Ετικέτες

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΚΑΛΥΜΝΟΣ - KALYMNOS

Η δική μου Ελλάδα (7)… με την ίριδα του φωτογραφικού μου φακού

Πόθια ή Ποθαία (Πρωτεύουσα και λιμάνι)

Δύο επισκέψεις: 8 Ιουνίου 2008 και 21 Μαΐου 2010

Φίλες και φίλοι,
προσφάτως, ο φίλος μου Λάκης ανάρτησε ένα άρθρο του Καλύμνιου δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς (Tarpon Springs) Χρυσόστομου Αλαχούζου για την "Κάλυμνο των ΗΠΑ", το οποίο μου έδωσε την αφορμή να αναρτήσω μερικές φωτογραφίες μου και να γράψω δύο λόγια για την δική μας Κάλυμνο.

Γεωγραφικά, η Κάλυμνος βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Λέρο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και υπάγεται στο νομό Δωδεκανήσου. Έχει έκταση 111,14 τχλμ και είναι το τέταρτο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 16.179 (κατά την απογραφή του 2011) και

αποτελεί ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της
Η Πόθια, λίγο μετά την απογείωση μας από την Κω (2010)
Ελλάδας.


Η Πόθια ή Ποθαία, που χτίσθηκε στις αρχές του 1850, είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Καλύμνου. Στην Πόθια απαντά ο επισκέπτης μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών σπιτιών με έντονα στοιχεία νεοκλασικού ρυθμού.

Το νησί είναι παγκοσμίως γνωστό ως διεθνές κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας σφουγγαριών με παράδοση εκατοντάδων χρόνων. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80, το ελληνικό εμπόριο σφουγγαριών ήταν επικεντρωμένο στην Κάλυμνο όταν μια ασθένεια έπληξε την ανατολική Μεσόγειο καταστρέφοντας ένα μεγάλο αριθμό των σφουγγαριών και τον σπογγαλιευτικό κλάδο. Σήμερα, η Κάλυμνος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έλλειψη σφουγγαριών.
Ο βράχος της Καλύμνου είναι πασίγνωστος στους κύκλους
Το Βαθύ ή ο Βαθύς (Ρίνα το λιμανάκι), είναι ένα χωριό κτισμένο 
σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα. Χαρακτηριστικό του είναι 
ότι βρίσκεται σ’ ένα στενό όρμο, με ψηλά κι απότομα 
βράχια δεξιά και αριστερά του και στη μέση 
η γαλάζια ήσυχη θάλασσα.- Vathy
των αναρριχητών και θεωρείται ιδανικός για αναρριχήσεις.

Για όσους ενδιαφέρονται, αξίζει η επίσκεψη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Καλύμνου που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009. Στα εκθέματα του περιλαμβάνονται αρχαιότητες που διαχρονίζουν την ιστορία του νησιού σε διάρκεια χιλιετιών.

Άξια προσοχής είναι επίσης, το Ναυτικό Μουσείο της Καλύμνου που ιδρύθηκε το 1994 και εκθέτει τη ναυτική παράδοση του νησιού, την ιστορία και τις μεθόδους της σπογγαλιείας, καθώς και πολλά αντικείμενα από ναυάγια αρχαίων πλοίων, όπως και το ιδιωτικό Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων των αδερφών Βαλσαμίδη που γεννήθηκαν και ζουν στην Κάλυμνο.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Κάλυμνος κατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή και κατά τον Διόδωρο τον Σικελιώτη όπως και τον Στράβωνα, οι αρχαιότεροι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Κάρες. Αργότερα κατοικήθηκε από Φοίνικες, πράγμα που μαρτυρούν τα ερείπια που υπάρχουν στον Εμπορειό.
Μετέπειτα ακολούθησαν οι Αιολείς και οι Δωριείς. Ερείπια στην αρχαία μητρόπολη του Καστέλλα, κοντά στα σημερινά Στημένια, αποδεικνύουν ότι εκτός από τους Κάρες, πρώτοι κάτοικοι ήταν Πελασγοί και Λέλεγες επίσης. Οι Κρήτες ήρθαν κατά το 110 π.Χ.
Οι Δωριείς κυριάρχησαν στο νησί με αρχηγό το Θεσσαλό, γιο του Ηρακλή και της Χαλκιόπης και το εποίκησαν στην περίοδο 1150 μέχρι 800 π.Χ. αναγκάζοντας τους Κάρες, να το εγκαταλείψουν.

Ο Όμηρος την ονομάζει Καλύδνες και αναφέρει ότι συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο στέλνοντας μαζί με άλλα νησιά 30 πλοία με αρχηγούς τον Φείδιππο και τον Άντιφο. Πιθανώς το όνομα προέρχεται από το καλός και ύδνα (από το ύδωρ).
Μετά τον Τρωικό πόλεμο (σύμφωνα με τον Διόδωρο), τέσσερα από τα πλοία του Αγαμέμνονα στο γυρισμό τους ναυάγησαν έξω από το νησί. Τα πληρώματά τους (Αργείοι
Το Κάστρο Χρυσοχεριάς ή Πέρα κάστρο είναι Φράγκικο κάστρο της Καλύμνου ανάμεσα στην Πόθια και την Χώρα. Οφείλει το όνομα του στον ναό της Παναγίας της Χρυσοχεριάς που βρίσκεται στο εσωτερικό του και υπήρχε πριν την κατασκευή του.  Το κάστρο χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον ιππότη διοικητή Φαντίνο Γκουερίνι με εντολή του Μεγάλου μαγίστρου των Ιωαννιτών ιπποτών της Ρόδου, Ζαν ντε Λαστίκ που ήθελε να οχυρώσει για προστασία όλα τα νησιά που ανήκαν στο τάγμα. 
Ο Γκουερίνι επειδή για την άμυνα του νησιού υπήρχε ήδη το Μεγάλο Κάστρο θέλησε να φτιάξει ένα κάστρο ιδιοκτησίας του με υποχρεωτική εργασία των κατοίκων. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και αρνήθηκαν, τότε ο Γκουερίνι τους παρέπεμψε σε δίκη όπου δικαιώθηκε και έτσι ξεκίνησε το χτίσιμο του κάστρου της Χρυσοχεριάς.
και Επιδαύριοι) εγκαταστάθηκαν τότε μόνιμα στο νησί και έχτισαν ένα οικισμό πάνω στο οροπέδιο του νησιού, που, σε ανάμνηση της μακρινής τους πατρίδας, ονομάστηκε Άργος. Ο οικισμός αυτός για πολύ καιρό υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού.

Τα χρόνια της Περσικής κυριαρχίας, ελέγχεται από την σύμμαχο τους Αρτεμισία Β της Αλικαρνασσού.

Μετά τους Ρωμαϊκούς, Βυζαντινούς και Γενοβέζικους χρόνους, το 1522 υποτάσσεται στους Τούρκους. Το 1912 καταλαμβάνεται από τους Ιταλούς και μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, ενσωματώνεται με την Ελλάδα στις 7 Μαρτίου του 1948.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ουρανός και η Γαία είχαν πολλά παιδιά: Τους Τιτάνες, τους Γίγαντες, τους Κύκλωπες και τους Εκατόχειρες. Ο Ουρανός φοβούμενος ότι ένας από τους γιούς του θα μπορούσε να τον εκθρονίσει, αποφάσισε να τους πετάξει όλους στα Τάρταρα, στον πάτο της γης.
Ο Κάλυδνος όμως, ένας από τους γιούς, έπεσε πάνω σ' ένα κομμάτι γης, που αναδύθηκε και σχημάτισε ένα νησί, το οποίο ονομάστηκε «Το νησί του Κάλυδνου». Σήμερα, όταν δει κανείς το νησί από ψηλά, βλέπει δυο τεράστια βουνά και δυο μικρές πεδιάδες, που λέγεται ότι μοιάζουν με τα πόδια του Κάλυδνου.

Ο Εμπορειός με τα τεράστια δέντρα που βρίσκονται κοντά 
στην βοτσαλωτή παραλία του εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. 
Emporios beach
Kalymnos ist mit 110,581 km und 16.179 (2011) Einwohner die viertgrößte Dodekanesinsel. Sie liegt im östlichen Ägäischen Meer zwischen Kos 12 km südlich und Leros 2,1 km nördlich.
Der ursprüngliche Name der Insel Kalydna ist vermutlich von καλός ‚gut‘ auch ‚schön‘ und ύδνα (von ύδωρ) ‚Wasser‘ abgeleitet und bedeutet Insel mit gutem Wasser.

Kalymnos is a Greek island in the southeastern Aegean Sea and belongs to the Dodecanese. It has a combined land area of 134.544 square km (51.948 sq mi) and a total population of 16,179 inhabitants (2011).
The Greek sponge trade was centered close in the Dodecanese, featuring Kalymnos until mid-80s, when a disease hit the eastern Mediterranean destroying a great number of sponges and damaging the sponge-fishing industry as a result. Today, Kalymnos faces a lack of sponges due to the outbreak of a disease which has decimated sponge crops.

Calymnos est une île grecque de l'archipel du Dodécanèse dans la mer Égée. Elle se trouve à 12 km au nord de l'île de Kos, à 2 km au sud de Leros et près de la Turquie.
Kalymnos était habitée dans les temps anciens par les Cqriens. Elle est citée dans le Catalogue des vaisseaux dans Iliade d' Hom
ére, sous le nom d' îles Calydnes.

Un sérieux incident, en 1996, faillit provoquer une confrontation militaire entre la Grèce et la Turquie à propos d'un minuscule îlot rocheux et désert, nommé Imia, légalement rattaché à Kalymnos mais dont les Turcs, qui le revendiquaient, tentèrent de prendre possession militairement. Le désaccord fut réglé l'année suivante en respect de la Convention de Montego Bay, établissant la souveraineté grecque.

Kalymnos est une île qui fut longtemps relativement pauvre, ce qui entraîna une forte émigration de sa population au cours du XXe siècle. Des familles issues de descendants kalymniotes sont parties pour la Frqnce, en Camargue (à Salin-de-Giraud et à Port-Saint-Louis-du Rhone, ainsi qu'aux Étas-Unis et en Ausralie, notamment à Tarpon Springs en Floride et à Darwin dans le Territoire du Nord de l'Australie.


Πόθια ή Ποθαία

Ο κόλπος Βαθιού

Στο ύψωμα του Βαθιού με Kathy & Lorraine

Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Ειρήνης 


Ντάκος

Το Κάστρο Χρυσοχεριάς ή Πέρα κάστρο

Θέα της Ποθαίας από τον Άγιο Σάββα

Θέα από τον Άγιο Σάββα

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Σάββα, «του θαυματουργού», δεσπόζει ακριβώς πάνω απ’ το λιμάνι και κοσμείται με αγιογραφίες ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και ποιοτικής αξίας. Agios Savvas
                                                             21 Μαίου 2010
Ποθαία


Το Επαρχείο



Το πλοιάριο που μας έφερε στη Κάλυμνο


Επιστροφή στην Κω με βροχούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου