Ετικέτες

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

DUBAI – Ντουμπάι, η πρωτεύουσα των ΗΑΕ

του Γιάννη Αρβανιτάκη
                                                           Φεβρουάριος 2019

Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από τον Περσικό Κόλπο, στις αρχές του 1971, το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι, σε συνδυασμό με άλλα πέντε εμιράτα, ίδρυσαν την ομοσπονδία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η ανακάλυψη του πετρελαίου αρχές της δεκαετίας του 1960 καθώς επίσης οι πρωτοβουλίες των εμίρηδων σεΐχη Ζα
ΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν του Άμπου Ντάμπι και του σεΐχη Ρασίντ μπιν Σαεέντ Αλ Μακτούμ του Ντουμπάι
Mirage - Σαν αντικατοπτρισμός
που κινητοποίησαν την υλοποίηση ενός τεράστιου αναπτυξιακού προγράμματος, κατάφεραν μέσα σε λίγες δεκαετίες να μετατρέψουν το μικρό ψαροχώρι της ερήμου σε μία μεγαλούπολη του μέλλοντος.


Φίλες και φίλοι,

ανέκαθεν ήμουν οραματιστής και θαυμαστής της μελλοντολογίας. Οι προβλεπόμενες ή αναμενόμενες εξελίξεις, βασισμένες στα εκάστοτε επιστημονικά δεδομένα της εποχής, ιδίως στους τομείς της ιατρικής και της τεχνολογίας, πάντοτε διέγειραν και συνάρπαζαν την φαντασία μου. Έτσι, με τα δημοσιεύματα και τα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών

που αναφέρονταν στο Dubai, καθώς και με τις αφηγήσεις φίλων που το επισκέφθηκαν, μας εμφυτεύθηκε η επιθυμία να γνωρίσουμε εκ του πλησίον την πόλη που χτίστηκε στο
Burj al Arab
μέλλον. Όταν λοιπόν μας παρουσιάστηκε η ευκαιρία, δεν την αφήσαμε να πάει χαμένη.


Κρατήστε τώρα την φράση του ξεναγού μας: ''ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Ν' ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ''!

Χρήμα, χρήμα...πολύ χρήμα και ατέλειωτη χλιδή που κατά την γνώμη μου, σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι αν είναι απαραίτητη! Από την άλλη άποψη δεν παύει να είναι μια φανταστική υπερβολή! Ακόμη κι ο αρχιτεκτονικά αδαής, δεν μπορεί να μη σταθεί για να θαυμάσει τα εξαιρετικά επιτεύγματα αυτών των ανθρώπων. Μια μεγάλη ποικιλία κατασκευών και μέγα-κατασκευών διαφόρων γεωμετρικών σχημάτων που μοιάζουν να φύτρωσαν από το πουθενά, ξεχύνονται να καταλάβουν τους αιθέρες, ανταγωνιζόμενες η μία την άλλη σε ομορφιά και πρωτοτυπία. Και... δεν τελειώνουν όλα εδώ! Η πόλη χτίζεται ακόμη. Ανάμεσα στους τεράστιους ουρανοξύστες παρεμβάλλονται άλλα γιγάντια κτίσματα που μπροστά στους ουρανοξύστες μοιάζουν σαν μικρές πολυκατοικίες. Κάποιες στιγμές, στον εξ αποστάσεως παρατηρητή, με τα παιχνιδίσματα του φωτός, δημιουργείται η εντύπωση πως τα

κτίσματα στο βάθος δεν είναι παρά ένας αντικατοπτρισμός της ερήμου!

Οι κυβερνώντες του Εμιράτου Dubai γνωρίζοντας πως τα αποθέματα πετρελαίου δεν είναι ανεξάντλητα, για να εξασφαλίσουν το υψηλό τους βιωτικό επίπεδο, αποφάσισαν να επενδύσουν σε διάφορες κερδοφόρες εμπορικές
 ''Πύργος αλ Καλίφα'' Burj Khalifa
κατευθύνσεις, εντός κι εκτός της χώρας, καθώς επίσης να προσελκύσουν μεγάλους κεφαλαιοκράτες και τουρίστες.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) το 2013, από τον συνολικό πληθυσμό 9,2 εκατομμυρίων των ΗΑΕ, τα 7,8 εκατομμύρια ήταν μετανάστες. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως το 90% των κατοίκων είναι ξένοι ή έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. Μόνο σ’ ένα μικρό αριθμό ξένων έχει χορηγηθεί η υπηκοότητα των ΗΑΕ.

Ενώ για τους εξειδικευμένους εργαζόμενους και για όσους διαθέτουν πανεπιστημιακά πτυχία τα ΗΑΕ αποτελούν έναν φορολογικό παράδεισο με υψηλές απολαβές και εξαιρετικά προνόμια, κατά την Διεθνή Αμνηστία κι άλλους ανθρωπιστικούς οργανισμούς, οι ανειδίκευτοι απλοί εργαζόμενοι μετανάστες αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευση των κατασκευαστών, την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ρατσιστική συμπεριφορά και γενικά άνιση κοινωνική προστασία.

Σ’ ένα άρθρο της, στις 18.08.2018, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα γράφει πως 436 Έλληνες πιλότοι και αεροσυνοδοί
Η κεντρική είσοδος σ' ένα σύγχρονο σούκ
εγκαταστάθηκαν κι εργάζονται στα ΗΑΕ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στα χρόνια της κρίσης, γύρω στους 8.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στο
Ντουμπάι.

Η νοοτροπία αυτών των ανθρώπων εκφράζεται με επίθετα του συγκριτικού βαθμού! Όλα πρέπει να είναι μεγαλύτερα, ομορφότερα, καλύτερα, ανώτερα, υψηλότερα, κομψότερα, πολυτελέστερα, ακριβότερα κ.ο.κ.

Προς το παρόν, το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, ο ''Πύργος αλ Καλίφα'' Burj Khalifa) βρίσκεται στο Ντουμπάι, έχει ύψος 828 μέτρων, αποτελείται από 163 ορόφους, εγκαινιάστηκε το 2010 και κόστισε 1,5 δις δολάρια! Οι ανελκυστήρες κινούνται με ταχύτητα 10 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Το κτίσμα στέκεται μπροστά σου σαν όρθιο
Τμήμα του εσωτερικού του ανωτέρω σουκ
χιλιόμετρο! Να σκεφθείτε παιδιά, πως όταν το φωτογράφιζα, δύο φορές, κόντεψα να πέσω προς τα πίσω! Βλέπετε...λόγω ηλικίας, οι ισορροπίες μας δεν είναι από τις πιο σταθεροποιημένες... ζυγοστάθμιση χρειαζόμαστε...χα, χα!


Πάντως, του χρόνου τα πρωτεία θα περάσουν στην Σαουδική Αραβία μ’ έναν πύργο ύψους άνω του 1 χλμ. στο Jeddah(!)…κι ο ξεναγός μας συμπληρώνει...πως άρχισε ήδη η κατασκευή ενός άλλου πύργου στα Εμιράτα που θα ξεπεράσει αυτόν της Σ.Α. (!)

Στην δικαιολογημένη απορία ως προς τον σκοπό που εξυπηρετούν οι γιγάντιες αυτές κατασκευές, υπάρχει μια απάντηση: ''Mixed-use-development'' λέγεται αγγλιστί. Ανάπτυξη μικτής χρήσης, με την κατά λέξη μετάφραση, αλλά με την έννοια μιας κατασκευής πολλαπλών χρήσεων, θα έλεγα εγώ σκεπτόμενος ταπεινά! Συγκεκριμένα, οι σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, περιβαλλοντολόγοι κι όσοι άλλοι συμμετέχουν, στοχεύουν στην κατασκευή κτιρίων που θα είναι πλήρως αυτάρκη κι ανεξάρτητα στην λειτουργία τους. Δηλαδή, φανταστείτε τώρα μια ζωή μέσα σ’ ένα μέγα-κτίριο-πόλη, με διαμερίσματα, γραφεία, τράπεζες, εστιατόρια, κλινικές, εργαστήρια, βιοτεχνίες, ψυχαγωγικά
Dubai creek
κέντρα, τεράστια πολυκαταστήματα (mall) και ό,τι άλλο παρέλειψα, όπου θα κατοικούμε, θα εργαζόμαστε, θα αθλούμαστε, θα διασκεδάζουμε κτλ. Τα πάντα θα ανακυκλώνονται και...δεν θα χρειάζεται να βγαίνουμε έξω καθόλου! Θα είμαστε πλήρως διαφανείς πλέον! Καλό, έ; Αχ, ναι, ξέχασα και τον θείο Orwell, που καθυστέρησε λιγάκι στις προβλέψεις του μερικές δεκαετίες!


Πηγαίνω λιγάκι παραπέρα...στην βιομηχανία της κρουαζιέρας! Στις 7 Απριλίου 2018, το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου, “Symphony of the Seas”, ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι από την Βαρκελώνη. Πάνω, κάτω τα ίδια εν πλω, μια πλωτή μικρή πολιτεία με χωρητικότητα 5.518 επιβατών και 2.000 άτομα πλήρωμα...και έπεται συνέχεια. Δεν γράφω περισσότερα γι’ αυτό, ψάξτε το στο διαδίκτυο!

Και τώρα, φίλες και φίλοι, για να σας προβληματίσω λιγάκι,
Πέρασμα απέναντι με πλεούμενο dhoe
θα σας πετάξω στον μελλοντικό διαστημικό σταθμό ''
Elysium'', στο έτος 2154! Μια ταινία από το 2013, με τους Matt Damon, Jodie Foster κ.α., του Neil Blomkamp που καταπιάνεται με κοινωνικοπολιτικά θέματα όπως, τον υπερπληθυσμό, το μεταναστευτικό, την υγεία, την ιατρική φροντίδα, την φτώχεια, την εκμετάλλευση των εργαζομένων και...και... Όλ’ αυτά στην γη, διότι για τους προνομιούχους πολίτες του διαστημικού σταθμού ''Ελύσιουμ'' τα πράγματα διαφέρουν εξ ολοκλήρου! Εκεί μεταξύ άλλων υπάρχουν οι συσκευές Med-Bay που θεραπεύουν τα πάντα. Νέα άκρα, νέα μοσχεύματα, θεραπεία του καρκίνου... διαλέξτε! Όχι όμως για τους φουκαράδες κατοίκους της γης!

Τα υπόλοιπα στην οθόνη. Αν δεν είδατε την ταινία παιδιά, κάντε τον κόπο, αξίζει.

Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον κτίριο είναι το ιστιόμορφης

κατασκευής Burj Al Arab (Πύργος των Αράβων), ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο ύψους 321 μέτρων, 56 ορόφων εκ των οποίων οι 3 υπόγειοι, το μοναδικό 7 αστέρων στον κόσμο όπως γράφουν και λένε...αλλά με αρκετές αμφισβητήσεις. Είναι χτισμένο πάνω σε μία τεχνητή νήσο, εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβρη του 1999 και κόστισε 1 δις δολάρια.

Άλλη μια τεράστια και πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή, που εγκαινιάστηκε τον Γενάρη του 2018 είναι το Frame (πλαίσιο). Έχει ύψος 150μ, πλάτος 105μ και στοίχισε 239 εκατομμύρια δολάρια. Στον επισκέπτη προσφέρει το Ντουμπάι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Από την μία πλευρά πλαισιώνεται η παλιά πόλη κι από την άλλη η σύγχρονη. Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορέσαμε να το επισκεφθούμε.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ/ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

- Ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός πολίτη των ΗΑΕ φθάνει τα 15.000 ΑΕD (Ντίρχαμ, γύρω στα 3.600 € - για την ώρα 1 € αντιστοιχεί σε 4,15 AED).
- Για διευθυντές μάρκετινγκ, τραπεζίτες, γιατρούς,
Ουδέν σχόλιον!
πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, δικηγόρους, πιλότους κτλ. 75-95.000 AED.

- Ανεργία ανύπαρκτη!
- Εγκληματικότητα μηδενική!
- Φορολογία δεν υπάρχει!
- Άστεγος ουδείς!
- Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους πολίτες των ΗΑΕ ελεύθερη, για τους ξένους 10% συμμετοχή.
- Οι περισσότεροι μετανάστες/εργάτες κατάγονται από τις Ινδίες, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αίγυπτο και τις Φιλιππίνες.

- Αντιφάσεις: Η μαντήλα δεν ενοχλεί...αλλά εγώ έπρεπε να βγάλω την μπαντάνα για να δουν τις μπούκλες μου(!)

- Στα σουκς (αραβικές αγορές) οι γυναίκες πρέπει να κυκλοφορούν με καλυμμένα τα γόνατα και τους ώμους, οι άνδρες μόνο τα γόνατα! Απ’ ό,τι διαπίστωσα όμως...αυτός ο κανονισμός δεν τηρείται κατά γράμμα!

- Δεν έχω δει σκουπιδάκι στους δρόμους  ...αλλά σε κάθε γωνίτσα οδοκαθαριστές ...συνήθως ξένοι...όπως και σε κάθε άλλη εργασία που θεωρούν υποδεέστερη ή δεν θέλουν να κάνουν οι ίδιοι!

- Αυστηρή η λογοκρισία δεν επιτρέπει αρνητικά σχόλια για την κυβέρνηση και το Ισλάμ.

Συμπερασματικά, έκανα μια αναβάθμιση στο λογισμικό του βιολογικού μου σκληρού δίσκου, στους διάφορους τομείς που είχα άγνοια!

ΟΔΗΓΙΕΣ για τους μελλοντικούς επισκέπτες του ΝΤΟΥΜΠΆΙ:

•  Γύρω από τα αξιοθέατα να προσέχετε τα κινέζικα τουριστικά τσουνάμι! Εμφανίζονται απρόοπτα, δεν υπολογίζουν κανέναν, μπορούν να σας παρασύρουν ανεπιστρεπτί και ούτε σωσίβιο δεν πρόκειται να σας σώσει!

•  Επίσης καλά θα ήταν κι ένα ζευγάρι ωτασπίδες για τους Ισπανούς φίλους μας! Όταν βρίσκονται μεγάλες παρέες μαζεμένες, είναι πιο φωνακλάδες κι από εμάς!

Σκοπίμως δεν αναφέρθηκα σε αρχιτέκτονες και σχεδιαστές για να μην ξεφύγω ακόμη περισσότερο. 



Είσοδος στην σούκ χρυσού. Κάτω από 20 καράτια δεν θα βρείτε

Σκέτο χρυσάφι!



Dubai creek

Τις βίλλες 'Malakiya' δεν πρόλαβα να τις επισκεφθώ!!!
828 μέτρα στέκονται όρθια!


Το πλαίσιο - The frame



ΕΚΤΟΣ από τις ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ μου ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ και τις ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΗΓΕΣ:

http://flashydubai.com/top-20-highest-paid-jobs-in-dubai/
https://www.usnews.com/news/best-countries/articles/2017-07-10/uae-is-no-paradise-for-migrant-workers
https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_the_United_Arab_Emirates

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου