Ετικέτες

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

ΚΟΡΩΝΑΪΟΣCOVID-19

Εγρήγορση, ΝΑΙ!
Προληπτικά μέτρα, ΝΑΙ!
Υπεύθυνη ενημέρωση, ΝΑΙ!
Διασπορά πανικού, ΟΧΙ!

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Γεια σας παιδιά,

σίγουρα έχετε διαβάσει και ακούσει πάρα πολλά, επίσημα κι ανεπίσημα, γύρω από τον κορωναϊό. Μετά την δημοσιοποίηση της νέας νόσου με τον καινούριο ιό, πολλοί φίλοι και ασθενείς, μου ζητούν συχνά να τους πω την γνώμη μου. Δεν είμαι λοιμωξιολόγος ούτε και ειδικός επί του θέματος, οπότε οι πληροφορίες που τους έδινα και συνεχίζω να δίνω βασίζονται στις επίσημες ανακοινώσεις, υπεύθυνων και έγκυρων ιατρικών οργανισμών ή κέντρων υγείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως πολύς κόσμος, ασχολούμαι κι εγώ με την ανάγνωση ποικίλων δημοσιευμάτων, αλλά κυρίως υπό την επιστημονική μου ιδιότητα. Τα
Αυτή η εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης
εμφανίζει τον ιό SARS-CoV-2 (πορτοκαλί) - επίσης γνωστόν ως 2019-nCoV,
που προκαλεί την νόσο COVID-19-απομονωμένο από έναν
ασθενή στις ΗΠΑ, αναδυόμενο από την επιφάνεια
των κυττάρων (γκρι) εργαστήριο. Πίστωση: NIAID-RML
τερατουργήματα που έχω ακούσει και διαβάσει προσφάτως, μόνο σε συνομωσιολογικές ιστοσελίδες μπορούμε να τα πετύχουμε. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες σοβαροφανείς φυλλάδες που μαγειρεύουν την πραγματικότητα, με αρκετή επιτυχία δυστυχώς, αναμιγνύοντας δόσεις αλήθειας με την αβασάνιστη όμως, και ως επί το πλείστον λανθασμένη προσωπική τους γνώμη. Όσο για τους εκάστοτε bloggers…έ, τι να σας πω; Κρίνετε μόνοι σας!

Θα συνιστούσα λοιπόν, να συνέλθουμε, να συγκεντρωθούμε και να προσγειωθούμε για λίγο στα πραγματικά γεγονότα και να πάψουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει σχέδιο "εξολόθρευσης" του ανθρώπινου πληθυσμού με τον ιό 2019 nCoV, ότι η Κίνα ζήτησε άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να εξοντώσει όσους έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωναϊό, ότι οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο άνθρωπος μολύνθηκε από το να τρώει νυχτερίδες, ότι οι επιστήμονες πρόβλεψαν πως ο ιός θα σκοτώσει 65 εκατομμύρια ανθρώπους, ότι η Κίνα δημιούργησε ένα βιολογικό όπλο από το οποίο υπήρξε διαρροή από ένα εργαστήριο στο Wuhan, ότι υφίσταται ήδη εμβόλιο, ότι Αμερικανοί εμφύτεψαν τον ιό για να καταστρέψουν την κινέζικη οικονομία, ότι μας κρύβουνε την αλήθεια…και…και…και…άλλες παρόμοιες μ@κ@κίες! Αν δεν σας φθάνουν μπορώ να αναφέρω και μερικές ακόμα.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν και κάποιες ανώδυνες μ@κ@κίες, όπως π.χ. το σησαμέλαιο εμποδίζει τον νέο κορωναϊό να εισέλθει στο σώμα, αν τρώτε σκόρδο μπορείτε να αποτρέψετε την μόλυνση με το ιό (χμμ…δεν ξέρω, ίσως να σας προστατέψει από τους βρυκόλακες ή όπως είπε ο φίλος Κώστας Τριανταφυλλάκης, η οσμή σε κρατάει σε απόσταση 2 μέτρων), η χρήση της βιταμίνης C, η αποφυγή πικάντικων τροφών και κρύων ποτών προστατεύει από την μόλυνση κτλ…κτλ…

Αχ, μάλιστα, κάπου διάβασα την λέξη “infodemic”, μεταφραζόμενη κάπως ως πληροφοριοδημία, επιδημία πληροφοριών, μου άρεσε και την υιοθέτησα.

Το Facebook, το Twitter, το YouTube και το TikTok έχουν δηλώσει στη Recode (Το Re/Code υποτίθεται πως είναι ένα ανεξάρτητο ιστολόγιο ειδήσεων, ανασκοπήσεων και αναλύσεων που λειτουργεί από τους πιο ενημερωμένους και σεβαστούς δημοσιογράφους στους τομείς της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης), ότι εργάζονται για να προωθήσουν πραγματικά δεδομένα/στοιχεία και παρά ταύτα, μερικοί αποπροσανατολίζουν τον κόσμο με την παραπληροφόρηση. Το Twitter μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και έβαλε μια προειδοποιητική ετικέτα που να συνδέει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) όταν οι χρήστες αναζητούν τον "κορωναϊό". Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτών των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης δεν κατόρθωσαν να σταματήσουν τη διάδοση παραπλανητικών, ψευδών ή απατηλών πληροφοριών, σχετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας, υπό την μορφή μηνυμάτων και βίντεο, τα οποία αποκόμισαν χιλιάδες κλικ, ''like''και ''share''.

Ας μοιραζόμαστε λοιπόν παιδιά τα γεγονότα κι όχι την φοβία και τον πανικό που διασπείρουν τα κάθε είδους ΜΜΕ! Γνωρίστε τα γεγονότα σχετικά με τη νόσο του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) και συμβάλλετε στη διακοπή της διάδοσης φημολογιών! Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι ο ΠΑΝΙΚΟΣ!

Το ιστορικό του Κορωναϊού

Στις 8 Δεκεμβρίου 2019 εμφανίζονται στην πόλη Wuhan των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, στην επαρχία Hubei της Κίνας, τα πρώτα κρούσματα με πνευμονία αγνώστου αιτιολογίας. Τα περιστατικά αυξάνονται καθημερινά και στις 31 Δεκεμβρίου ενημερώνεται το γραφείο της ΠΟΥ της Κίνας για την συσσώρευση των περιπτώσεων.

Επειδή, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, στο Wuhan ορισμένοι από τους προσβληθέντες ήταν έμποροι ή πωλητές στην μεγαλύτερη αγορά θαλασσινών και πουλερικών Huanan και προς το παρόν πιστεύεται ότι οι πρώτοι ασθενείς μολύνθηκαν σ’ αυτούς τους χώρους, στις 1 του Γενάρη 2020 κλείνεται η αγορά. Σημειωτέον πως η αγορά διέθετε 600 πάγκους πωλήσεων και απασχολούσε περίπου 1500 εργαζόμενους. Αναφέρεται επίσης πως προσφέρονταν προς πώληση άγρια ​​ζώα ή όργανα από άλλα ζώα και ερπετά.

Στις 7 Ιανουαρίου απομονώνεται ο ιός, ένας νέος τύπος ιού κορώνα, ο οποίος βαπτίζεται SARS-CoV-2 (το ακρωνύμιο SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome, που σημαίνει Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο). Αν θυμόσαστε καλά, το 2002/2003, ο ιός SARS προκάλεσε μια σοβαρή επιδημία. Τώρα η νόσος έχει μετονομασθεί Covid-19 (Corona Virus Disease 2019).

Στις 13 Γενάρη ανακοινώνεται το πρώτο κρούσμα εκτός των κινεζικών συνόρων και στις 20 του ιδίου μηνός επιβεβαιώνεται η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στις 30 Ιανουαρίου 2020 η επιδημία κηρύχθηκε ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC - Public health emergencies of international concern).

Πώς μεταδίδεται ο νέος ιός;

Η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι διαμέσου σταγονιδίων. Αυτό μπορεί να γίνει απευθείας από άτομο σε άτομο μέσω των βλεννογόνων ή έμμεσα μέσω των χεριών, τα οποία στη συνέχεια έρχονται σε επαφή με τον στοματικό ή ρινικό βλεννογόνο και τον επιπεφυκότα (για τους μη γνωρίζοντες, είναι ο λεπτός βλεννογόνος υμένας που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και την μπροστινή εξωτερική επιφάνεια του βολβού του οφθαλμού). Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες η νόσος μεταδόθηκε από άτομα που έχουν μεν προσβληθεί αλλά παρουσίαζαν μόνο ήπια ή μη ειδικά συμπτώματα.

Πληροφοριακά, ενώ η γρίπη και η COVID-19 μπορούν να μεταδοθούν με παρόμοιους τρόπους, υπάρχει μια πιθανή διαφορά: η COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της εναέριας διαδρομής, πράγμα που σημαίνει ότι τα μικροσκοπικά σταγονίδια που παραμένουν στον αέρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν την νόσο σε άλλους, ακόμα κι όταν ο άρρωστος δεν είναι πλέον παρών.

Επώαση

- Σύμφωνα με την ΠΟΥ η επώαση κυμαίνεται μεταξύ 1 έως 14 μέρες. Σε μια κινεζική μελέτη ο μέσος όρος επώασης τοποθετείται στις 3 μέρες.
- Η νόσος είναι μεταδοτική κατά την διάρκεια της επώασης. Δεν γνωρίζουμε ακόμη από ποιο ακριβώς σημείο και για πόσο χρονικό διάστημα ένα άτομο που νοσεί μεταδίδει τον ιό!

Συμπτώματα

- Η νόσος συνοδεύεται από πυρετό, βήχα, πόνους στο σώμα, κόπωση, δύσπνοια. Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αμφοτερόπλευρη πνευμονία με την αντίστοιχη συμπτωματολογία. Ορισμένοι πάσχοντες υποφέρουν επίσης από διάρροια.
- Η κλινική εικόνα μπορεί να είναι ήπια, σοβαρή, κρίσιμη και μερικές φορές μπορεί ν’ αποβεί μοιραία.

Αντιιϊκά φάρμακα

Επί του παρόντος εξετάζονται αντιιϊκά φάρμακα ενάντια στην COVID-19 για να διαπιστωθεί αν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός.

Εμβόλιο

Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη, προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο εναντίον της COVID-19.

Λοιμώξεις

Αυτή την στιγμή που συμπληρώνω το άρθρο μου, ήτοι 1η Μαρτίου 2020, σε σύνολο 59 χωρών, έχουν δηλωθεί 86.927 περιπτώσεις COVID-19. Εξ αυτών 79.968 στην Κίνα, 3.736 στην N. Κορέα, 1128 στην Ιταλία, 117 στην Γερμανία, 62 στις ΗΠΑ, 7 στην Ελλάδα.

Οι συνολικοί θάνατοι από την νόσο ανέρχονται στις 2.976 εκ των οποίων 2.873 στην Κίνα, 29 στην Ιταλία, 18 στην Ν. Κορέα, 1 στις ΗΠΑ.

Για λεπτομέρειες ψάξτε στον κάτωθι σύνδεσμο και βεβαίως στις αντίστοιχες χώρες του ενδιφέροντός σας. https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd

Μέχρι στιγμής, τα θανατηφόρα περιστατικά συνέβησαν κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας καθώς και ασθενείς που παρουσιάζουν πολλαπλή νοσηρότητα. Με τα προαναφερθέντα στοιχεία το ποσοστό των θανάτων που επιβεβαιώθηκαν από τις εργαστηριακές εξετάσεις ανέρχονται σήμερα στο 3,4% περίπου. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι πιθανό χαμηλότερο επειδή τα δεδομένα αναφέρονται σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο νοσοκομείο.

Αξιολόγηση του κινδύνου

Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI - Robert Koch-Institut) το οποίο είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό και την ενημέρωση στην Γερμανία καταγράφει συνεχώς την τρέχουσα κατάσταση, αξιολογεί όλες τις πληροφορίες και εκτιμά τον κίνδυνο για τον πληθυσμό στη Γερμανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μια πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενη και σοβαρή κατάσταση. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα δεδομένα για την τελική αξιολόγηση της σοβαρότητας της νέας αναπνευστικής νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως προανέφερα, η πορεία της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Πρέπει επίσης να αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία. Άλλες μεταδόσεις, αλυσίδες μόλυνσης, τοπικές εκδηλώσεις μόλυνσης είναι επίσης δυνατές εντός της χώρας, αλλά αυτό σίγουρα ισχύει και για τον υπόλοιπο κόσμο. 
Επί του παρόντος ο κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού στη Γερμανία εκτιμάται από χαμηλός έως μέτριος. 
Η παγκόσμια εξάπλωση του παθογόνου δεν είναι απίθανη.

Σημειωτέον πως η αξιολόγηση αυτή μπορεί να αλλάξει βραχυπρόθεσμα λόγω νέων στοιχείων που θα προκύψουν στην πορεία της νόσου/επιδημίας.

Ας πάμε τώρα σε μια σύγκριση του ιού της γρίπης και του ιού της COVID-19. Ενώ ο νέος κορωναϊός εξακολουθεί να καλπάζει σ’ ένα μεγάλο μέρος της Κίνας και οι ηγέτες του κόσμου βιάζονται να κλείσουν τα σύνορά τους για να προστατεύσουν τους πολίτες από το ξέσπασμα της επιδημίας, από τον Σεπτέμβρη 2019 (περίοδος γρίπης) μέχρι στιγμής, η γρίπη σκότωσε αθόρυβα, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 10.000 συνανθρώπους μας!

Ετησίως, επί παγκοσμίου επιπέδου, υπολογίζονται περίπου 1 δισεκατομμύριο περιπτώσεις γρίπης. Εξ αυτών γύρω στα 9,3 εκατομμύρια έως 45 εκατομμύρια στις Η.Π.Α. Κάθε χρόνο, ο ιός της γρίπης είναι υπεύθυνος για 291.000 έως 646.000 θανάτους παγκοσμίως και για 12.000 έως 61.000 θανάτους στις ΗΠΑ.

Εν τούτοις, η επιδημία του κορωνοϊού αποδεικνύεται πιο θανατηφόρα από τη γρίπη. Σύμφωνα με τις, μέχρι σήμερον, επίσημες ανακοινώσεις των υπευθύνων για την παγκόσμια υγεία, ο ιός έχει σκοτώσει περίπου το 3,4% (όπως ανέφερα προηγουμένως) των ατόμων που έχουν προσβληθεί απ’ αυτόν. Αυτό, εν συγκρίσει με το ποσοστό θνησιμότητας 0,095% από την γρίπη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CDC (Centers of Disease Control and Prevention, κέντρα ελέγχου και προστασίας των νόσων), για την περίοδο 2019-2020.

Πρόληψη - Προστασία

Όταν ένα άτομο με οξεία αναπνευστική λοίμωξη πρέπει να μετακινηθεί σε δημόσιους χώρους, για να μειωθεί ο κίνδυνος προσβολής άλλων ανθρώπων από τα σταγονίδια που διασπείρονται κατά το βήξιμο ή φτέρνισμα, η χρήση χειρουργικής μάσκας προσώπου προσφέρει κάποια εξωτερική προστασία.

Για την βέλτιστη αποτελεσματικότητα, το προστατευτικό μύτης-στόματος πρέπει να είναι στενά τοποθετημένο, ν’ αλλάζει όταν υγρανθεί και κατά την διάρκεια που φοριέται να αποφεύγονται οποιοιδήποτε χειρισμοί επ’ αυτού, έστω και ασυνείδητα.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι η προστατευτική μάσκα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης για ένα υγιές άτομο που την φοράει

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΠΟΥ, η χρήση μάσκας σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν συνιστάται μπορεί να δημιουργήσει ένα ψευδές συναίσθημα ασφάλειας, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράβλεψη βασικών μέτρων προστασίας όπως η καλή/σωστή υγιεινή των χεριών. Αυτό δεν επηρεάζει τις συστάσεις για τη χρήση προστατευτικών μασκών από το ιατρικό προσωπικό στα πλαίσια της επαγγελματικής ασφάλειας.

Βεβαίως οι μάσκες τύπου FFP (filtering face piece) θεωρούνται πολύ πιο αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα του μεγαλύτερου ποσοστού βλαβερών σωματιδίων. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα- European Standard (EN 149:2001), ανάλογα με την μέγιστη διαρροή σωματιδίων από την μάσκα, γίνεται η ταξινόμηση των μασκών σε FFP-1-2-3, με κατακράτηση σωματιδίων αντίστοιχα μέχρι το 80-95-99%. Για ιατρική χρήση συνιστάται η προστασία >95%.

Όταν βήχετε ή φτερνίζετε, δεν πρέπει να ψεκάζεται ο περιβάλλων χώρος με σταγονίδια σάλιου ή με ρινικές εκκρίσεις. Ίσως ο συνηθισμένος τρόπος που τοποθετούμε το χέρι μας πάνω από το στόμα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε να θεωρείται ευγενικός, αλλά κάθε άλλο παρά υγιεινός είναι! Ως γνωστόν οι παθογόνοι παράγοντες μεταφέρονται στα χέρια και στη συνέχεια σε άλλους μέσω χρήσης κοινών αντικειμένων ή με την χειραψία.

Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, κρατήστε τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση από τους άλλους ανθρώπους και γυρίστε το κεφάλι σε άλλη κατεύθυνση. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια μιας χρήσης για μία μόνο φορά και στη συνέχεια να τα πετάτε σ’ ένα δοχείο απορριμμάτων με κάλυμμα. Εάν χρησιμοποιείτε υφασμάτινο μαντήλι, πρέπει να πλένεται στους 60 ° C.

Εάν δεν έχετε μαζί σας μαντήλι, καλύψτε το στόμα και τη μύτη με τον αγκώνα σας.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών απαιτεί 20 έως 30 δευτερόλεπτα αφού προηγουμένως επαλείψουμε και τρίψουμε όλες τις περιοχές με σαπούνι. Αλήθεια, πόσοι εξ ημών τηρούμε αυτή την τεχνική; Σε δημόσιες τουαλέτες, χρησιμοποιήστε πετσέτα μίας χρήσης ή τον αγκώνα σας για να κλείσετε τη βρύση...και για ν' ανοίξετε την πόρτα μετά!

Άλλος, πιο γρήγορος τρόπος απολύμανσης των χεριών μπορεί να γίνει με τα διάφορα αντισηπτικά διαλύματα που προσφέρονται στην αγορά.

Π
εριοχές κινδύνου 

Το Ινστιτούτο Robert Koch ορίζει προς το παρόν (27.02.2020) τις ακόλουθες περιοχές κινδύνου;

Στην Κίνα: την επαρχία Hubei (συμπεριλαμβανομένης της πόλης Wuhan) και οι πόλεις Wenzhou, Hangzhou, Ningbo, Taizhou στην επαρχία Zhejiang.
Στο Ιράν: Την επαρχία Ghom.
Στην Ιταλία: Την περιοχή της Λομβαρδίας και την πόλη Vo στην επαρχία της Padua (Πάντοβα) στην περιφέρεια Βενετίας.
Στη Νότια Κορέα: Την επαρχία Gyeongsangbuk-do (Βόρειο Gyeongsang).

Αυτός ο ορισμός προσαρμόζεται μόνιμα με βάση την τρέχουσα κατάσταση.

Πως πρέπει ν’ αντιδράσουμε στην περίπτωση που ανησυχούμε ή υποθέτουμε πως μπορεί να έχουμε μολυνθεί από τον κορωναϊό;

Τα άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με άτομο που έχει διαγνωσθεί με την νέα νόσο COVID-19 ή που παρευρέθηκαν σε περιοχή/-ές κινδύνου πρέπει να αποφύγουν την επαφή με άλλα άτομα και να επικοινωνήσουν αμέσως με την υπεύθυνη υγειονομική αρχή της χώρας τους. Το υγειονομικό τμήμα θα διεξάγει την ανάλογη έρευνα για να εξακριβώσει τον ατομικό κίνδυνο και θα καθορίσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εν συνεχεία. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, θα συντονιστεί η ιατρική περίθαλψη.

Κλείνοντας, κατά την αυστηρά προσωπική μου γνώμη, υποθέτω πως μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με την αύξηση της θερμοκρασίας, η επιδημία θ’ αρχίσει να υποχωρεί. Ως κριτήριο χρησιμοποιώ τα μεμονωμένα περιστατικά στην αφρικανική ήπειρο.

Γιάννης Αρβανιτάκης


ΠΗΓΕΣ

https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2019/FAQ_Liste.html
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-disease-2019-vs-the-flu
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/index.html
https://www.vox.com/recode/2020/1/31/21115589/coronavirus-wuhan-china-myths-hoaxes-facebook-social-media-tiktok-twitter-wechat
https://www.health.harvard.edu/blog/be-careful-where-you-get-your-news-about-coronavirus-2020020118801
https://globalbiodefense.com/2020/02/13/niaid-makes-new-images-of-sars-cov-2-available-for-covid-19-coverage/ Φωτογραφίες του ιού.
https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd
Καθημερινά κρούσματα
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/nCoV.html
https://fastlifehacks.com/n95-vs-ffp/
https://healthierway.gr/maskes-n-95-ffp-123-cheiroyrgikes-apotrepoyn/

2 σχόλια: