέον πως ένα μοναδικό χαρακτηριστικό (αντιγόνο) στην επιφάνεια ενός παθογόνου μπορεί να είναι αρκετό για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα κύτταρα αφού διαβάσουν τις κωδικοποιημένες πληροφορίες του γονιδίου θα κατασκευάσουν το αντιγόνο. Εν συνεχεία το αντιγόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του ανασυνδυασμένου εμβολίου.
Τέτοια εμβόλια έχουμε κατά των ηπατιτίδων Α, Β και της χολέρας.

Τέλος, βρε παιδιά, κάτι άσχετο από τα εμβόλια! Προσφάτως άκουσα και πάλι κάτι ''μαργαριτάρια'' από ανθρώπους που έχουν την τάση να ερμηνεύουν κατά το δοκούν επιστημονικές μελέτες, να τις διαδίδουν στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, να διεγείρουν ακόμη περισσότερο τις ομιχλώδεις φαντασίες κλπ... Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να εμποδίσουμε την ανεξέλεγκτη, εκθετική διάδοση ψευδών πληροφοριών και την αναδημοσίευσή τους, ιδίως από άτομα που είναι προδιαθετειμένα να πιστεύουν σε αόρατα κέντρα συνομωσίας! Ως επιστήμονες όμως, βασιζόμενοι στα εκάστοτε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, έχουμε την υποχρέωση και πρέπει να διευκρινίζουμε, να αναλύουμε, να εξηγούμε, με την ελπίδα να διαλύσουμε τις αμφιβολίες.

Ειλικρινά, φίλες και φίλοι, αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν να στέκονται πίσω από έναν καταρράκτη και συνεπώς να μην είναι σε θέση να διακρίνουν την καθαρή εικόνα! Μας λένε...ότι υπάρχουν δήθεν αποτελεσματικά φάρμακα και μας τα κρύβουν(!) Γρίφος! Από που τους ήρθε πάλι κι αυτό; Τους το αποκάλυψε μήπως ο Snowden; Στην ουσία μάλιστα, δεν θα έπρεπε να τα κρύβουν! Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι τα κέρδη που αποκομίζουν οι εταιρείες από τα φάρμακα είναι πολλαπλάσια των εμβολίων!

Πληροφοριακά, παρόλο που η ανάπτυξη εμβολίων κατά του νέου κορωναϊού προχώρησε και προχωρά με πρωτοφανή ταχύτητα, στην φαρμακοθεραπευτική αγωγή τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο γρήγορα. Οι μελέτες εστιάζονται σε φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί για την θεραπεία μιας άλλης πάθησης ή βρίσκονται τουλάχιστον σε εξέλιξη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα μπορούν να ενσωματωθούν γρηγορότερα σε μια έρευνα/ανάπτυξη.
Το θέμα πάντως δεν είναι αν τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά έναντι της Covid-19 ή όχι, αλλά πιο συγκεκριμένα σε ποιο στάδιο της νόσου είναι ευεργετικά.

Για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα συνιστώ την κάτωθι ιστοσελίδα στην αγγλική ή γερμανική γλώσσα. Περιέχει μια λεπτομερή λίστα των ήδη υφισταμένων αντιικών, καρδιοαγγειακών, πνευμονολογικών, ανοσορυθμιστικών φαρμάκων, καθώς και των νέων φαρμάκων που δοκιμάζονται κατά του SARS-CoV-2.
https://www.vfa.de/de/englische-inhalte/therapeutic-medicines-coronavirus-covid-19

Αυτά για την ώρα...

Γιάννης Αρβανιτάκης


ΠΗΓΕΣ

https://bit.ly/covid19potentialtreatments
https://go.nature.com/2Ssv9hs
https://www.news-medical.net/health/What-is-a-Subunit-Vaccine.aspx
https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/prinvac.pdf
https://www.med-kropp.de/7-44-253-Impfstoffe.html
https://www.onmeda.de/impfungen/impfstoffe_ueberblick-rekombinante-impfstoffe-4044-4.html
https://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/gesundheitsministerium-deutschland-kann-170-millionen-menschen-mit-corona-impfstoff-versorgen/26695358.html?ticket=ST-12724831-HGgIzGyH5dsa19eMtJBd-ap3
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-vaccine/art-20484859


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου