Milford Sound
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ... Milford Sound (Μίλφορντ Σάουντ), Νέα Ζηλανδία,
του Γιάννη Αρβανιτάκη
Φίλες και φίλοι,
τον Φεβρουάριο του 2008, με ξεναγό την αγαπημένη μας Νεοζηλανδέζα φίλη Maggy και συνοδό τον επίσης αγαπημένο μας φίλο Νίκο, σύζυγο της Μάγκι, μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσαμε την πανέμορφη Πατρίδα της.
Από το πρόγραμμα των 6 εβδομάδων που μας έφτιαξε η Maggy δεν
Μίλφορντ Σάουντ |
θα μπορούσε να παραλείψει το Milford Sound (Μίλφορντ Σάουντ).
Το Milford Sound είναι ένα φιόρδ τοποθετημένο στα νοτιοδυτικά του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας και προσελκύει 550.000 έως 1.000.000 επισκέπτες ετησίως. Μαζί με το μεγαλύτερο αδέρφι του, το Doubtful Sound (Ντάουτφουλ Σάουντ), ανήκουν στο Εθνικό Πάρκο Fiordland (Φιόρδλαντ) και το Εθνικό Πάρκο Piopiotahi Marine.
Το Milford Sound πήρε το όνομά του από την ουαλική πόλη Milford Haven. Στη γλώσσα Μαορί ονομάζεται Piopiotahi (σημαίνει 'ένα μόνο piopio', ένα πτηνό του δάσους που πιθανότατα σήμερα έχει εξαφανιστεί). Ο Rudyard Kipling αποκάλεσε κάποτε την περιοχή
όγδοο θαύμα του κόσμου.
Όσο κι αν έψαξα δεν έχω βρει την ελληνική απόδοση των όρων ''φιόρδ'' και ''σάουντ''. Για τους ενδιαφερόμενους θα ήθελα να επισημάνω την διαφορά μεταξύ των δύο. Τα φιόρδ είναι υποβρύχιες κοιλάδες που, ας μου επιταπεί ο όρος, σκαλίστηκαν από αρχαία ποτάμια πάγου (παγετώνων), τα οποία έχουν εξαφανιστεί. Οι κοιλάδες σχήματος U ή V έχουν κατακλυστεί με θαλασσινό νερό και περιβάλλονται από απότομα βουνά, δημιουργώντας τα φιόρδ που βλέπουμε σήμερα.
Τα σάουντ είναι ευρύτερα και σχηματίζονται συνήθως από την πλημμύρα μιας κοιλάδας ενός ποταμού κι όχι μιας κοιλάδας παγετώνων.
Τις λέξεις ''φιόρδ'' και ''σάουντ'' (‘fjord’ και ‘sound’) τις χρωστάμε
Λήψη από το λιμανάκι |
στους θρυλικούς Βίκινγκς. Αμφότερες οι λέξεις προέρχονται από την παλιά βοριογερμανική διάλεκτο, όπου ‘fjǫrthr’ σημαίνει «να ταξιδεύεις» και ‘sund’ «κολύμπι» ή «στενό».
Το Milford Sound δημιουργήθηκε κατά την εποχή των παγετώνων από τις μετακινήσεις των πάγων. Το μήκος του φθάνει τα 15 χιλιόμετρα και περιβάλλεται από πολλά βράχια που φθάνουν μέχρι τα 1200 μέτρα ύψος, αλλά και βουνά υψηλότερο των οποίων είναι το Mitre Peak με 1692 μέτρα.
Λόγω της ανηφορικής βροχής στις γειτονικές Άλπεις της Νέας Ζηλανδίας, το Milford Sound συγκαταλέγεται στις περιοχές της γης με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις που φθάνουν έως και 8.000
The Bowen Falls (καταρράκτες Μπόουεν), στη γλώσσα των Māori Hineteawa, γνωστοί επίσης ως Lady Bowen Falls |
χιλιοστά υετού ετησίως. Στις ραχιές του έχει αναπτυχθεί ένα εύκρατο τροπικό δάσος. Κάθε βροχόπτωση δημιουργεί, στις γύρω απότομες πλαγιές, δεκάδες θεαματικούς, προσωρινούς καταρράκτες που πέφτουν από ύψη μέχρι και 1000 μέτρων.
Όπως διαπιστώνετε από τις φωτογραφίες που παραθέτω, το ξεκίνημα της ημέρας που επιλέξαμε για τη βόλτα μας με το πλοίο στο Milford Sound δεν φαινόταν να μας υπόσχεται πολλά. Στην άφιξή μας, το λιμανάκι μας υποδέχθηκε με ψιλοβροχούλα, συννεφιά, ομίχλη κατά τόπους και ψύχρα. Εδώ που τα λέμε, δεν περιμέναμε απαραιτήτως λιακάδα σε μια περιοχή που τον μισό χρόνο ποτίζεται.
Stirling Falls - Καταρράκτες Στόρλινγκ |
Πιστέψτε με όμως παιδιά, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, άλλο να το ζεις κι άλλο να το βλέπεις στη φωτογραφία ή σε βίντεο, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σ’ ένα παραμυθένιο τοπίο. Ωστόσο ήμασταν τυχεροί, όσο περνούσαν οι ώρες, τα σύννεφα και η ομίχλη άρχισαν να διαλύονται κι ο ήλιος να ξεμυτίζει από τις κορφές των βουνών. Κατά την διαδρομή, αρκετά συχνά, το πλοίο πλησίαζε τους καταρράκτες, σε βαθμό που αισθανόμασταν το ψέκασμα τους στα πρόσωπά μας. Κάποια στιγμή
Milford Deep Underwater Observatory |
κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα στάση στο υποβρύχιο παρατηρητήριο, Milford Deep Underwater Observatory, βάθους 10 περίπου μέτρων, για να θαυμάσουμε την ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τελικά, ο απολογισμός της ημέρας μας βρήκε ξανά ευγνώμονες που αξιωθήκαμε να βιώσουμε άλλη μια ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία.
Τα ύδατα του φιόρδ έχουν βάθος εκατοντάδων μέτρων, εν τούτοις λόγω του μεγάλου όγκου βροχής που πέφτει δημιουργείται ένα ελαφρύτερο άνω στρώμα γλυκού νερού βάθους 6 μέτρων περίπου και ένα πυκνότερο, άρα βαρύτερο, κάτω στρώμα αλμυρού θαλασσινού νερού. Οι λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων αποσπώμενες τανίνες του εδάφους δίνουν ένα ιδιαίτερο σκούρο χρώμα στα νερά του φιόρδ με συνέπεια την περιορισμένη διείσδυση
του φωτός σε βάθος, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη χλωρίδας και πανίδας των βαθέων υδάτων.
Εκτός της ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς, το Milford Sound είναι ιδανικό για όσους θέλουν, έστω και για λίγο, να ηρεμήσουν. Εδώ, μην ψάχνετε να βρείτε σήμα κινητής τηλεφωνίας και... διαδίκτυο χελώνας μπορείτε να πετύχετε μόνο σε κανένα κατάλυμα. Εάν βέβαια το κινητό σας αποτελεί αναπόσπαστο μέλος του σώματός σας...τότε ενοικιάζετε ένα δορυφορικό τηλέφωνο για 8 δολάρια περίπου την ημέρα...και η σύνδεση βέβαια καθόλου
φθηνή. Για ώρα ανάγκης όμως, ιδίως αν ταξιδεύετε χωρίς παρέα...σίγουρα απαραίτητο.
Γιάννης Αρβανιτάκης
Σημείωση - Οι υποθαλάσσιες φωτογραφήσεις δεν έχουν τόσο καλή ανάλυση επειδή έγιναν στο υποβρύχιο παρατηρητήριο, σε βάθος 10 μέτρων περίπου, πίσω από χονδρό γυαλί.
Βγαίνοντας από το λιμανάκι |
The Bowen Falls (καταρράκτες Μπόουεν), στη γλώσσα των Māori Hineteawa, γνωστοί επίσης ως Lady Bowen Falls |
Διάχυτοι μικροί καταρράκτες |
Stirling Falls - Καταρράκτες Στόρλινγκ |
Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί με κάμερα Lumix Panasonic.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Εκτός των προσωπικών σημειώσεων...
https://www.auroraexpeditions.com.au/blog/sound-vs-fjord-whats-the-difference/
https://www.wearecravingadventure.com/blog/new-zealand/milford-sound
https://theculturetrip.com/pacific/new-zealand/articles/a-guide-to-visiting-milford-sound-new-zealand/
Εκτός των προσωπικών σημειώσεων...
https://www.auroraexpeditions.com.au/blog/sound-vs-fjord-whats-the-difference/
https://www.wearecravingadventure.com/blog/new-zealand/milford-sound
https://theculturetrip.com/pacific/new-zealand/articles/a-guide-to-visiting-milford-sound-new-zealand/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου