Ετικέτες

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ - COVID-19Ανασκόπηση/Αναθεώρηση
Εγρήγορση, ΝΑΙ!
Προληπτικά μέτρα, ΝΑΙ!
Υπεύθυνη ενημέρωση, ΝΑΙ!
Διασπορά πανικού, ΟΧΙ!
του Γιάννη Αρβανιτάκη

Φίλες και φίλοι,

σταθείτε και σκεφθείτε το λιγάκι, παρά τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί η νόσος 
COVID-19, δεν πρέπει να πάψουμε να ζούμε, να συνυπάρχουμε και να λειτουργούμε. 

Σήμερα κλείνουν 13 μέρες από την δημοσίευση του άρθρου μου περί του κορωναϊού και λόγω των εξελίξεων, θεωρώ σκόπιμο, να κάνω μια ανασκόπηση/αναθεώρηση ανακεφαλαιώνοντας και υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ορισμένους βασικούς κανόνες.

Όπως έχω δηλώσει, δεν είμαι λοιμωξιολόγος ή επιδημιολόγος ούτε και ειδικός επί του θέματος, οπότε οι πληροφορίες που έδινα και

συνεχίζω να δίνω σε όσους ρωτούν την γνώμη μου βασίζονται στις επίσημες ανακοινώσεις, διεθνών, υπεύθυνων και έγκυρων ιατρικών οργανισμών ή κέντρων υγείας.

Ως γνωστόν ο ΠΟΥ έχει κηρύξει πανδημία και ήδη, πριν από την κήρυξη, τα δημοσιεύματα, οι αναρτήσεις, οι αναμεταδόσεις ανεύθυνων, αβάσιμων και ψευδών πληροφοριών των πάσης φύσεως ΜΜΕ έδιναν και έπαιρναν ανεξέλεγκτα. Η παραπληροφόρηση είχε ξεπεράσει τον εαυτόν της. Ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες, με την έξαρση της εξάπλωσης του ιού, ακούω και διαβάζω κάποιες υπεύθυνες, σωστές δηλώσεις με σοβαρό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ως πανδημία ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία όλος ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι δυνητικά εκτεθειμένος σε έναν παθογόνο παράγοντα και πιθανώς ένα μέρος του να έχει ήδη νοσήσει. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Ghebreyesus τόνισε επίσης ότι η λέξη "πανδημία" δεν πρέπει να οδηγήσει σε αβάσιμο φόβο. Δεν υφίσταται καμία αλλαγή στην εκτίμηση του βαθμού απειλής. Επίσης, δεν υπάρχει αλλαγή στα

μέτρα που έλαβε ο ΠΟΥ και οι ενδιαφερόμενες χώρες. Ζήτησε όμως ταυτόχρονα, από τις πληγείσες χώρες, να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς εκτάκτης ανάγκης τους. Όλα τα κράτη μπορούν ακόμη ν’ αλλάξουν την πορεία της πανδημίας, συμπλήρωσε ο Ghebreyesus. Η ανακοίνωση μιας πανδημίας από την ΠΟΥ σχετίζεται με την παγκόσμια κατάσταση και όχι με την κατάσταση των επιμέρους κρατών μελών.

Τα εντατικοποιημένα μέτρα πρόληψης, φίλες και φίλοι, δεν λαμβάνονται για να προκαλέσουν πανικό, αλλά για να επιβραδύνουν τον ρυθμό εξάπλωσης της νόσου με απώτερο στόχο να κερδίσουμε χρόνο όσο οι έρευνες για ένα αποτελεσματικό φάρμακο και εμβόλιο βρίσκονται εν εξελίξει.

Όσο πιο αργά εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, τόσο καλύτερη θα είναι και η αντιμετώπισή του από τα υπεύθυνα κέντρα υγείας!

Ζωντανό παράδειγμα η Κίνα, η χώρα προέλευσης του κορωναϊού! Πριν από ένα μήνα περίπου, η έξαρση της νόσου στην Κίνα άρχισε να δείχνει σημεία κόπωσης. Από τα στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα, τα κρούσματα και οι θάνατοι από την COVID-19 έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και η όλη κατάσταση φαίνεται πως ελέγχεται. Τώρα, αν υπολογίσουμε ότι η εισβολή στον ευρωπαϊκό χώρο και στον υπόλοιπο κόσμο ξεκίνησε 4-6 εβδομάδες αργότερα, θεωρητικά, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε, πως αν εφαρμόσουμε και τηρήσουμε τα ενδεικνυόμενα μέτρα ΣΩΣΤΑ, τότε η πανδημία θ’ αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά και στις υπόλοιπες χώρες που εμφάνισαν την νόσο.

Όπως διαπιστώνω όμως, ο πανικός γύρω από την νόσο COVID-19 συνεχίζει να φουντώνει και να βαθαίνει. Υπό την επήρεια του πανικού είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μια καθαρή εικόνα όλου του ιστορικού και συνεπώς της εκτίμησης των πραγμάτων.

Παιδιά, τα πράγματα σίγουρα θα επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο χειρότερα θα γίνουν προτού να πάρουν την καμπή της βελτίωσης. Η εξάπλωση της νόσου είναι εκθετική και είναι προς το παρόν πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πότε θ’ αρχίσει να υποχωρεί. Η ιστορία έχει αποδείξει πως κάθε επιδημία υποχωρεί μετά την έξαρση. Κάποτε θα φθάσουμε εκεί…ελπίζω προτού αρχίσουμε να τρώμε τα χαρτιά υγείας που συσσωρεύσαμε!

Ψυχραιμία και υπομονή, ώ τέκνα σωφρονέστατα, όπως θα έλεγε ο αγαπημένος φίλος Ιωάννης Γιαννικόπουλος, παραμείνατε δεμένοι και έχετε εμπιστοσύνη στις παγκόσμιες αρχές υγείας! Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε! Προσπαθείτε να ηρεμείτε τους αγχωμένους και πανικοβλημένους συνανθρώπους μας κι όχι να εντείνετε τον πανικό τους!

Ανακεφαλαίωση ορισμένων σημείων και προσθήκη νέων πληροφοριών.

Παρότι συχνά παρατηρούνται σοβαρές μορφές της νόσου και σε άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας, οι ακόλουθες ομάδες ατόμων, λεγόμενες και ευπαθείς, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν την βαριά μορφή της COVID-19:

- Άτομα 50-60 χρονών και άνω, (όσο αυξάνεται η ηλικία δηλαδή).
- Καπνιστές.
- Καρδιοπαθείς, π.χ., στεφανιαία καρδιακή νόσος.
- Άτομα με πνευμονοπάθειες, π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα.
- Ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο.
- Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
- Καρκινοπαθείς.
- Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, π.χ. λόγω ασθένειας που σχετίζεται με ανοσολογική ανεπάρκεια ή με λήψη φαρμάκων (ανοσοκατασταλτικά) που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.


Πώς μεταδίδεται ο νέος ιός;
Η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι διαμέσου σταγονιδίων. Αυτό μπορεί να γίνει απευθείας από άτομο σε άτομο μέσω των βλεννογόνων ή έμμεσα μέσω των χεριών, τα οποία στη συνέχεια έρχονται σε επαφή με τον στοματικό ή ρινικό βλεννογόνο και τον επιπεφυκότα (για τους μη γνωρίζοντες, είναι ο λεπτός βλεννογόνος υμένας που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και την μπροστινή εξωτερική επιφάνεια του βολβού του οφθαλμού. Ωστόσο, αν και δεν έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ο επιπεφυκότας λειτουργεί ως πύλη εισόδου, ειδικά στον ιατρικό τομέα, πρέπει να το υποθέσουμε. 

Ο ιός COVID-19 έχει ταυτοποιηθεί επίσης στα κόπρανα και στα ούρα, ως εκτούτου μπορεί να μεταδοθεί και διαμέσου αυτής της οδού.

Σημειωτέον, ότι σταγονίδια εκπέμπονται στο περιβάλλον κι από καπνιστές που έχουν προσβληθεί από την νόσο όταν εκπνέουν τον καπνό, με άλλα λόγια, όχι μόνο με το βήξιμο ή το φτέρνισμα.

Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες η νόσος μεταδόθηκε από άτομα που έχουν μεν προσβληθεί αλλά παρουσίαζαν μόνο ήπια ή μη ειδικά συμπτώματα.

Κάτι ακόμη, μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους περισσότερο από 16 φορές μέσα σε μια ώρα. Πολλαπλασιάστε λοιπόν τις ώρες που είστε ξύπνιοι επί 16…

Μόλις τελείωσα το γράψιμο αυτής της φράσης, διαπίστωσα πως το χέρι μου πήγε αυτόματα στην εσωτερική γωνία του ματιού μου! Αυθυποβολή…θα μου πείτε! Έ…ίσως…σας απαντώ. Πάντως είναι φύσει αδύνατον να πλένουμε ή να απολυμαίνουμε τα χέρια μας κάθε φορά που αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Περιττό βέβαια να αναφέρω πως αγγίζοντας το πρόσωπό μας αυξάνουμε τον κίνδυνο μόλυνσης. Τι κάνουμε λοιπόν; Πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε αυτές τις κινήσεις! Εύκολα τα γράφω και τα λέω, έτσι;

Μέχρι στιγμής δεν βρέθηκαν στοιχεία κάθετης μετάδοσης στα νεογνά από μητέρες θετικές στον ιό COVID μητέρων που εξετάστηκαν. Σε μεμονωμένες αναφορές νεογνών στα οποία έχει ανιχνευθεί ο SARS-CoV-2, δεν είναι σαφές εάν η μετάδοση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια του τοκετού ή μετά τον τοκετό.

Πληροφοριακά, ενώ η γρίπη και η COVID-19 μπορούν να μεταδοθούν με παρόμοιους τρόπους, υπάρχει μια πιθανή διαφορά: η COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της εναέριας διαδρομής, πράγμα που σημαίνει ότι τα μικροσκοπικά σταγονίδια που παραμένουν στον αέρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν την νόσο σε άλλους, ακόμα κι όταν ο άρρωστος δεν είναι πλέον παρών.

Επώαση
- Σύμφωνα με την ΠΟΥ η επώαση κυμαίνεται μεταξύ 1 έως 14 μέρες. Σε μια κινεζική μελέτη ο μέσος όρος επώασης τοποθετείται στις 3 μέρες. Κατά τον ΠΟΥ διαρκεί 5-6 μέρες. Υπήρξαν και μεμονωμένες αναφορές για επωάσεις άνω των 14 ημερών.
- Η νόσος είναι μεταδοτική κατά την διάρκεια της επώασης. Δεν γνωρίζουμε ακόμη από ποιο ακριβώς σημείο και για πόσο χρονικό διάστημα ένα άτομο που νοσεί μεταδίδει τον ιό!

Συμπτώματα
Η κλινική εικόνα μπορεί να είναι ήπια, σοβαρή, κρίσιμη και μερικές φορές μπορεί ν’ αποβεί μοιραία.

Σύμφωνα με μια μελέτη στην Κίνα, σε 55.924 επιβεβαιωμένα κρούσματα (20.02.2020), τα κύρια συμπτώματα της νόσου ήταν:

- πυρετός (πάνω από 85%),
- βήχας (πάνω από 65%),
- δύσπνοια (19%), και σε μικρότερο ποσοστό,
- μυαλγίες, αρθραλγίες, πονόλαιμος, πονοκέφαλοι, μπουκωμένη μύτη, κόπωση.
- Ορισμένοι πάσχοντες υποφέρουν επίσης από ναυτία, έμετο, διάρροια.


Σ’ ένα μικρό αριθμό περιστατικών στην Γερμανία, τα πιο συνήθη συμπτώματα που παρατηρήθηκαν ήταν, βήχας (58%), ο πυρετός (43%) και η ρινική καταρροή (38%) – 06.03.2020.

Στις σοβαρές περιπτώσεις, η COVID-19, μπορεί να προκαλέσει αμφοτερόπλευρη πνευμονία με την αντίστοιχη συμπτωματολογία και εντατική παρακολούθηση σε ΜΕΘ.

Για την πορεία της νόσου στα προσβεβλημένα παιδιά τα διαθέσιμα στοιχεία είναι πολύ λίγα. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, φαίνεται πως είναι μάλλον ήπια και μη συγκεκριμένη. Λόγω όμως του υψηλού ιικού φορτίου που φέρουν τα μολυσμένα παιδιά μεταδίδουν την νόσο πιο εύκολα.

Αντιιϊκά φάρμακα
Επί του παρόντος εξετάζονται αντιιϊκά φάρμακα ενάντια στην COVID-19 για να διαπιστωθεί αν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός.

Εμβόλιο
Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη, προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο εναντίον της COVID-19. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ 25 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στην προκλινική φάση ανάπτυξης.

Λοιμώξεις
Αυτή την στιγμή που συμπληρώνω το άρθρο μου, ήτοι 14η Μαρτίου 2020, σε σύνολο 135 χωρών, έχουν δηλωθεί 142.538
περιπτώσεις COVID-19. Εξ αυτών 81.021 στην Κίνα, 17.660 στην Ιταλία, 11.364 στο Ιράν, 7.979 στην N. Κορέα, 4.906 στην Ισπανία, 3.062 στην Γερμανία (Ινστ. Ρόμπερτ Κόχ), 1.264 στις ΗΠΑ, 190 στην Ελλάδα (ανακοίνωση Υπ. Υγείας).

Οι συνολικοί θάνατοι από την νόσο ανέρχονται στις 5.391 εκ των οποίων 3.194 στην Κίνα, 1.266 στην Ιταλία, 514 στο Ιράν, 133 στην Ισπανία, 72 στην Ν. Κορέα, 48 στις ΗΠΑ, 8 στην Γερμανία, 1 στην Ελλάδα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και για χώρες που σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ψάξτε στον κάτωθι σύνδεσμο. https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd

Μέχρι στιγμής, τα θανατηφόρα περιστατικά συνέβησαν κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας καθώς και σε ασθενείς που παρουσιάζουν πολλαπλή νοσηρότητα. Με τα προαναφερθέντα στοιχεία το ποσοστό των θανάτων που επιβεβαιώθηκαν από τις εργαστηριακές εξετάσεις ανέρχονται σήμερα στο 3,7% περίπου. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι αρκετά χαμηλότερο επειδή τα δεδομένα αναφέρονται σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο νοσοκομείο.

Ανθεκτικότητα - Απενεργοποίηση του ιού στις επιφάνειες
Γνωρίζουμε ότι άλλοι παθογόνοι για τον άνθρωπο κορωνοϊοί δύνανται επιβιώσουν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πάνω σε μη οργανικές επιφάνειες όπως τα μέταλλα, τα γυαλιά ή πλαστικά. Ο χρόνος επιβίωσης τους εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η υγρασία. Σε μια μελέτη επί πλαστικού π.χ. ο ιός SARS-CoV-1 παρέμεινε μολυσματικός έως και έξι ημέρες. Επειδή και ο ιός SARS-CoV-2 εμφανίζει δομικές ομοιότητες με τον SARS-CoV-1, αναμένεται μια παρόμοια ανθεκτικότητα και για τον SARS-CoV-2.

Τα απολυμαντικά επιφάνειας με αποδεδειγμένη περιορισμένη ιοκτόνο δράση είναι κατάλληλα για την αδρανοποίηση του ιού.

Ο δείκτης εκδήλωσης της νόσου περιγράφει το ποσοστό των μολυσμένων ατόμων που πραγματικά νόσησαν. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα επειδή ο πραγματικός αριθμός μολυσμένων ατόμων και ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών είναι άγνωστοι. Γι’ αυτό, ο πραγματικός αριθμός των ασθενών πρέπει να εκτιμάται, συχνά, στο περίπου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI - Robert Koch-Institut) το προφίλ της νόσου COVID-19 βασίζεται στην συνεχή ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, συμπεριλαμβανομένης της μεθοδικής αξιολόγησης των αντίστοιχων πηγών. Μέχρι στιγμής, ορισμένες από τις αναφορές που παρατίθενται είναι διαθέσιμες μόνο ως προεκτύπωση, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ήδη διατεθεί στο εξειδικευμένο κοινό, αλλά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Η βάση δεδομένων εμπλουτίζεται πολύ γρήγορα, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι πρόσφατες δημοσιεύσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπόψη στην κάθε τρέχουσα έκδοση του προφίλ της νόσου. Είναι επίσης δυνατό οι διαφορετικές πηγές να αξιολογούνται διαφορετικά από άλλους ανθρώπους.

Πρόληψη - Προστασία - Αξιολόγηση του κινδύνου
Για την προστασία, πρόληψη, αξιολόγηση κινδύνου και για συμπληρωματικές πληροφορίες σας παραπέμπω στο άρθρο μου που ανάρτησα στην 1η Μαρτίου:

https://iarvan-hellas.blogspot.com/2020/03/covid-19.html#more

Περιοχές κινδύνου
Το Ινστιτούτο Robert Koch ορίζει προς το παρόν (13.03.2020) τις ακόλουθες περιοχές ως ζώνες κινδύνου συνεχιζόμενης μετάδοσης της νόσου COVID-19:
Ιταλία
Ιράν
 

Στην Γαλλία: Την περιοχή Grand Est (η περιοχή περιλαμβάνει την Αλσατία, τη Λωρραίνη και την Champagne-Ardenne)
Στην Κίνα: Την επαρχία Hubei (συμπεριλαμβανομένης της πόλης Wuhan).
Στην Νότια Κορέα: Την επαρχία Gyeongsangbuk-do (Βόρειο Gyeongsang).
Στην Αυστρία: Την πολιτεία Τιρόλο.
Στην Ισπανία: Την Μαδρίτη.

Στις ΗΠΑ: Πολιτείες Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον, Νέας Υόρκη.
Αυτός ο ορισμός προσαρμόζεται μόνιμα με βάση την τρέχουσα κατάσταση.
Πως πρέπει ν’ αντιδράσουμε στην περίπτωση που ανησυχούμε ή υποθέτουμε πως μπορεί να έχουμε μολυνθεί από τον κορωναϊό;
Τα άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με άτομο που έχει διαγνωσθεί με την νέα νόσο COVID-19 ή που παρευρέθηκαν σε περιοχή/-ές κινδύνου πρέπει να αποφύγουν την επαφή με άλλα άτομα, να θέσουν τον εαυτόν τους σε αυτοπεριορισμό και να  επικοινωνήσουν αμέσως με την υπεύθυνη υγειονομική αρχή της χώρας τους. Το υγειονομικό τμήμα θα διεξάγει την ανάλογη έρευνα για να εξακριβώσει τον ατομικό κίνδυνο και θα καθορίσει τα κατευθυντήρια μέτρα που πρέπει να ληφθούν εν συνεχεία. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, θα συντονιστεί η ιατρική περίθαλψη.

Εμείς, στην είσοδο του ιατρείου μας έχουμε αναρτήσει μια σημείωση προς τους ασθενείς μας με την παράκληση, αν παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης να χτυπούν το κουδούνι ώστε να τους χορηγήσουμε μάσκα προσώπου προτού να εισέλθουν.

Φίλες και φίλοι,
τελειώνοντας, σας παρακαλώ και πάλι να μοιράζεστε τα γεγονότα κι όχι την φοβία και τον πανικό που διασπείρουν τα κάθε είδους ΜΜΕ! Γνωρίστε τα γεγονότα σχετικά με τη νόσο του κορωναϊού 2019 (COVID-19) και συμβάλλετε στη διακοπή της διάδοσης φημολογιών! Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι ο ΠΑΝΙΚΟΣ!
Μην παρασύρεστε από ανεύθυνα δημοσιεύματα αγνώστου προέλευσης, από αναξιόπιστες πηγές! Λοιπόν, έχουμε και λέμε!
- Το ζεστό μπανάκι μπορεί να σας χαλαρώνει μεν, αλλά ΌΧΙ δεν σας προστατεύει από τον κορωναϊό, ούτε και τον σκοτώνει!
- Ούτε το χιόνι ή το κρύο σας προστατεύουν!
- Οι στεγνωτήρες χεριών ή μαλλιών αν ζεσταίνονταν τόσο πολύ ώστε να σκοτώσουν τον κορωνοϊό, θα έκαιγαν πρώτα τα χέρια ή τις μπούκλες σας, όπως είναι οι δικές μου ή του σγουρομάλλη φίλου μου Λάκη, προτού... εξολοθρεύσουν τον ιό.
- ΌΧΙ, ο ψεκασμός του σώματός σας με αλκοόλ ή χλωρίνη δεν θα σκοτώσουν τον κορωναϊό που βρίσκεται ήδη στο σώμα σας. Δεν ξέρω…ίσως να τα καταφέρει το σπρέι του Αμβρόσιου!
- Ούτε η τακτική έκπλυση της μύτης σας με διάλυμα χλωριούχου νατρίου θα σας απαλλάξει απ’ αυτόν.
- Α, ναι, το άκουσα κι αυτό! Αν κάνετε λέει έρωτα μ’ ένα άτομο που έχει αναρρώσει από το κορωναϊό δεν πρόκειται να αρρωστήσετε…ΨΕΜΜΑ! Να κάνετε έρωτα ΝΑΙ, αλλά μην ψάχνετε για κάποια ή κάποιον που πέρασε την νόσο…εκτός κι αν είναι πολύ ελκυστικοί! Όχι όμως για να σας προστατέψει από την νόσο!
- Ναι, οι κώνωπες μεταδίδουν ένα σωρό ασθένειες, όχι όμως τον κορωναϊό! Τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Δεν ξέρω αν μεταλλαχθούν κι αυτά!
- Ναι, να πίνετε νεράκι για να διατηρείτε τους εαυτούς σας ενυδατωμένους, αλλά η σύσταση να πίνετε νεράκι κάθε 15 λεπτά, η κοτσάνα που δήθεν αμόλησε ένας "Ιάπων γιατρός", αντιγραφείσα και επικολληθείσα από πολλούς λογαριασμούς Facebook, για να καθαρίσει τον οργανισμό σας από κάθε ιό που μπορεί να έχει εισέλθει από το στόμα… έ, ΟΧΙ, δεν αληθεύει! Σημειωτέον πως μια έκδοση στα αραβικά έχει μοιραστεί πάνω από 250.000 φορές.
Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, ούτε τα ζεστά νερά ή τα παγωτά θα πνίξουν το κορωναϊό!
- ΌΧΙ, η έκθεση του σώματός σας στον ήλιο δεν σκοτώνει τον ιό. Ο ιός αδρανοποιείται ή σκοτώνεται σε 55 έως 70 βαθμούς Κελσίου.

Άπαξ και ο ιός εισήλθε στο σώμα, δεν υπάρχει τρόπος να τον σκοτώσετε. Το σώμα μας πρέπει απλώς να τον καταπολεμήσει. 


Αυτά προς το παρόν.


Γιάννης Αρβανιτάκης



ΠΗΓΕΣ
https://www.mdr.de/nachrichten/politik/ausland/who-pandemie-coronavirus-100.html
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete.html
https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2019/FAQ_Liste.html
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risiko_Grossveranstaltungen.pdf?__blob=publicationFile
https://www.healthline.com/health-news/how-to-not-touch-your-face

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου