Ετικέτες

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β17 (ΑΜΥΓΔΑΛΙΝΗ, ΛΑΕΤΡΙΛΗ) 
του Γιάννη Αρβανιτάκη

Φίλες και φίλοι,

Πριν από λίγο διάβασα την ανάρτηση μιας διαδικτυακής φίλης με τον τίτλο: «Βιταμίνη Β17: Η πιο δυνατή αντικαρκινική ουσία της γης;»

Αν και κάθε φορά λέω στον εαυτό μου πως δεν πρόκειται ν’ αντιδράσω μετά την ανάγνωση παρόμοιων άρθρων, αυτήν την φορά θεώρησα υποχρέωσή μου να γράψω μερικές ενημερωτικές γραμμές για την βιταμίνη Β17 (αμυγδαλίνη, λαετρίλη ή laetrile αγγλιστί, καθώς και υπό τις

ονομασίες νιτριλοσίδη, πουρασίνη ή nitriloside, purasin στα αγγλικά, από κάποιες ιστοσελίδες), η οποία σημειωτέον, δεν είναι καν βιταμίνη! Την ονόμασαν απλώς έτσι για ν’ αποφευχθούν οι νομοθετικές διατάξεις περί φαρμάκων.

Ήδη, στις 2 Σεπτεμβρίου 2017, είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο μου υπό τον τίτλο «Παραπλανητικές αναρτήσεις/δημοσιεύσεις/αναπαραγωγές ιατρικού περιεχομένου» (https://iarvan-hellas.blogspot.gr/2017/09/fb.htm), το οποίο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν θα πάψει να παραμένει επίκαιρο! Όσοι ενδιαφέρεστε και δεν το έχετε διαβάσει ακόμη...αφιερώστε λίγο χρόνο!

Τονίζω εκ νέου, πως αντιλαμβάνομαι, συμμερίζομαι και κατανοώ πλήρως τους συνανθρώπους μας που θα επιχειρήσουν να δοκιμάσουν οτιδήποτε, αν πιστέψουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην θεραπεία ή ακόμη και στην ίαση του καρκίνου τους. Μόνο οι πάσχοντες είναι σε θέση ν’ αποφασίσουν εάν θα χρησιμοποιήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο θεραπευτικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση του καρκίνου που τους καταπονεί! 
Ταυτόχρονα όμως, οι δύσκολες αυτές στιγμές που περνούν, τους καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτους απέναντι σε ψεύτικες ελπίδες κάθε είδους, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται! 

Το καλοκαίρι του 1973 βρέθηκα, για ένα εκπαιδευτικό τρίμηνο, στο Moffitt Hospital του Πανεπιστημίου Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Εκεί 
διάβασα για πρώτη φορά, όχι και πολύ κολακευτικά σχόλια, για την βιταμίνη Β17/ αμυγδαλίνη / λαετρίλη. 

Η αμυγδαλίνη είναι μια φυτική ουσία που βρίσκεται στα πικρά αμύγδαλα, στους σπόρους βερυκόκκων, κερασιών, ροδακίνων, μήλων, δαμασκήνων και άλλων φρούτων. Τα φασόλια Λίμα, το τριφύλλι και σόργο περιέχουν επίσης αμυγδαλίνη.

Ο όρος laetrile (λαετρίλη) προέρχεται από τους όρους laevorotatory (αριστερόστροφα) και mandelonitrile (μαντελονιτρίλιο) και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την καθαρισμένη μορφή της χημικής αμυγδαλίνης. Κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στη δεκαετία του 1950 και χρησιμοποιήθηκε στην εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '60 και '70. Από το 1980 η ουσία δεν είναι πλέον διαθέσιμη στις ΗΠΑ λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας της από το FDA (Food and Drug Administration).
Απ' ό,τι γνωρίζω, η ουσία δεν είναι διαθέσιμη ούτε και στην Ευρώπη.

H laetrile χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την θεραπεία του καρκίνου το 1845 στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1920.
Θεωρείται πως το κυανιούχο υδρογόνο είναι η κύρια αντικαρκινική ένωση που σχηματίζεται από την laetrile μέσω της in situ απελευθέρωσης του.
Οι συχνά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την τοξικότητα της laetrile αντικατοπτρίζουν τα συμπτώματα δηλητηρίασης/βλάβες από κυανιούχα, και συγκεκριμμένα:

πονοκεφάλους,
• ζαλάδες,
• ηπατική βλάβη,
• ναυτία,
• βλεφαρόπτωση,
• πυρετός,
• κυανή χροιά του δέρματος,
• έλλειψη οξυγόνου στους ιστούς του σώματος,
• πτώση της αρτηριακής πίεσης,
• βλάβη στα νεύρα που οδηγεί στην απώλεια ισορροπίας και δυσκολία στο περπάτημα,
• σύγχυση, κώμα και τελικά θάνατο.


Η λήψη της λαετρίλης από το στόμα επιδεινώνει τις παρενέργειες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πεπτικό μας σύστημα διασπά την λαετρίλη και απελευθερώνει κυανιούχο άλας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι, σε ορισμένους τύπους καρκίνου, η laetrile παρουσιάζει μικρή αντικαρκινική δραστηριότητα σε ζώα, και καμία αντικαρκινική δραστηριότητα σε κλινικές μελέτες στον άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να προωθείται ως εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου.

Εκτός του καρκίνου, τα άτομα που χρησιμοποιούν laetrile πιστεύουν ότι μπορεί:

ν’ αυξήσει την ενεργητικότητας τους, να βελτιώσει το επίπεδο υγείας τους, και να συμβάλλει θετικά στην ευημερία τους,
• να βοηθήσει στην αποτοξίνωση και κάθαρση του σώματος
• να συνδράμει στην παράταση του προσδόκιμου ζωής.


Φίλες και φίλοι, προτού πάρετε την απόφαση να κάνετε χρήση μιας 
οποιασδήποτε εναλλακτικής ή συμπληρωματικής θεραπείας που νομίζετε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει εσάς ή κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό της εμπιστοσύνη σας.

Επαναλαμβάνω, πολλοί ιστότοποι διαφημίζουν και προωθούν την βιταμίνη Β17/λαετρίλη ως θεραπεία ή λύση για τον καρκίνο. Καμία όμως έγκυρη επιστημονική οργάνωση καρκίνου δεν υποστηρίζει ούτε ένα απ' αυτά τ'α αξιώματα
Να είστε λοιπόν άκρως προσεκτικοί σχετικά μ’ αυτό το είδος πληροφοριών περί εναλλακτικών θεραπειών κατά του καρκίνου που προσφέρονται μέσω του διαδικτύου!

Σκεφθείτε πως σε περίπτωση που θα  προτιμήσετε να σταματήσετε την θεραπεία του καρκίνου που υποβάλλεστε, για μία επιστημονικά μη αποδεδειγμένη εναλλακτική θεραπεία, υφίσταται κίνδυνος επιδείνωσης της γενικής κατάστασης, η οποία θα μπορούσε να βλάψει ακόμη περισσότερο την ήδη προσβεβλημένη υγεία σας.

Γιάννης Αρβανιτάκης

Πηγές


1. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/laetrile
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65988/
3. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/amygdalin
4. https://www.webmd.com/cancer/amygdalin-cancer-treatment

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου