Ετικέτες

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΑΪΟ; 
ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Γεια σας παιδιά, 

πριν από δύο μέρες, σχολιάζοντας μια ανάρτηση του φίλου μας Λάκη, ο κοινός μας φίλος Κώστας Τριανταφυλλάκης έθεσε το ερώτημα ''Γιατί απορρίπτεται η ιδέα της μαζικής εξέτασης του πληθυσμού'', ζητώντας ταυτόχρονα και την γνώμη μου. 
Λίγο πριν από τον Κώστα, μία άλλη αγαπημένη φίλη, η Ελένη Μαλισσόβα, μου είχε κάνει μια παρόμοια ερώτηση. 
Σας πληροφορώ, φίλες και φίλοι, πως δεν ήταν οι πρώτοι ούτε θα είναι οι τελευταίοι που αναρωτιούνται! Με τον πανικό που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως, ευνόητα και τα ερωτηματικά! 


Πρώτα απ’ όλα περιττό να αναφέρω πως όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι! Εν τούτοις, συγκριτικά μ' όσες κι όσους δεν
σχετίζονται με την ιατρική, λόγω ιατρείου, είμαι λίγο περισσότερο εκτεθειμένος στον κίνδυνο να την αρπάξω. Τεστ δεν έχω κάνει ακόμη. Δεν υπήρξε λόγος γι' αυτό κι ελπίζω να μην υπάρξει!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω επίσης, πως με χαροποίησε ιδιαίτερα η έγκαιρη λήψη των κατάλληλων μέτρων στην Χώρα μας, και η τήρησή τους από τους συμπατριώτές μας,  πράγματι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Άλλη μια απόδειξη πως, άμα θέλουμε…μπορούμε… 

Καθυστέρησα λιγάκι να πάρω θέση επί του θέματος επειδή ήμουνα απασχολημένος, λόγω δε γενικότερου ενδιαφέροντος, προτίμησα να εκφράσω την πάντοτε αυστηρά προσωπική μου γνώμη ως πληροφορία κι όχι ως σχόλιο.

Διάβασα την τοποθέτηση του φίλου μας Λάκη και την βρίσκω πολύ σωστή. Δεν μου απομένει παρά να προσθέσω ορισμένα στοιχεία.

Ο κορωναϊός μας έπιασε όλους στον ύπνο και μας βρήκε απροετοίμαστους. Υπό πίεση χρόνου, έπρεπε να ψάξουμε και ν’ αναπτύξουμε διαγνωστικές μεθόδους ανίχνευσης του ιού, βασιζόμενοι στα δεδομένα που βρίσκονταν στην διάθεσή μας, να είναι αποτελεσματικά, αξιόπιστα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα
στην εκτέλεσή τους! Να μην ξεχνάμε επίσης, πως αυτός ο κορωναϊός είναι κάτι διαφορετικό. Αν και ένα 85% περίπου της δομής του είναι όμοια με τα ξαδερφάκια του SARS-CoV και MERS-CoV, το υπόλοιπο 15% κάνει την διαφορά. 

Σύμφωνα με δήλωση της Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV - Εθνική Ένωση Ιατροασφαλιτικών Ταμείων) στις 3 Μαρτίου, τα εργαστήρια της Γερμανίας έχουν την εφικτότητα να εκτελέσουν ημερησίως περίπου 12.000 διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό και δεν γνωρίζω πόσο σύντομα θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν αυτές οι δυνατότητες. Το πρόβλημα όμως δεν είναι δημιουργία νέων εργαστηρίων ούτε ο εξοπλισμός τους, το πρόβλημα είναι η επάνδρωσή του με εκπαιδευμένο προσωπικό που θα εκτελεί αλάνθαστα αυτές τις εξετάσεις. Και βεβαίως…το καθήκον των εργαστηρίων αυτών δεν είναι μόνο η διαγνωστική των κορωναϊών! 

Πάντα κατά την KBV, στα 10.700 δείγματα που εξετάστηκαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας πριν την 5η Μαρτίου, θετικά για τον κορωναιό ήταν τα 130. Αυτές οι αρχικές έρευνες στηρίζονται στο 60% περίπου των εργαστηρίων που εξέτασαν εξωτερικούς ασθενείς.

Είναι πλέον γνωστό και στο ευρύ κοινό πως όταν ένα άτομο είναι μολυσμένο, λαμβάνουμε τα επιβαλλόμενα μέτρα. Το πρόβλημα είναι η κρυπτική μετάδοση, ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ του ασυμπτωματικού φορέα Α, ο οποίος απεκκρίνει τον ιό και του ατόμου Β που προσβάλλεται απ’ αυτόν εν αγνοία του.

Πέραν αυτού, αν εκτελέσουμε το διαγνωστικό τεστ σε άτομα που έχουν μεν προσβληθεί αλλά παραμένουν ασυμπτωματικά, υπάρχει πιθανότητα να είναι αρνητικό επειδή το ιικό φορτίο είναι χαμηλό!
  
Η φαρμακευτική εταιρία PharmACT AG στο Βερολίνο η οποία ειδικεύεται σε ταχέα ιατρικά διαγνωστικά τεστ, ανέπτυξε προσφάτως ένα εξαιρετικά ευαίσθητο τεστ ταχείας διάγνωσης του SARS-CoV2. Το τεστ αυτό ανιχνεύει με σιγουριά και αξιοπιστία τα αντισώματα κατά του SARS-CoV2 στο αίμα. ΟΜΩΣ, αρχικά, τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός μας είναι πολύ λίγα. Ο αριθμός τους αρχίζει ν’ αυξάνεται με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και κορυφώνεται την 7η έως 10η μέρα!
Εν αντιθέσει, η εξέταση PCR (polymerase chain reaction - αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης) του επιχρίσματος είναι ιδανική στην πρώιμη φάση της νόσου, ήτοι από την 1η ημέρα της μόλυνσης έως τη χρονική στιγμή κατά την οποία το εξεταζόμενο άτομο θα παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα. Η εξέταση PCR είναι μια περίπλοκη ανίχνευση ιών που μας παρέχει αποτελέσματα το νωρίτερο μετά από ώρες και προς το παρόν 
μετά από μερικές ημέρες. Επί πλέον πρέπει να επαναληφθεί για επαλήθευση. Γι' αυτό και οι δύο μέθοδοι αλληλοσυμπληρώνονται. 
Η διαδικασία PCR είναι εξαιρετικά αγχωτική για το σύστημα υγείας κι από την οικονομική της άποψη...
Υπάρχουν κι εδώ περισσότερες λεπτομέρειες που δεν θα ήθελα ν’ αναφερθώ γιατί και πάλι έχω ξεφύγει αρκετά.


Τέλος, δύο γραμμές για την πρακτική που ακολουθούμε αυτή την στιγμή στο ιατρείο μας έχει: 

1. Έχουμε αναβάλει όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού ρουτίνας, μερικά μάλιστα τα έχουν αναβάλει οι ασθενείς εξ ιδίων.
2. Φοράμε μάσκα προσώπου και γάντια.
3. Σε περίπτωση γριππικών συμπτωμάτων ή κρυολογήματος, συνιστάμε στους ασθενείς μας να επικοινωνούν πρώτα τηλεφωνικά μαζί μας.
4. Αν απορρίψουμε, διαμέσου του ιστορικού, την πιθανότητα προσβολής με κορωναϊό και επιβάλλεται ιατρική εξέταση, του λέμε να έρθει στο ιατρείο, να χτυπήσει το κουδούνι, να του δώσουμε την μάσκα και κατόπιν να εισέλθει στο ιατρείο φορώντας την.
5. Αν δεν χρειάζεται εξέταση του χορηγούμε, κατ’ εξαίρεση, πιστοποιητικό ανικανότητας εργασίας, το ανώτερο για μια εβδομάδα.
6. Σε περίπτωση υποψίας μόλυνσης με τον ιό COVID-19 κατευθύνουμε τον ασθενή δεόντως συντονίζοντας την διαδικασία.
7. Λήψη επιχρίσματος δεν γίνεται από εμάς! Σκεφθείτε παιδιά, ένα περιστατικό είναι αρκετό! Κλείνει το ιατρείο για 14 μέρες και πάει περίπατο κι η πρωτοβάθμια φροντίδα για άλλα νοσήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν! 

Συμπερασματικά, υπό τις συνθήκες που επικρατούν προς το παρόν, πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην επιστήμη να επιτύχει αυτό που επιθυμεί ο κόσμος όλος: Την αποτελεσματική καταπολέμηση και την θεραπεία της νόσου COVID-19. Μέχρι τότε, τα μέτρα που ήδη ελήφθησαν και πρέπει ακόμη να ληφθούν, είναι τα μόνα που θα μπορέσουν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού!

Σας αποχαιρετώ με την ελπίδα να έχω ικανοποιήσει κάπως μερικές απορίες σας.

1 σχόλιο: