Ετικέτες

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

ΚΡΥΠΤΟΣΠΟΡΙΔΙΩΣΗ
ΠΙΣΙΝΕΣ και τα παρεμφερή...
Γιάννης Αρβανιτάκης


Φιλαράκια γεια σας,

δε μου λέτε, με το άκουσμα της λέξης ''κρυπτοσποριδίωση'' χτυπάει κανένα κουδουνάκι στο μυαλό σας; Την έχετε ακούσει ποτέ;
Αναλογιστήκατε καθόλου, πως παίρνοντας το μπανάκι σας σε κάποια πισίνα, πηγή ή συντριβάνι, σε μια λίμνη ή ένα ποτάμι, μπορεί να σας κάνουν παρέα κολοβακτηρίδια, καμπυλοβακτήρια, νοροϊοί, κρυπτοσπορίδια, γιαρδίες; Προσέξτε, αυτά δεν κρατάνε κοινωνικές αποστάσεις(!) 
Έτυχε να σας πιάσει διάρροια και κυρίως στα παιδιά σας, 2 έως 10 μέρες (μέσος όρος 7 μέρες) μετά από κολύμπι σ’ ένα από τα προαναφερθέντα σημεία…ιδίως πισίνες;

Ε…καλά...θα μου πείτε…, και τι ρόλο παίζει η χλωρίωση; Η χλωρίνη είναι μεν βακτηριοκτόνο απαιτεί όμως χρόνο για να δράσει αποτελεσματικά, και τα
Κρυπτοσπορίδια
κρυπτοσποριδιάκια φέρουν ένα σκληρό εξωτερικό περίβλημα που τα επιτρέπει να επιβιώνουν επί μέρες, ακόμη και σε καλά χλωριωμένες πισίνες! Εδώ να τονίσω πως και το pH της πισίνας παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την καλύτερη δράση της χλωρίνης (ιδανικά μεταξύ 7,0 και 7,4).

Το κρυπτοσπορίδιο είναι ένα ενδοκυτταρικό παράσιτο το οποίο προσλαμβάνει ο οργανισμός μας διαμέσου μολυσμένων υδάτων, ποτών ή τροφίμων τα οποία έχουν επιμολυνθεί από τα κόπρανα νοσούντων ανθρώπων ή ζώων. Αν και, δυνητικά, μπορεί ν’ αρρωστήσει ο καθένας μας, τα παιδιά, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες είναι περισσότερο ευάλωτα.

Από τα 22 είδη κρυπτοσποριδίου που έχουν περιγραφεί, το 90% των περιπτώσεων κρυπτοσποριδίωσης στους ανθρώπους προκαλείται από τους τύπους hominis και parvum.

Η κρυπτοσποριδίωση στις ΗΠΑ εκτιμάται πως ανέρχεται γύρω στα 748.000 περιστατικά ετησίως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC - European Centre for Disease Prevention and Control) στις 19 Οκτωβρίου 2019, για το έτος 2017, 21 χώρες της ΕΕ δήλωσαν 11 449 περιπτώσεις κρυπτοσποριδίωσης, εκ των οποίων 11.418 επιβεβαιώθηκαν. Το ποσοστό κοινοποίησης ήταν 3,2 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) αντιπροσώπευαν το 71% όλων των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο 44%. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αφορούσαν τον Σεπτέμβριο του 2017. Τα παιδιά ηλικίας 0–4 ετών παρουσίαζαν την υψηλότερη συχνότητα με ποσοστό 12,5 περιπτώσεων ανά 100 000.

Υπολογίζεται ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες ένα 10% των ατόμων είναι φορείς του κρυπτοσποριδίου, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις ανεπτυγμένες χώρες κυμαίνεται μεταξύ 1-3%.

Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω, ότι αν δεν ζητηθεί από τον θεράποντα γιατρό, τα περισσότερα εργαστήρια δεν περιλαμβάνουν τον εντοπισμό ωοκύστεων για κρυπτοσπορίδιο κατά την εξέταση ρουτίνας των κοπράνων. Επιπλέον, ποιος ασθενής θα πάει για έλεγχο κοπράνων όταν παρουσιάσει διάρροια 3-4 ημερών; Κατά την ταπεινή μου γνώμη δηλαδή, τα ποσοστά των δεδηλωμένων περιστατικών πρέπει να βρίσκονται κάπου ψηλότερα!

Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να αποβάλλει 10.000.000 έως 100.000.000 κρυπτοσπορίδια ανά κένωση, ενώ η κατάποση έστω και μόνο 10 έως 30 ωοκύστεων εξ αυτών μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.

Τα συμπτώματα της κρυπτοσποριδίωσης

περιλαμβάνουν έντονες υδαρείς διάρροιες, εμετό, πυρετό και κοιλόπονους, συχνά με σπασμούς.

Η νόσος θεωρείται αυτοπεριοριζόμενη και διαρκεί συνήθως 3-4 μέρες, καμιά φορά όμως, τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες και να είναι αρκετά επικίνδυνα, ιδίως για μικρά παιδιά, άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς επίσης έγκυες γυναίκες.

Σημειωτέον πως σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα η νόσος μπορεί να επεκταθεί στους πνεύμονες, το πάγκρεας και σε άλλα όργανα.

Στις σοβαρές περιπτώσεις βεβαίως, η αντιμετώπιση της νόσου χρήζει ενδοφλέβιας χορήγησης υγρών και φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. νιταζοξανίδη, αζιθρομυκίνη, παρομομυκίνη).

Από τις αρχές του 2012 η κρυπτοσποριδίωση συμπεριλαμβάνεται στα παθογόνα νοσήματα που επιτηρούνται μέσω του συστήματος εργαστηριακής δήλωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ρε παιδιά, επειδή μεγάλωσα κοντά στην θάλασσα, πάντοτε έβλεπα τις πισίνες σαν μεγάλες μπανιέρες γεμάτες μικρόβια κτλ. Αρκετά χρόνια αργότερα, κατά την αρχική μας εκπαίδευση με φιάλες κατάδυσης στον πάτο πισινών, έχουμε δει τσιρότα, κομμάτια από χαρτομάντηλα, μεγάλη ποικιλία τριχών όλων των χρωμάτων …Όλ’ αυτά βέβαια το βραδάκι, όταν ο πάτος της πισίνας είναι γεμάτος απομεινάρια της ημέρας...και καλοφωτισμένος! Η φαντασία δική σας...

Εκτός από την κρυπτοσποριδίωση, οι τύποι ασθενειών που θα μπορούσατε να προσκομίσετε σπίτι από μια πισίνα περιλαμβάνουν:

Μόλυνση του ακουστικού πόρου (εξωτερικού αυτιού): Το νερό της μικροβιακής πισίνας που παγιδεύεται σ’ αυτόν τον χώρο μπορεί να προκαλέσει εξωτερική ωτίτιδα που στέλνει περίπου 2,4 εκατομμύρια Αμερικανούς στον γιατρό κάθε χρόνο.
Στην πραγματικότητα η εξωτερική ωτίτιδα είναι μια δερματίτιδα κι όχι μια μόλυνση του αυτιού. Αποκαλείται επίσης και νόσος του κολυμβητή (Swimmer's ear).
Υπό κανονικές συνθήκες κι εφ’ όσον το δέρμα του ακουστικού πόρου είναι άθικτο, η παραγωγή κυψελίδας σε φυσιολογικές ποσότητες, κοινώς κερί του αυτιού, μας προστατεύει από ανάλογες μολύνσεις. Η κυψελίδα έχει αντιβακτηριακή, λιπαντική και αυτοκαθαριστική δράση.
Όταν όμως υπάρχει μια μικρή εκδορά ή εισέλθει νερό στον πόρο και παραμείνει εντός αυτού για περισσότερο χρονικό διάστημα, μπορούν να προκύψουν προβλήματα, όχι μόνο από νεοεισαχθέντες μικροοργανισμούς, αλλά κι από τους ήδη προϋπάρχοντες.

Διάρροια: Όπως προανέφερα, ακόμη και σε καλά χλωριωμένα ύδατα ή καλοδιατηρημένες πισίνες μπορούν να προκληθούν μολύνσεις από κρυπτοσπορίδιο, γιαρδία, νοροϊο ή κολοβακτηρίδιο κ.α.

Η γιαρδίαση, είναι μια μόλυνση από το πρωτόζωο Giardia lamblia, και μπορεί να μολύνει ζώα, πουλιά κι ανθρώπους. Η κυστοειδής μορφή του είναι πολύ ανθεκτική στην απολύμανση. Η γιαρδίαση ταλαιπωρεί αρκετό κοσμάκη με εντερικά προβλήματα.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος: Η λεγιονέλλωση ή νόσος των Λεγεωνάριων, μπορεί να προκληθεί μέσω εισπνοής σταγονιδίων αερολυμάτων σε πισίνες ή υδρομασάζ που φιλοξενούν το παθογόνο 
λεγιoνέλλα

Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας
, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο, με συχνότερο τη Legionella pneumophila

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους ασφαλείς;

- Προτού κάνετε χρήση μιας δημόσιας πισίνας (κυρίως), πρώτος κανόνας είναι να πάρετε ένα ντουσάκι (καταιονισμό...ελληνιστί) και μάλιστα με σαπούνι. Αν έχετε παιδιά δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα οπίσθιά τους! Γενικά, είναι παιδάκια κάτω των πέντε ετών που διασπείρουν υπολείμματα κοπράνων μέσα στις πισίνες. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά, ένα μέσο άτομο φέρει υπολείμματα κοπράνων που ξεπλένονται μέσα στο νερό και μολύνουν το περιβάλλον με ανθυγιεινό βιολογικό φορτίο.

- Η ανάμιξη χλωρίου με ούρα και ιδρώτα καταναλώνει το χλώριο στην πισίνα. Αν και δεν είμαι 100% βέβαιος, δεν μπορώ να φανταστώ έναν ενήλικα να ουρεί στην πισίνα! Μάθετε στα παιδιά και τα εγγόνια σας την σπουδαιότητα τήρησης των κανόνων.

- Κρατάτε το στόμα σας κλειστό.

- Φοράτε σκουφάκι.

- Κατά την διάρκεια που βρίσκεστε στην πισίνα, κάντε, ανά ώρα περίπου, ένα διάλειμμα τουαλέτας/μπάνιου. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σας.

Αυτά λοιπόν ...και πάντα ανοικτός για λογικές συζητήσεις...

Γιάννης Αρβανιτάκης

ΠΗΓΕΣ

https://eody.gov.gr/disease/kryptosporidiosi/
https://invisiverse.wonderhowto.com/news/most-pools-contain-dangerous-fecal-bacteria-heres-stay-safe-0177684/
https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/cryptosporidiosis-annual-epidemiological-report-2017
https://www.onlarissa.gr/2018/01/05/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7 https://eody.gov.gr/disease/legionellosi/
https://gesund.co.at/bakterien-swimmingpool-24383/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου