Ετικέτες

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΑΪΟ; 
ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Γεια σας παιδιά, 

πριν από δύο μέρες, σχολιάζοντας μια ανάρτηση του φίλου μας Λάκη, ο κοινός μας φίλος Κώστας Τριανταφυλλάκης έθεσε το ερώτημα ''Γιατί απορρίπτεται η ιδέα της μαζικής εξέτασης του πληθυσμού'', ζητώντας ταυτόχρονα και την γνώμη μου. 
Λίγο πριν από τον Κώστα, μία άλλη αγαπημένη φίλη, η Ελένη Μαλισσόβα, μου είχε κάνει μια παρόμοια ερώτηση. 
Σας πληροφορώ, φίλες και φίλοι, πως δεν ήταν οι πρώτοι ούτε θα είναι οι τελευταίοι που αναρωτιούνται! Με τον πανικό που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως, ευνόητα και τα ερωτηματικά! 


Πρώτα απ’ όλα περιττό να αναφέρω πως όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι! Εν τούτοις, συγκριτικά μ' όσες κι όσους δεν
σχετίζονται με την ιατρική, λόγω ιατρείου, είμαι λίγο περισσότερο εκτεθειμένος στον κίνδυνο να την αρπάξω. Τεστ δεν έχω κάνει ακόμη. Δεν υπήρξε λόγος γι' αυτό κι ελπίζω να μην υπάρξει!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω επίσης, πως με χαροποίησε ιδιαίτερα η έγκαιρη λήψη των κατάλληλων μέτρων στην Χώρα μας, και η τήρησή τους από τους συμπατριώτές μας,  πράγματι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Άλλη μια απόδειξη πως, άμα θέλουμε…μπορούμε… 

Καθυστέρησα λιγάκι να πάρω θέση επί του θέματος επειδή ήμουνα απασχολημένος, λόγω δε γενικότερου ενδιαφέροντος, προτίμησα να εκφράσω την πάντοτε αυστηρά προσωπική μου γνώμη ως πληροφορία κι όχι ως σχόλιο.

Διάβασα την τοποθέτηση του φίλου μας Λάκη και την βρίσκω πολύ σωστή. Δεν μου απομένει παρά να προσθέσω ορισμένα στοιχεία.

Ο κορωναϊός μας έπιασε όλους στον ύπνο και μας βρήκε απροετοίμαστους. Υπό πίεση χρόνου, έπρεπε να ψάξουμε και ν’ αναπτύξουμε διαγνωστικές μεθόδους ανίχνευσης του ιού, βασιζόμενοι στα δεδομένα που βρίσκονταν στην διάθεσή μας, να είναι αποτελεσματικά, αξιόπιστα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ - COVID-19Ανασκόπηση/Αναθεώρηση
Εγρήγορση, ΝΑΙ!
Προληπτικά μέτρα, ΝΑΙ!
Υπεύθυνη ενημέρωση, ΝΑΙ!
Διασπορά πανικού, ΟΧΙ!
του Γιάννη Αρβανιτάκη

Φίλες και φίλοι,

σταθείτε και σκεφθείτε το λιγάκι, παρά τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί η νόσος 
COVID-19, δεν πρέπει να πάψουμε να ζούμε, να συνυπάρχουμε και να λειτουργούμε. 

Σήμερα κλείνουν 13 μέρες από την δημοσίευση του άρθρου μου περί του κορωναϊού και λόγω των εξελίξεων, θεωρώ σκόπιμο, να κάνω μια ανασκόπηση/αναθεώρηση ανακεφαλαιώνοντας και υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ορισμένους βασικούς κανόνες.

Όπως έχω δηλώσει, δεν είμαι λοιμωξιολόγος ή επιδημιολόγος ούτε και ειδικός επί του θέματος, οπότε οι πληροφορίες που έδινα και

συνεχίζω να δίνω σε όσους ρωτούν την γνώμη μου βασίζονται στις επίσημες ανακοινώσεις, διεθνών, υπεύθυνων και έγκυρων ιατρικών οργανισμών ή κέντρων υγείας.

Ως γνωστόν ο ΠΟΥ έχει κηρύξει πανδημία και ήδη, πριν από την κήρυξη, τα δημοσιεύματα, οι αναρτήσεις, οι αναμεταδόσεις ανεύθυνων, αβάσιμων και ψευδών πληροφοριών των πάσης φύσεως ΜΜΕ έδιναν και έπαιρναν ανεξέλεγκτα. Η παραπληροφόρηση είχε ξεπεράσει τον εαυτόν της. Ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες, με την έξαρση της εξάπλωσης του ιού, ακούω και διαβάζω κάποιες υπεύθυνες, σωστές δηλώσεις με σοβαρό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ως πανδημία ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία όλος ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι δυνητικά εκτεθειμένος σε έναν παθογόνο παράγοντα και πιθανώς ένα μέρος του να έχει ήδη νοσήσει. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Ghebreyesus τόνισε επίσης ότι η λέξη "πανδημία" δεν πρέπει να οδηγήσει σε αβάσιμο φόβο. Δεν υφίσταται καμία αλλαγή στην εκτίμηση του βαθμού απειλής. Επίσης, δεν υπάρχει αλλαγή στα

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

ΚΟΡΩΝΑΪΟΣCOVID-19

Εγρήγορση, ΝΑΙ!
Προληπτικά μέτρα, ΝΑΙ!
Υπεύθυνη ενημέρωση, ΝΑΙ!
Διασπορά πανικού, ΟΧΙ!

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Γεια σας παιδιά,

σίγουρα έχετε διαβάσει και ακούσει πάρα πολλά, επίσημα κι ανεπίσημα, γύρω από τον κορωναϊό. Μετά την δημοσιοποίηση της νέας νόσου με τον καινούριο ιό, πολλοί φίλοι και ασθενείς, μου ζητούν συχνά να τους πω την γνώμη μου. Δεν είμαι λοιμωξιολόγος ούτε και ειδικός επί του θέματος, οπότε οι πληροφορίες που τους έδινα και συνεχίζω να δίνω βασίζονται στις επίσημες ανακοινώσεις, υπεύθυνων και έγκυρων ιατρικών οργανισμών ή κέντρων υγείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως πολύς κόσμος, ασχολούμαι κι εγώ με την ανάγνωση ποικίλων δημοσιευμάτων, αλλά κυρίως υπό την επιστημονική μου ιδιότητα. Τα
Αυτή η εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης
εμφανίζει τον ιό SARS-CoV-2 (πορτοκαλί) - επίσης γνωστόν ως 2019-nCoV,
που προκαλεί την νόσο COVID-19-απομονωμένο από έναν
ασθενή στις ΗΠΑ, αναδυόμενο από την επιφάνεια
των κυττάρων (γκρι) εργαστήριο. Πίστωση: NIAID-RML
τερατουργήματα που έχω ακούσει και διαβάσει προσφάτως, μόνο σε συνομωσιολογικές ιστοσελίδες μπορούμε να τα πετύχουμε. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες σοβαροφανείς φυλλάδες που μαγειρεύουν την πραγματικότητα, με αρκετή επιτυχία δυστυχώς, αναμιγνύοντας δόσεις αλήθειας με την αβασάνιστη όμως, και ως επί το πλείστον λανθασμένη προσωπική τους γνώμη. Όσο για τους εκάστοτε bloggers…έ, τι να σας πω; Κρίνετε μόνοι σας!

Θα συνιστούσα λοιπόν, να συνέλθουμε, να συγκεντρωθούμε και να προσγειωθούμε για λίγο στα πραγματικά γεγονότα και να πάψουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει σχέδιο "εξολόθρευσης" του ανθρώπινου πληθυσμού με τον ιό 2019 nCoV, ότι η Κίνα ζήτησε άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να εξοντώσει όσους έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωναϊό, ότι οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο άνθρωπος μολύνθηκε από το να τρώει νυχτερίδες, ότι οι επιστήμονες πρόβλεψαν πως ο ιός θα σκοτώσει 65 εκατομμύρια ανθρώπους, ότι η Κίνα δημιούργησε ένα βιολογικό όπλο από το οποίο υπήρξε διαρροή από ένα εργαστήριο στο Wuhan, ότι υφίσταται ήδη εμβόλιο, ότι Αμερικανοί εμφύτεψαν τον ιό για να καταστρέψουν την κινέζικη οικονομία, ότι μας κρύβουνε την αλήθεια…και…και…και…άλλες παρόμοιες μ@κ@κίες! Αν δεν σας φθάνουν μπορώ να αναφέρω και μερικές ακόμα.