Ετικέτες

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019


ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ; ΠΟΣΟ ΑΘΩΑ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ; 


του Γιάννη Αρβανιτάκη

Φίλες και φίλοι,

κάπου, κάπου κάθομαι, τα λέω με τον εαυτό μου και σιγοτραγουδώ ''Η σωτηρία της ψυχής είναι μεγάλο πράγμα…'', που τόσο υπέροχα αποδίδει η Πρωτοψάλτη σε μουσική Κραουνάκη και σε στίχους Νικολακοπούλου, ενώ αναρωτιέμαι...αν είμαστε τόσο καλά παιδιά όσο πιστεύουμε πως είμαστε! Αλήθεια, πόσο αθώα είναι πραγματικά η ψυχή του καθενός μας, η μεγάλη μας αυτή άγνωστη;

Ο φίλος μας Sigmund Freud υποστήριζε πως η

προσωπικότητά μας απαρτίζεται από τρία μέρη, το ''εκείνο ή προεγώ'', το ''εγώ'' και το ''υπερεγώ'', δηλαδή τη διαμάχη μεταξύ επιθυμίας (προεγώ), της ηθικής/κριτικής (υπερεγώ), την οποία ελέγχει το μεσολαβητικό, ρυθμιστικό και πραγματιστικό ''εγώ''!

Οι συμπεριφορές και οι πράξεις μας διαμορφώνουν την προσωπικότητα και κατ’ επέκτασιν τον χαρακτήρα μας, αλλά συντονίζονται, ελέγχονται και εκφράζονται διαμέσου του ΕΓΩ, το οποίο είναι η αντανάκλαση της ψυχή μας!

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019


Τα  ΚΟΑΛΑ

του Γιάννη Αρβανιτάκη 

Αλήθεια, φίλες και φίλοι,

πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τον θαυμαστό κόσμο που μας περιβάλλει! 

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει ή έχετε δει κάποιο ντοκιουμαντέρ για τα τόσο συμπαθητικά κι αγαπησιάρικα κοάλα. Τα έχω
φωτογραφίσει αρκετές φορές και σας παρουσιάζω μερικές φωτό που κατά την γνώμη μου ξεχωρίζουν. Παραθέτω επίσης ορισμένες ενδιαφέρουσες και λιγότερο γνωστές πληροφορίες γύρω από την ζωή τους.

Το κοάλα έχει μια φυσική ιστορία που ξεκινά τουλάχιστον 25 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η επιστημονική ονομασία του κοάλα, φασκόλαρκτος ο σταχτόχρους (Phascolarctos cinereus), προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ''φάσκολος'' που σημαίνει ''σάκος, μάρσυπος'', και ''άρκτος''. Το επίθετο "cinereus" προέρχεται από τη λατινική και σημαίνει 'σταχτόχρους'. Το χρώμα τους όμως μπορεί να ποικίλει μέχρι και καστανοκόκκινο.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

του Γιάννη Αρβανιτάκη


Φίλες και φίλοι,

Μεγάλη ανακατωσούρα έφερε η πρόσφατη νομοθετική προώθηση της κυβέρνησης Μακρόν περί ''γονέας 1, γονέας 2''.

Δεν θα συζητήσω ούτε θα κρίνω την ορθότητα ή μη αυτής της απόφασης, απλούστατα θα εκφράσω τις προσωπικές μου απόψεις επί του θέματος, όσο πιο αντικειμενικά μου είναι εφικτό και θ’ αναφερθώ προσθετικά στα γραφόμενα του φίλου μας Λάκη.

Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, μέσα στην δίνη της καθημερινότητας, οι κοινωνίες μεταλλάσσονται και μεταμορφώνονται χωρίς καλά-καλά να το αντιληφθούμε! Αυτό που λησμονούμε οι περισσότεροι μας είναι πως βιώνουμε τα τεκταινόμενα εν τη γενέσει τους και δεν είμαστε επαρκώς προγραμματισμένοι ψυχολογικά ώστε να

κατανοήσουμε, να συλλάβουμε ή να δεχθούμε τις ριζοσπαστικές αυτές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. Τονίζω το ''προγραμματισμένοι'' διότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό, όλοι μας λειτουργούμε με βάση τα δεδομένα ή αν θέλετε, τις εφαρμογές που έχουν εγκαταστήσει άλλοι στους μηχανισμούς της σκέψης μας καθώς και με τη συνισταμένη των ποικίλων περιβαλλοντικών επιδράσεων στη συνείδησή μας!

Σε μερικές δεκαετίες, όπως είχα γράψει κάποτε, τα σημερινά δημοσιεύματα κι όλες οι συζητήσεις περί φύλων και σεξουαλικότητας δεν θα απασχολούν ούτε και θα ενοχλούν πλέον κανέναν! Τουλάχιστον για τις κοινωνίες που αναφέρομαι, οι οποίες δεν θεωρούν την ομοφυλοφιλία ή την διαφορετικότητα έγκλημα, θα είναι όλα αυτονόητα, τα ρατσιστικά ταμπού θα έχουν καταρρεύσει και ο κόσμος θα ζει σε ρυθμούς προσαρμοσμένους στην πραγματικότητα. Ο καθένας μας θα είναι φορέας της ταυτότητας που θα έχει επιλέξει για τον εαυτόν του!