Ετικέτες

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Περίπατοι στην κοιλάδα των αναμνήσεων 
Εἰς τὴν Πόλιν – (Is-tan-bul)
του Γιάννη Αρβανιτάκη
Μέρος πέμπτο        -        ''ΤΑ  ΚΑΛΑΝΤΑ''

Φίλες και φίλοι,
σύντομα συμπληρώνεται άλλη μια στροφή της γης γύρω από τον ήλιο! Τις ''επιτυχίες'' ή μάλλον λάθος έκανα πάλι…τις ''υποκρισίες'' εννοούσα, της πολιτικής και γενικά της δικής μας και παγκόσμιας κοινωνίας τις βιώνουμε καθημερινά. Το τι πέρασε και τι κατάφερε ή δεν κατάφερε καθένας μας για τον εαυτό του ή την οικογένειά του, το γνωρίζει η ίδια/ο ίδιος καλύτερα απ’ όλους! Ό,τι μας μένει είναι οι όμορφες αναμνήσεις! Ευτυχώς δηλαδή που γι αυτό
Η ομάδα μας των καλάντων 1962-63 - Διακρίνονται εξ αριστερών: 
Γιάννης Κοκκινάκης, Γιάννης Ντοκμετζίογλου, Θεόδωρος Γαβριήλ, Βασίλης Βράνης,
ο έφορος της Σχολής, Λάκης Τρυγωνίδης, Δημήτρης Βλάχογλου,
Μάρκος Καρνέζος, Γιάννης Αρβανιτάκης
 
(Οικία του έφορου της Σχολής Ευάγγελου Γεωργιάδη)
φροντίζουν οι αυτό-αμυντικοί μηχανισμοί του εγκεφάλου μας  μεταφέροντας τις δυσάρεστες αναμνήσεις, όποτε είναι βέβαια εφικτό, στο πεδίο της λήθης.

Έτσι λοιπόν παιδιά αποφάσισα να προσθέσω άλλες δύο γραμμούλες αναμνήσεων από το τότε! Όσο πλησιάζουν οι γιορτές παρελαύνουν πάλι μπροστά μου οι όμορφες εκείνες εικόνες από άλλες εποχές. Τα χρόνια που ζήσαμε στην Πόλη ήταν γεμάτα από ανάμικτες εμπειρίες και συγκινήσεις.


Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Φίλες και φίλοι,

ναι, σίγουρα, ''Errare humanum est > Το λανθάνειν εστί ανθρώπινον''…αλλά πολλές φορές συνάδει με τραγικά αποτελέσματα!
ΙΑΤΡΙΚΑ ΛΑΘΗ ή ΣΦΑΛΜΑΤΑ - Τρίτη κύρια αιτία θανάτου μετά από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο;
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΘΑΝΑΤΟΥ - Μας είναι πάντα γνωστή η «ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ»;

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Μέχρι σήμερα, πάντοτε με οδηγό τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, τέχνης και δεοντολογίας, το καλύτερο δυνατό των γνώσεων μου και με καθαρή συνείδηση έχω υπογράψει εκατοντάδες πιστοποιητικά θανάτου.

Σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι μια απλή υπόθεση! Όταν καλούμαι ως οικογενειακός ιατρός να διαπιστώσω τον θάνατο και να υπογράψω ένα πιστοποιητικό θανάτου μιας/ενός ασθενούς μου, γνωρίζω το ιστορικό του και κρίνοντας ανάλογα, αποφασίζω για τα πιο πιθανά αίτια που θα καταχωρήσω. Σε μια τέτοια περίπτωση, για έναν απροσδόκητο θάνατο, π.χ. ενός ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη, η πιο συνήθης αιτία είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου, μαζί με τις άλλες παθολογικές καταστάσεις που συνυπήρχαν και συνέβαλαν στην κατάληξη της/του αρρώστου.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (ΑΕΕ)
του Γιάννη Αρβανιτάκη

Φίλες και φίλοι,
μετά από μια πρόσφατη ανάρτηση του φίλου Κώστα Παπαδόπουλου, η οποία αναφέρεται σε τρία σημεία που υποβοηθούν στην αναγνώριση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, θεώρησα υποχρέωση μου να γράψω μερικά βασικά, κατατοπιστικά λόγια επί του θέματος. Επειδή περισσότερες/
Κατά την διάρκεια ενός ΑΕΕ κάθε λεπτό καταστέφονται
περίπου 1,9 εκατομμύρια νευρώνες, 14 δισεκατομμύρια
συνάψεις και 12 χιλιόμετρα μυελιωμένες ίνες
οι από εσάς δεν είσθε ιατροί ή δεν έχετε σχέση με ιατρικά επαγγέλματα, θα προσπαθήσω όσο μπορώ, ν’ αποφύγω τις πληθωρικές λεπτομέρειες και να περιοριστώ στα, κατά την γνώμη μου, πιο ουσιώδη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως κάθε χρόνο, σ’ ολόκληρο τον κόσμο, 15 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας πέφτουν θύματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Εξ αυτών, τα 5 εκατομμύρια καταλήγουν κι άλλα 5 εκατομμύρια υφίστανται μόνιμες, ανεπανόρθωτες βλάβες. Η υψηλή αρτηριακή πίεση συμβάλλει σε περισσότερα από 12,7 εκατομμύρια ΑΕΕ.
Σύμφωνα με μία ανακοίνωση των centers of disease control (CDC – Κέντρα ελέγχου ασθενειών) τον Σεπτέμβρη του 2017, ετησίως καταγράφονται στις ΗΠΑ 140.000 θάνατοι και περισσότερα από 895.000 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων.
Σε μία μελέτη, υπό τον τίτλο, ''The Burden of Stroke in Europe report'' (Το φορτίο/βάρος του εγκεφαλικού επεισοδίου στην Ευρώπη), του King's College London για λογαριασμό της Stroke Alliance for Europe (SAFE – Συμμαχία Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την Ευρώπη), που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2017, στα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των εγκεφαλικών και των θανάτων εξ αυτών στην ΕΕ έχει μειωθεί! Όμως, μέχρι το 2035 προβλέπεται μια αύξηση των περιστατικών κατά 34%! Βασικός λόγος γι’ αυτό είναι οι αναμενόμενες μεταβολές στην ηλικιακή πυραμίδα στις επόμενες δύο δεκαετίες, όπου το ποσοστό των ατόμων άνω των 70 ετών θα έχει αυξηθεί αρκετά. Το 2015, σ’ όλες της χώρες της ΕΕ, οι καταχωρημένοι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια ήταν 613.000 και για το 2035 εκτιμάται πως θ’ ανέλθουν στις 820.000!
Πάντα σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη, το 2015, η χώρα μας θρήνησε 19.350 θανάτους από εγκεφαλικά και η Γερμανία 76.000!