ΣΩΣΤΕ ΜΙΑ ΖΩΗ!
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ - 1
Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
του Γιάννη Αρβανιτάκη
Φίλες και φίλοι,
εύχομαι να μην αναγκαστείτε ποτέ να παράσχετε πρώτες βοήθειες σε κάποιον συνάνθρωπό μας που κινδυνεύει, αλλά...
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΟΤΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΡΡΕΕ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ;
Εδώ και καιρό ο αδελφός μου και ο φίλος μου ο Λάκης με παρωτρύνουν να γράψω δύο λόγια για τις πρώτες βοήθειες εν γένει. Το τελικό ερέθισμα μου το έδωσε ένα πρόσφατο περιστατικό
κατά την τελευταία παραμονή μας στην Κρήτη. Ήταν ώρα επτά το πρωί, όταν με κάλεσαν στο δωμάτιο μου και με παρακάλεσαν να τρέξω για βοήθεια. Κάποιος κύριος είχε πέσει αναίσθητος μπροστά στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου. Έσπευσα όσο πιο γρήγορα μπορούσα στο σημείο του συμβάντος. Ο άνθρωπος κειτόταν στο πεζοδρόμιο το πρόσωπό του είχε ήδη μελανιάσει, δεν ανέπνεε και οι καρωτίδες δίχως αισθητό σφυγμό. Παρόντες δύο άνδρες, που όπως μου είπαν, για περίπου 15 λεπτά του παρείχαν θωρακικές συμπιέσεις (καρδιακές μαλάξεις) και απ’ ό,τι παρατήρησα εκείνη τη στιγμή, με την σωστή εφαρμογή της τεχνικής. Η σύζυγος του ήταν παρούσα και του εμφυσούσε κατά διαστήματα αέρα. Το ΕΚΑΒ και ο συνάδελφος εν υπηρεσία είχαν ειδοποιηθεί και βρισκόταν καθ’ οδόν. Με την πρώτη κιόλας εκτίμηση ήταν φανερό πως ο κύριος αυτός ήταν άλλο ένα θύμα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (ΑΚΘ) χωρίς ελπίδα σωτηρίας. Συνεχίσαμε βεβαίως, για ψυχολογικούς λόγους, τις θωρακικές συμπιέσεις/μαλάξεις μέχρι να διακομιστεί στο νοσοκομείο.
Περιέγραψα σύντομα και σκοπίμως αυτό το περιστατικό για να σας θέσω κάποιες ερωτήσεις:
1. Εσείς πως θα αντιδρούσατε σε μία παρόμοια κατάσταση; Εδώ δεν αναφέρομαι μόνο για έναν άγνωστο στον δρόμο, αλλά και για κάποια/ο συνάδελφο την ώρα της δουλειάς και φυσικά ένα συγγενικό πρόσωπο στο οικιακό μας περιβάλλον ή κατά την διάρκεια συνευρέσεων μας στα σπίτια φίλων.
Ως επί το πλείστον, δεν παρατηρούνται προειδοποιητικά συμπτώματα.
Ο ΑΚΘ σκοτώνει σχεδόν έξι εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο παγκοσμίως. Με ποσοστό επιβίωσης 5% ή λιγότερο, ο ΑΚΘ είναι υπεύθυνος για περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του πνεύμονα και το HIV/AIDS στο σύνολό τους. Στη Γερμανία εκτιμάται πως ο ΑΚΘ προκαλεί περίπου 100.000 έως 150.000 θανάτους ετησίως. Ο αντίστοιχος αριθμός στις ΗΠΑ εκτιμάται στους 200.000 μέχρι 450.000 ετησίως. Ένας θάνατος κάθε 5 λεπτά περίπου! Μόνο ένα ποσοστό 2% έως 5% των περιστατικών (ασθενών) αυτών φθάνουν στο νοσοκομείο, όπου παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, μόνο οι μισοί θα πάρουν εξιτήριο.
Επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν πως η έγκαιρη χρήση ΑΕΑ
θα μπορούσε να αποτρέψει το μοιραίο κατά 50 έως 70%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, στις δυτικές βιομηχανοποιημένες χώρες παρατηρούνται ετησίως 156 περιπτώσεις αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ανά 100.000 κατοίκους.
Περίπου το 50% όλων των καρδιαγγειακών θανάτων προκαλούνται από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Οι μακροχρόνιες εξετάσεις με 24ωρη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (αποκαλούμενο και Holter) ασθενών που πέθαναν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο έδειξαν ότι η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι οι πρωταρχικές πυροδοτικές αρρυθμίες που οδηγούν στον ΑΚΘ. Η βραδυκαρδία και η ασυστολία με ποσοστό 10% έως 20% έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Η καρδιαγγειακή πάθηση που καραδοκεί και βρίσκεται πίσω από την πλειοψηφία των περιπτώσεων με αιφνίδιο καρδιακό θάνατο είναι κατά 60-80% μια αρτηριοσκληρωτική στεφανιαία νόσος. Ακολουθεί η διατατική καρδιομυοπάθεια (πρωτοπαθής καρδιακή μυϊκή νόσος με διόγκωση των καρδιακών κοιλοτήτων και εξασθένηση της αντλητικής λειτουργίας της καρδιάς) με 10-20% περίπου.
Λιγότερο συχνές αιτίες αποτελούν, η μυοκαρδίτιδα, η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, η αρρυθμιογενής δεξιά καρδιακή μυοπάθεια, οι λεγόμενες καναλοπάθειες (ή διαυλοπάθειες, λόγω αλλαγής ιοντικής συμπεριφοράς και είναι μονογονιδιακά νοσήματα, όπως π.χ. το σύνδρομο Brugada, το σύνδρομο μακρού QT, το σύνδρομο σύντομου QT, η κατεχολαμινεργική πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία (CPVT)).
Όλες οι περιπτώσεις αιφνίδιου καρδιακού θανάτου έχουν κάτι κοινό: η εκάστοτε υποθάλπουσα καρδιακή νόσος προκαλεί αλλοιώσεις της ηλεκτρικής δραστηριότητας των καρδιακών μυϊκών κυττάρων, οι οποίες τελικά οδηγούν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο μέσω καρδιακών αρρυθμιών.
Ένας ΑΚΘ μπορεί να αποφευχθεί εάν καταφέρουμε να καθορίσουμε και να αποτρέψουμε την απειλητική για τη ζωή αρρυθμία, προτού προλάβει να προκαλέσει μη αναστρέψιμες υποξικές βλάβες σε ζωτικά όργανα, ιδιαίτερα του εγκεφάλου, μέσω μιας επιτυχούς καρδιοπνευμονικής ανάνηψης. Περίπου 4 λεπτά μετά την ανακοπή της καρδιακής λειτουργίας οι βλάβες που θα υποστεί ο εγκέφαλος θα είναι ανεπανόρθωτες.
Σύμφωνα με τις οδηγίες/συστάσεις των AHA (American Heart Association) και ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation) σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής η ηλεκτρική απινίδωση πρέπει να πραγματοποιείται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος:
Έξωνοσοκομειακά, εντός 5 λεπτών από την κινητοποίηση του
ΕΚΑΒ και εντός 3 λεπτών σε ιατρικά κέντρα ή νοσοκομεία.
Μια έγκαιρη/γρήγορη απινίδωση μπορεί να επιτευχθεί από παραϊατρικό προσωπικό ή από εκπαιδευμένους απλούς πολίτες με τη βοήθεια αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AEΑ). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα AED τοποθετούνται σε σημεία που συχνάζει πολύς κόσμος, όπως αεροδρόμια, γήπεδα ποδοσφαίρου, πολυκαταστήματα κ.τ.λ. όπου και οι πιθανότητες περιστατικών αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι σχετικά υψηλότερες. Όμως, όμως, επαναλαμβάνω εκ νέου, πως περίπου το 70% των ΑΚΘ συμβαίνουν στα σπίτια μας και στους χώρους εργασίας!
Οι συσκευές AED κοστίζουν σήμερα μεταξύ 900 και 1800€. Για τον τρόπο χρήσης τους δεν απαιτούνται πολλές γνώσεις. Είναι απλή. Ένα πάτημα του κουμπιού, σωστή τοποθέτηση των δύο
ηλεκτροδίων και τις υπόλοιπες οδηγίες σας τις δίνει φωνητικά ο ΑΕΑ. Μελλοντολογόντας, τουλάχιστον για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ΑΚΘ, θα έλεγα πως δεν θα ήταν άσχημη ιδέα αν διέθεταν έναν εξωτερικό απινιδωτή στο σπίτι τους. Είναι σίγουρα ένα θέμα που σηκώνει αρκετή συζήτηση.
Προς το παρόν, σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ΑΚΘ, ενδείκνυται η τοποθέτηση ενός εμφυτεύσιμου καρδιομετατροπέα- απινιδωτή (ICD implantable cardioverter-defibrillator).
Κάθε λεπτό μετρά!
Η επιβίωση μετά από ξαφνική καρδιακή ανακοπή απαιτεί άμεση και ταχεία δράση.
Το χρονοδιάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του ΑΚΘ και έναρξη των μέτρων αναζωογόνησης/ανάνηψης, είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την επιβίωση του ασθενούς.
• Κάθε λεπτό που περνά μέχρι την έναρξη της ανάνηψης, μειώνει κατά περίπου 10% την πιθανότητα επιβίωσης του ατόμου.
• Εάν αρχίσουμε τις θωρακικές συμπιέσεις/καρδιακές μαλάξεις αμέσως μετά την ξαφνική καρδιακή ανακοπή, μπορεί να επιτύχουμε την αποκατάσταση της καρδιακής κυκλοφορίας/λειτουργίας σε ποσοστό έως και 50% των περιπτώσεων. Με άλλα λόγια, διπλασιάζεται το ποσοστό επιβίωσης.
• Εάν μέσα σε 5 λεπτά, μετά την καρδιακή ανακοπή δεν έχουμε λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, κυρίως τις θωρακικές συμπιέσεις, τότε η επιβίωση καθίσταται απίθανη.
• Ανάλογα με την απόσταση μεταξύ ιατρικού κέντρου και τόπου συμβάντος, μέχρι ν’ αφιχθεί το ασθενοφόρο με τους διασώστες παρέρχονται περισσότερο από 5 λεπτά (κατά μέσον όρο 10 με 11 λεπτά στη Γερμανία). Αυτό καθιστά απαραίτητη την τάχιστη παροχή πρώτων βοηθειών, με τη μορφή θωρακικών συμπιέσεων οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για την επιβίωση.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων της Γερμανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Ιατρικής Εντατικής Φροντίδας (DGAI, Deutsche Gesellschaft für Anästhesiologie und Intensivmedizin e.V.), μόνο το 15% των κοινών ανθρώπων έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) πριν καταφθάσουν οι εκπαιδευμένοι διασώστες. Στην Νορβηγία και στην Σουηδία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60%!
Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη βασικών γνώσεων του γενικού πληθυσμού ως προς τις τεχνικές της ΚΑΡΠΑ και συνεπώς έλλειψη ετοιμότητας επέμβασης όταν χρειαστεί.
Μια μελέτη έδειξε πως μόνο το 50% των 1.011 ερωτηθέντων μπόρεσε να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ ενός καρδιακού εμφράγματος και ενός ΑΚΘ. Το 75% των ατόμων άνω των 60 ετών δεν μπόρεσαν να περιγράψουν σωστά τα βασικά μέτρα της ΚΑΡΠΑ και δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν μία επείγουσα κατάσταση ανάγκης.
Το ποσοστό ετοιμότητας ανάληψης βασικών μέτρων της ΚΑΡΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερο στο περιβάλλον εργασίας και σε άλλους δημόσιους χώρους με 34 και 32% αντιστοίχως, σε σύγκριση με τον οικιακό που φθάνει μόλις το 12%.
Επίσης, τα μέτρα ανάνηψης ήταν συχνότερα σε άτομα κάτω των 60 ετών απ’ ότι σε ηλικιωμένους ασθενείς και ακόμη υψηλότερα σε άτομα κάτω των 20 ετών. Επεξηγηματικά, θα λέγαμε πως η συναισθηματική εμπλοκή των ανθρώπων είναι υψηλότερη όταν το συμβάν αφορά νεαρότερα άτομα.
Φίλες και φίλοι,
αυτά που γράφω παρακάτω αφορούν όλους εσάς που δεν έχετε σχέση με την ιατρική και η τεχνική της ΚΑΡΠΑ που περιγράφω αφορά πρωτίστως ΕΝΗΛΙΚΑ θύματα αλλά βασικά δεν διαφέρει πολύ και για τα παιδιά. Διαφέρει όμως για τα βρέφη.
Ο τρόπος αντιμετώπισης/αντίδρασης εξαρτάται από τον αριθμό των παρόντων ατόμων την στιγμή του συμβάντος! Στην πολυκοσμία δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον και περιμένοντας να κάνει κάποιος την αρχή. Δεν πρέπει να παραμείνουμε ως ανενεργοί μάρτυρες/παρατηρητές, αλλά να δράσουμε άμεσα δίχως καμμία καθυστέρηση. Αν είμαστε λιγότερα άτομα και δεν μας καταλάβει πανικός, ίσως τα πράγματα να είναι κάπως απλούστερα. Κι εδώ όμως απαιτείται επειγόντως συντονισμένη δράση, αρκεί ν’ αναλάβει κάποια/ος τα ηνία! Αν είσθε μόνη/ος στο σπίτι, τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι απαραίτητη η διατήρηση της ψυχραιμίας, κάτι καθόλου εύκολο κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες.
Λοιπόν, εστιάστε πρώτα μνημοτεχνικά την προστακτική των ρημάτων:
''ΕΛΕΓΞΕ – ΚΑΛΕΣΕ - ΣΥΜΠΙΕΣΕ'' (CHECK-CALL-PRESS)
ΕΛΕΓΞΕ
Απευθυνόμενος προς το θύμα, μιλήστε του φωναχτά:
ΣΥΜΠΙΕΣΕ
Αρχίστε αμέσως με θωρακικές συμπιέσεις αφού:
* Βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια που βρίσκεται ξαπλωμένο το θύμα είναι σκληρή. Αν το περιστατικό συμβαίνει στο σπίτι, το θύμα κάθεται ή είναι στο κρεβάτι ξαπλώστε το στο δάπεδο. εφ όσον φυσικά σας είναι εφικτό ή υπάρχει κάποιος να βοηθήσει. Σε ανοικτούς ή δημόσιους χώρους υποτίθεται πως υπάρχουν κι’ άλλοι παριστάμενοι για να βοηθήσουν.
* Ελευθερώστε το στήθος.
Οι διεθνείς κατευθυντήριες συστάσεις της βασικής ΚΑΡΠΑ για δύο βοηθούς έχουν ως εξής:
· 30Χ Θωρακικές συμπιέσεις
· 2Χ Εμφυσήσεις αέρος/τεχνητή αναπνοή (διαρκείας 1 δευτερολέπτου κάθε φορά)
· 30Χ Θωρακικές συμπιέσεις
· 2Χ Εμφυσήσεις αέρος/τεχνητή αναπνοή
Ο ρυθμός αυτός συνεχίζεται εναλλάξ και με αλλαγή βοηθού κάθε 2 λεπτά μέχρι την άφιξη εξειδικευμένων διασωστών.
Με έναν βοηθό ισχύουν οι ίδιες μεν συστάσεις, αλλά για ένα άτομο μόνο του, η διατήρηση του ιδίου ρυθμού συμπίεσης για πολλή ώρα, είναι πολύ κουραστική και δύσκολη...αλλά αναγκαία. Η ελπίδα είναι να καταφθάσει γρήγορα εξειδικευμένη βοήθεια.
Με τις εμφυσήσεις αέρος/τεχνητό αερισμό/τεχνητή αναπνοή διαμέσου της μύτης ή του στόματος υφίσταται ανέκαθεν μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αντιλαμβάνεται ο καθένας μας. Εδώ που τα λέμε, δεν νιώθει κανείς άνετα (σιχαίνεται) με κάποιο δικό του άνθρωπο, πόσο μάλιστα μ' έναν ξένο. Υπάρχουν βέβαια πρακτικά μέσα μέσω των οποίων παρεμποδίζεται η επαφή με τα υγρά ή τις εκκρίσεις του θύματος, αλλά και πάλι πολλοί άνθρωποι το
αποφεύγουν. Σας έβαλα και μία εικόνα ενός μπρελόκ-φακελάκι που περιέχει ένα τέτοιο βοήθημα.
Στόχος μας είναι η διατήρηση της κυκλοφορίας και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του εγκεφάλου έως ότου μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον απινιδωτή. Έστω και δίχως παροχή τεχνητής αναπνοής, το αίμα περιέχει ακόμη αρκετό οξυγόνο για να συντηρήσει τον εγκέφαλο για κάποιο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό συνεχίστε τις θωρακικές μαλάξεις. Στις περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής στο σπίτι, σε χώρους εργασίας ή σε χώρους συνάρθροισης πολλών ανθρώπων, έχει αποδειχθεί πως η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μόνο με τις θωρακικές συμπιέσεις είναι εξ ίσου αποτελεσματική με την συμβατική ΚΑΡΠΑ.
Τώρα καλές μου φίλες και καλοί μου φίλοι, δεν ξέρω πόσα και τι απ’ όλα αυτά κρατήσατε, δυστυχώς όμως οι περισσότεροί σας βρίσκεσθε αρκετά μακριά για σας προσφέρω τις υπηρεσίες μου (μερικά μαθήματα δηλαδή) εκ του πλησίον.
'Η καρδιά είναι το πρώτο πράγμα που ζωντανεύει, το τελευταίο που πεθαίνει',
είπε ο Άγγλος φυσιοδίφης John Ray (1627-1705).
Κοιτάξτε λοιπόν να την φροντίζετε και να την προστατεύετε όσο μπορείτε!
Γιάννης Αρβανιτάκης
ΠΗΓΕΣ
https://www.cardio-guide.com/erkrankung/ploetzlicher-herztod/
https://www.einlebenretten.de/docman/presse/124-einlebenretten-100pro-zahlen-fakten-pdf/file.html
https://eccguidelines.heart.org/wp-content/uploads/2015/10/2015-AHA-Guidelines-Highlights-German.pdf
https://www.herzstiftung.de/Defibrillator-fuer-zu-Hause-kaufen.html
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sudden-cardiac-arrest/symptoms-causes/syc-20350634
https://www.netdoktor.de/krankheiten/ploetzlicher-herztod/
https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/scda/causes
https://www.medical-econet.com/en/products/item/me-pad
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ - 1
Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
του Γιάννη Αρβανιτάκη
Φίλες και φίλοι,
εύχομαι να μην αναγκαστείτε ποτέ να παράσχετε πρώτες βοήθειες σε κάποιον συνάνθρωπό μας που κινδυνεύει, αλλά...
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΟΤΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΡΡΕΕ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ;
Εδώ και καιρό ο αδελφός μου και ο φίλος μου ο Λάκης με παρωτρύνουν να γράψω δύο λόγια για τις πρώτες βοήθειες εν γένει. Το τελικό ερέθισμα μου το έδωσε ένα πρόσφατο περιστατικό
κατά την τελευταία παραμονή μας στην Κρήτη. Ήταν ώρα επτά το πρωί, όταν με κάλεσαν στο δωμάτιο μου και με παρακάλεσαν να τρέξω για βοήθεια. Κάποιος κύριος είχε πέσει αναίσθητος μπροστά στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου. Έσπευσα όσο πιο γρήγορα μπορούσα στο σημείο του συμβάντος. Ο άνθρωπος κειτόταν στο πεζοδρόμιο το πρόσωπό του είχε ήδη μελανιάσει, δεν ανέπνεε και οι καρωτίδες δίχως αισθητό σφυγμό. Παρόντες δύο άνδρες, που όπως μου είπαν, για περίπου 15 λεπτά του παρείχαν θωρακικές συμπιέσεις (καρδιακές μαλάξεις) και απ’ ό,τι παρατήρησα εκείνη τη στιγμή, με την σωστή εφαρμογή της τεχνικής. Η σύζυγος του ήταν παρούσα και του εμφυσούσε κατά διαστήματα αέρα. Το ΕΚΑΒ και ο συνάδελφος εν υπηρεσία είχαν ειδοποιηθεί και βρισκόταν καθ’ οδόν. Με την πρώτη κιόλας εκτίμηση ήταν φανερό πως ο κύριος αυτός ήταν άλλο ένα θύμα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (ΑΚΘ) χωρίς ελπίδα σωτηρίας. Συνεχίσαμε βεβαίως, για ψυχολογικούς λόγους, τις θωρακικές συμπιέσεις/μαλάξεις μέχρι να διακομιστεί στο νοσοκομείο.
Περιέγραψα σύντομα και σκοπίμως αυτό το περιστατικό για να σας θέσω κάποιες ερωτήσεις:
1. Εσείς πως θα αντιδρούσατε σε μία παρόμοια κατάσταση; Εδώ δεν αναφέρομαι μόνο για έναν άγνωστο στον δρόμο, αλλά και για κάποια/ο συνάδελφο την ώρα της δουλειάς και φυσικά ένα συγγενικό πρόσωπο στο οικιακό μας περιβάλλον ή κατά την διάρκεια συνευρέσεων μας στα σπίτια φίλων.
Σας πληροφορώ πως γύρω στα 70% των ΑΚΘ συμβαίνουν στα σπίτια μας ή στο εργασιακό μας περιβάλλον!
Ίσως κάποτε χρειαστεί να σώσετε κάποιον που αγαπάτε: το παιδί σας, την/τον σύντροφο σας, την μάνα, τον πατέρα σας ή έναν φίλο.
2. Τι γνωρίζετε για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ);
3. Πόσο ενήμεροι είσθε;
4. Είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο ΑΚΘ ένα και το αυτό πράγμα;
5. Γνωρίζετε τι είναι ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ή automated external defibrillator (AED) στ’ αγγλικά;
Θα επιχειρήσω με όσο το δυνατό πιο απλά λόγια να σας μεταδώσω μερικές βασικές πληροφορίες επί του θέματος. Όσο για την ΚΑΡΠΑ, καλή μεν η θεωρία, αλλά για να την εφαρμόσετε σωστά, δεν θα ήταν άσχημη μικρή πρακτική εξάσκηση. Παρά ταύτα, σας βεβαιώ πως ο καθένας μπορεί να βοηθήσει! Η αλυσίδα διάσωσης ξεκινά από εσάς, επιτρέψτε μου τον όρο, τους ιατρικά ερασιτέχνες, και συνεχίζει κατόπιν με τους εξειδικευμένους στον τομέα αυτόν διασώστες. Μη ξεχνάτε, εσείς είστε ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας. Η αναζωογόνηση είναι εύκολη, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος. Μ’ αυτόν τον τρόπο διπλασιάζεται ή ακόμη τριπλασιάζεται η πιθανότητα επιβίωσης του θύματος.
Ο στόχος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η διαφώτιση του γενικού πληθυσμού. Με την βοήθεια του Υπουργείου Υγείας και άλλων κοινωνικών παραγόντων, θα μπορούσαν να οργανωθούν πρακτικά μαθήματα εκμάθησης της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, συνοδευόμενα από την βασική θεωρία, καθώς επίσης και της χρήσης του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Θεωρητικά, κάθε γιατρός της περιοχής μας είναι σε θέση ν’ αφιερώσει κάπου-κάπου λίγο από τον χρόνο του για να διδάξει αυτά τα κρίσιμα για τη ζωή μέτρα έκτακτης ανάγκης, που κατά την ταπεινή μου γνώμη θάπρεπε να γνωρίζει ο καθένας μας.
2. Τι γνωρίζετε για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ);
3. Πόσο ενήμεροι είσθε;
4. Είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο ΑΚΘ ένα και το αυτό πράγμα;
5. Γνωρίζετε τι είναι ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ή automated external defibrillator (AED) στ’ αγγλικά;
Θα επιχειρήσω με όσο το δυνατό πιο απλά λόγια να σας μεταδώσω μερικές βασικές πληροφορίες επί του θέματος. Όσο για την ΚΑΡΠΑ, καλή μεν η θεωρία, αλλά για να την εφαρμόσετε σωστά, δεν θα ήταν άσχημη μικρή πρακτική εξάσκηση. Παρά ταύτα, σας βεβαιώ πως ο καθένας μπορεί να βοηθήσει! Η αλυσίδα διάσωσης ξεκινά από εσάς, επιτρέψτε μου τον όρο, τους ιατρικά ερασιτέχνες, και συνεχίζει κατόπιν με τους εξειδικευμένους στον τομέα αυτόν διασώστες. Μη ξεχνάτε, εσείς είστε ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας. Η αναζωογόνηση είναι εύκολη, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος. Μ’ αυτόν τον τρόπο διπλασιάζεται ή ακόμη τριπλασιάζεται η πιθανότητα επιβίωσης του θύματος.
Ο στόχος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η διαφώτιση του γενικού πληθυσμού. Με την βοήθεια του Υπουργείου Υγείας και άλλων κοινωνικών παραγόντων, θα μπορούσαν να οργανωθούν πρακτικά μαθήματα εκμάθησης της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, συνοδευόμενα από την βασική θεωρία, καθώς επίσης και της χρήσης του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Θεωρητικά, κάθε γιατρός της περιοχής μας είναι σε θέση ν’ αφιερώσει κάπου-κάπου λίγο από τον χρόνο του για να διδάξει αυτά τα κρίσιμα για τη ζωή μέτρα έκτακτης ανάγκης, που κατά την ταπεινή μου γνώμη θάπρεπε να γνωρίζει ο καθένας μας.
Το σημαντικότερο είναι να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση από τα σχολεία. Πιστεύω πως μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε την κοινωνική ευαισθησία.
Ο Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος (καρδιακή ανακοπή, Sudden Cardiac Death ή Arrest SCD ή SCA) χτυπά ύπουλα, χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Ο ΑΚΘ δεν κοιτά ηλικία, φυλή ή φύλο. Εν τούτοις, η συχνότητα στους άνδρες είναι 4 έως 7 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, λόγω της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων. Πλήττει αδιάκριτα όλες τις ηλικίες από βρέφη έως ηλικιωμένους.
Ο Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος (καρδιακή ανακοπή, Sudden Cardiac Death ή Arrest SCD ή SCA) χτυπά ύπουλα, χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Ο ΑΚΘ δεν κοιτά ηλικία, φυλή ή φύλο. Εν τούτοις, η συχνότητα στους άνδρες είναι 4 έως 7 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, λόγω της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων. Πλήττει αδιάκριτα όλες τις ηλικίες από βρέφη έως ηλικιωμένους.
Ο ΑΚΘ σκοτώνει σχεδόν έξι εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο παγκοσμίως. Με ποσοστό επιβίωσης 5% ή λιγότερο, ο ΑΚΘ είναι υπεύθυνος για περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του πνεύμονα και το HIV/AIDS στο σύνολό τους. Στη Γερμανία εκτιμάται πως ο ΑΚΘ προκαλεί περίπου 100.000 έως 150.000 θανάτους ετησίως. Ο αντίστοιχος αριθμός στις ΗΠΑ εκτιμάται στους 200.000 μέχρι 450.000 ετησίως. Ένας θάνατος κάθε 5 λεπτά περίπου! Μόνο ένα ποσοστό 2% έως 5% των περιστατικών (ασθενών) αυτών φθάνουν στο νοσοκομείο, όπου παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, μόνο οι μισοί θα πάρουν εξιτήριο.
Επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν πως η έγκαιρη χρήση ΑΕΑ
Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής. Παρά την ύπαρξη πολλών διαφορετικών μοντέλων η βασική τους λειτουργία και χρήση δεν διαφέρει. |
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, στις δυτικές βιομηχανοποιημένες χώρες παρατηρούνται ετησίως 156 περιπτώσεις αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ανά 100.000 κατοίκους.
Περίπου το 50% όλων των καρδιαγγειακών θανάτων προκαλούνται από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Οι μακροχρόνιες εξετάσεις με 24ωρη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (αποκαλούμενο και Holter) ασθενών που πέθαναν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο έδειξαν ότι η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι οι πρωταρχικές πυροδοτικές αρρυθμίες που οδηγούν στον ΑΚΘ. Η βραδυκαρδία και η ασυστολία με ποσοστό 10% έως 20% έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Η καρδιαγγειακή πάθηση που καραδοκεί και βρίσκεται πίσω από την πλειοψηφία των περιπτώσεων με αιφνίδιο καρδιακό θάνατο είναι κατά 60-80% μια αρτηριοσκληρωτική στεφανιαία νόσος. Ακολουθεί η διατατική καρδιομυοπάθεια (πρωτοπαθής καρδιακή μυϊκή νόσος με διόγκωση των καρδιακών κοιλοτήτων και εξασθένηση της αντλητικής λειτουργίας της καρδιάς) με 10-20% περίπου.
Λιγότερο συχνές αιτίες αποτελούν, η μυοκαρδίτιδα, η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, η αρρυθμιογενής δεξιά καρδιακή μυοπάθεια, οι λεγόμενες καναλοπάθειες (ή διαυλοπάθειες, λόγω αλλαγής ιοντικής συμπεριφοράς και είναι μονογονιδιακά νοσήματα, όπως π.χ. το σύνδρομο Brugada, το σύνδρομο μακρού QT, το σύνδρομο σύντομου QT, η κατεχολαμινεργική πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία (CPVT)).
Όλες οι περιπτώσεις αιφνίδιου καρδιακού θανάτου έχουν κάτι κοινό: η εκάστοτε υποθάλπουσα καρδιακή νόσος προκαλεί αλλοιώσεις της ηλεκτρικής δραστηριότητας των καρδιακών μυϊκών κυττάρων, οι οποίες τελικά οδηγούν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο μέσω καρδιακών αρρυθμιών.
Ένας ΑΚΘ μπορεί να αποφευχθεί εάν καταφέρουμε να καθορίσουμε και να αποτρέψουμε την απειλητική για τη ζωή αρρυθμία, προτού προλάβει να προκαλέσει μη αναστρέψιμες υποξικές βλάβες σε ζωτικά όργανα, ιδιαίτερα του εγκεφάλου, μέσω μιας επιτυχούς καρδιοπνευμονικής ανάνηψης. Περίπου 4 λεπτά μετά την ανακοπή της καρδιακής λειτουργίας οι βλάβες που θα υποστεί ο εγκέφαλος θα είναι ανεπανόρθωτες.
Σύμφωνα με τις οδηγίες/συστάσεις των AHA (American Heart Association) και ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation) σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής η ηλεκτρική απινίδωση πρέπει να πραγματοποιείται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος:
Έξωνοσοκομειακά, εντός 5 λεπτών από την κινητοποίηση του
Αλυσίδα αντίδρασης σε περίπτωση ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ εκτός νοσοκομείου |
Μια έγκαιρη/γρήγορη απινίδωση μπορεί να επιτευχθεί από παραϊατρικό προσωπικό ή από εκπαιδευμένους απλούς πολίτες με τη βοήθεια αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AEΑ). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα AED τοποθετούνται σε σημεία που συχνάζει πολύς κόσμος, όπως αεροδρόμια, γήπεδα ποδοσφαίρου, πολυκαταστήματα κ.τ.λ. όπου και οι πιθανότητες περιστατικών αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι σχετικά υψηλότερες. Όμως, όμως, επαναλαμβάνω εκ νέου, πως περίπου το 70% των ΑΚΘ συμβαίνουν στα σπίτια μας και στους χώρους εργασίας!
Οι συσκευές AED κοστίζουν σήμερα μεταξύ 900 και 1800€. Για τον τρόπο χρήσης τους δεν απαιτούνται πολλές γνώσεις. Είναι απλή. Ένα πάτημα του κουμπιού, σωστή τοποθέτηση των δύο
ηλεκτροδίων και τις υπόλοιπες οδηγίες σας τις δίνει φωνητικά ο ΑΕΑ. Μελλοντολογόντας, τουλάχιστον για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ΑΚΘ, θα έλεγα πως δεν θα ήταν άσχημη ιδέα αν διέθεταν έναν εξωτερικό απινιδωτή στο σπίτι τους. Είναι σίγουρα ένα θέμα που σηκώνει αρκετή συζήτηση.
Προς το παρόν, σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ΑΚΘ, ενδείκνυται η τοποθέτηση ενός εμφυτεύσιμου καρδιομετατροπέα- απινιδωτή (ICD implantable cardioverter-defibrillator).
Κάθε λεπτό μετρά!
Η επιβίωση μετά από ξαφνική καρδιακή ανακοπή απαιτεί άμεση και ταχεία δράση.
Το χρονοδιάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του ΑΚΘ και έναρξη των μέτρων αναζωογόνησης/ανάνηψης, είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την επιβίωση του ασθενούς.
• Κάθε λεπτό που περνά μέχρι την έναρξη της ανάνηψης, μειώνει κατά περίπου 10% την πιθανότητα επιβίωσης του ατόμου.
• Εάν αρχίσουμε τις θωρακικές συμπιέσεις/καρδιακές μαλάξεις αμέσως μετά την ξαφνική καρδιακή ανακοπή, μπορεί να επιτύχουμε την αποκατάσταση της καρδιακής κυκλοφορίας/λειτουργίας σε ποσοστό έως και 50% των περιπτώσεων. Με άλλα λόγια, διπλασιάζεται το ποσοστό επιβίωσης.
• Εάν μέσα σε 5 λεπτά, μετά την καρδιακή ανακοπή δεν έχουμε λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, κυρίως τις θωρακικές συμπιέσεις, τότε η επιβίωση καθίσταται απίθανη.
• Ανάλογα με την απόσταση μεταξύ ιατρικού κέντρου και τόπου συμβάντος, μέχρι ν’ αφιχθεί το ασθενοφόρο με τους διασώστες παρέρχονται περισσότερο από 5 λεπτά (κατά μέσον όρο 10 με 11 λεπτά στη Γερμανία). Αυτό καθιστά απαραίτητη την τάχιστη παροχή πρώτων βοηθειών, με τη μορφή θωρακικών συμπιέσεων οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για την επιβίωση.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων της Γερμανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Ιατρικής Εντατικής Φροντίδας (DGAI, Deutsche Gesellschaft für Anästhesiologie und Intensivmedizin e.V.), μόνο το 15% των κοινών ανθρώπων έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) πριν καταφθάσουν οι εκπαιδευμένοι διασώστες. Στην Νορβηγία και στην Σουηδία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60%!
Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη βασικών γνώσεων του γενικού πληθυσμού ως προς τις τεχνικές της ΚΑΡΠΑ και συνεπώς έλλειψη ετοιμότητας επέμβασης όταν χρειαστεί.
Μια μελέτη έδειξε πως μόνο το 50% των 1.011 ερωτηθέντων μπόρεσε να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ ενός καρδιακού εμφράγματος και ενός ΑΚΘ. Το 75% των ατόμων άνω των 60 ετών δεν μπόρεσαν να περιγράψουν σωστά τα βασικά μέτρα της ΚΑΡΠΑ και δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν μία επείγουσα κατάσταση ανάγκης.
Το ποσοστό ετοιμότητας ανάληψης βασικών μέτρων της ΚΑΡΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερο στο περιβάλλον εργασίας και σε άλλους δημόσιους χώρους με 34 και 32% αντιστοίχως, σε σύγκριση με τον οικιακό που φθάνει μόλις το 12%.
Επίσης, τα μέτρα ανάνηψης ήταν συχνότερα σε άτομα κάτω των 60 ετών απ’ ότι σε ηλικιωμένους ασθενείς και ακόμη υψηλότερα σε άτομα κάτω των 20 ετών. Επεξηγηματικά, θα λέγαμε πως η συναισθηματική εμπλοκή των ανθρώπων είναι υψηλότερη όταν το συμβάν αφορά νεαρότερα άτομα.
Φίλες και φίλοι,
αυτά που γράφω παρακάτω αφορούν όλους εσάς που δεν έχετε σχέση με την ιατρική και η τεχνική της ΚΑΡΠΑ που περιγράφω αφορά πρωτίστως ΕΝΗΛΙΚΑ θύματα αλλά βασικά δεν διαφέρει πολύ και για τα παιδιά. Διαφέρει όμως για τα βρέφη.
Ο τρόπος αντιμετώπισης/αντίδρασης εξαρτάται από τον αριθμό των παρόντων ατόμων την στιγμή του συμβάντος! Στην πολυκοσμία δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον και περιμένοντας να κάνει κάποιος την αρχή. Δεν πρέπει να παραμείνουμε ως ανενεργοί μάρτυρες/παρατηρητές, αλλά να δράσουμε άμεσα δίχως καμμία καθυστέρηση. Αν είμαστε λιγότερα άτομα και δεν μας καταλάβει πανικός, ίσως τα πράγματα να είναι κάπως απλούστερα. Κι εδώ όμως απαιτείται επειγόντως συντονισμένη δράση, αρκεί ν’ αναλάβει κάποια/ος τα ηνία! Αν είσθε μόνη/ος στο σπίτι, τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι απαραίτητη η διατήρηση της ψυχραιμίας, κάτι καθόλου εύκολο κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες.
Λοιπόν, εστιάστε πρώτα μνημοτεχνικά την προστακτική των ρημάτων:
''ΕΛΕΓΞΕ – ΚΑΛΕΣΕ - ΣΥΜΠΙΕΣΕ'' (CHECK-CALL-PRESS)
ΕΛΕΓΞΕ
Απευθυνόμενος προς το θύμα, μιλήστε του φωναχτά:
'Μ’ ακούτε;' Ανταποκρίνεται; Αν όχι...
Κρατήστε το θύμα γερά από τους ώμους και ανακινήστε το. Καμία αντίδραση;
Προσέξτε αν αναπνέει φυσιολογικά ή λαχανιάζει; Αν διαπιστώσετε
πως το άτομο αναπνέει, γυρίστε το σώμα του σε σταθερή πλευρική θέση, ούτως ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή εισρόφηση στους πνεύμονες και καλέστε βοήθεια. Αν δεν αναπνέει, εκτείνετε την κεφαλή προς τα πίσω ενώ ταυτόχρονα ανυψώνετε το πηγούνι. Έτσι απελευθερώνετε τον αεραγωγό. Η συνηθέστερη αιτία απόφραξης
του αεραγωγού σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η πτώση της βάσης
της γλώσσας προς τα πίσω.
ΚΑΛΕΣΕ
Καλέστε το 112, πανευρωπαϊκό αριθμό εκτάκτων αναγκών ή το 166 για το Ε.Κ.Α.Β. Αν υπάρχει πρόσβαση σε αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED), ζητήστε από τους περαστικούς να ειδοποιηθούν οι υπεύθυνοι. Όπως προανέφερα, αν προλάβουμε να χρησιμοποιήσουμε τον ΑΕΑ εντός 3-5 λεπτών από την ανακοπή, αυξάνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος κατά 50 έως 70%. Όπως προανέφερα, η χρήση του είναι απλή και μαθαίνεται εύκολα. Άπαξ και τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια, ο ΑΕΑ εκτελεί αυτομάτως ταχύτατο καρδιολογικό έλεγχο του θύματος και ανάλογα με τα αποτέλεσμα δίνει φωνητικές οδηγίες στον χρήστη.
Μέχρις εδώ η ακολουθία αυτή αφορά όλες τις ηλικίες.
Προσέξτε αν αναπνέει φυσιολογικά ή λαχανιάζει; Αν διαπιστώσετε
Σταθερή πλευρική θέση |
της γλώσσας προς τα πίσω.
ΚΑΛΕΣΕ
Καλέστε το 112, πανευρωπαϊκό αριθμό εκτάκτων αναγκών ή το 166 για το Ε.Κ.Α.Β. Αν υπάρχει πρόσβαση σε αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED), ζητήστε από τους περαστικούς να ειδοποιηθούν οι υπεύθυνοι. Όπως προανέφερα, αν προλάβουμε να χρησιμοποιήσουμε τον ΑΕΑ εντός 3-5 λεπτών από την ανακοπή, αυξάνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος κατά 50 έως 70%. Όπως προανέφερα, η χρήση του είναι απλή και μαθαίνεται εύκολα. Άπαξ και τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια, ο ΑΕΑ εκτελεί αυτομάτως ταχύτατο καρδιολογικό έλεγχο του θύματος και ανάλογα με τα αποτέλεσμα δίνει φωνητικές οδηγίες στον χρήστη.
Μέχρις εδώ η ακολουθία αυτή αφορά όλες τις ηλικίες.
ΣΥΜΠΙΕΣΕ
Αρχίστε αμέσως με θωρακικές συμπιέσεις αφού:
* Βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια που βρίσκεται ξαπλωμένο το θύμα είναι σκληρή. Αν το περιστατικό συμβαίνει στο σπίτι, το θύμα κάθεται ή είναι στο κρεβάτι ξαπλώστε το στο δάπεδο. εφ όσον φυσικά σας είναι εφικτό ή υπάρχει κάποιος να βοηθήσει. Σε ανοικτούς ή δημόσιους χώρους υποτίθεται πως υπάρχουν κι’ άλλοι παριστάμενοι για να βοηθήσουν.
* Ελευθερώστε το στήθος.
* Τοποθετήστε τον καρπό του ενός χεριού σας στο κάτω τριτημόριο του στέρνου το οποίο αντιστοιχεί στο κέντρο περίπου του θώρακα και το άλλο χέρι, με την βάση της παλάμης πάνω στο άλλο και διασταυρώστε/πλέξτε τα δάκτυλα.
* Φροντίστε να κρατήσετε τα άκρα σας τεντωμένα στους αγκώνες και με τους ώμους καθέτως προς το σημείο συμπίεσης. Μ’ αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε ν’ ασκήσουμε μεγαλύτερη δύναμη στο σημείο μάλαξης.
* Ασκήστε πίεση στο στέρνο 5-6 εκατοστών (όχι σαν το χάιδεμα που βλέπετε στις ιατρικές σαπουνόπερες). Για μικρά παιδάκια και σχολιόπαιδα η συμπίεση του στέρνου είναι 4 και 5 εκατοστά
αντιστοίχως.
* Σταματήστε την πίεση και επιτρέψτε στον θώρακα να χαλαρώσει τελείως, διατηρώντας ταυτόχρονα την επαφή των χεριών σας με τον θώρακα.
* Πιέστε 100 έως 120 φορές το λεπτό.
* Μην σταματήσετε μέχρι να έρθει βοήθεια.
* Εάν εξαντληθείτε και δεν είσαστε μόνοι, ζητήστε από κάποιον να σας αντικαταστήσει.
* Φροντίστε να κρατήσετε τα άκρα σας τεντωμένα στους αγκώνες και με τους ώμους καθέτως προς το σημείο συμπίεσης. Μ’ αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε ν’ ασκήσουμε μεγαλύτερη δύναμη στο σημείο μάλαξης.
* Ασκήστε πίεση στο στέρνο 5-6 εκατοστών (όχι σαν το χάιδεμα που βλέπετε στις ιατρικές σαπουνόπερες). Για μικρά παιδάκια και σχολιόπαιδα η συμπίεση του στέρνου είναι 4 και 5 εκατοστά
αντιστοίχως.
* Σταματήστε την πίεση και επιτρέψτε στον θώρακα να χαλαρώσει τελείως, διατηρώντας ταυτόχρονα την επαφή των χεριών σας με τον θώρακα.
* Πιέστε 100 έως 120 φορές το λεπτό.
* Μην σταματήσετε μέχρι να έρθει βοήθεια.
* Εάν εξαντληθείτε και δεν είσαστε μόνοι, ζητήστε από κάποιον να σας αντικαταστήσει.
Τοποθέτηση των άκρων και σωστή θωρακική συμπίεση |
· 30Χ Θωρακικές συμπιέσεις
· 2Χ Εμφυσήσεις αέρος/τεχνητή αναπνοή (διαρκείας 1 δευτερολέπτου κάθε φορά)
· 30Χ Θωρακικές συμπιέσεις
· 2Χ Εμφυσήσεις αέρος/τεχνητή αναπνοή
Ο ρυθμός αυτός συνεχίζεται εναλλάξ και με αλλαγή βοηθού κάθε 2 λεπτά μέχρι την άφιξη εξειδικευμένων διασωστών.
Με έναν βοηθό ισχύουν οι ίδιες μεν συστάσεις, αλλά για ένα άτομο μόνο του, η διατήρηση του ιδίου ρυθμού συμπίεσης για πολλή ώρα, είναι πολύ κουραστική και δύσκολη...αλλά αναγκαία. Η ελπίδα είναι να καταφθάσει γρήγορα εξειδικευμένη βοήθεια.
Με τις εμφυσήσεις αέρος/τεχνητό αερισμό/τεχνητή αναπνοή διαμέσου της μύτης ή του στόματος υφίσταται ανέκαθεν μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αντιλαμβάνεται ο καθένας μας. Εδώ που τα λέμε, δεν νιώθει κανείς άνετα (σιχαίνεται) με κάποιο δικό του άνθρωπο, πόσο μάλιστα μ' έναν ξένο. Υπάρχουν βέβαια πρακτικά μέσα μέσω των οποίων παρεμποδίζεται η επαφή με τα υγρά ή τις εκκρίσεις του θύματος, αλλά και πάλι πολλοί άνθρωποι το
αποφεύγουν. Σας έβαλα και μία εικόνα ενός μπρελόκ-φακελάκι που περιέχει ένα τέτοιο βοήθημα.
Στόχος μας είναι η διατήρηση της κυκλοφορίας και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του εγκεφάλου έως ότου μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον απινιδωτή. Έστω και δίχως παροχή τεχνητής αναπνοής, το αίμα περιέχει ακόμη αρκετό οξυγόνο για να συντηρήσει τον εγκέφαλο για κάποιο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό συνεχίστε τις θωρακικές μαλάξεις. Στις περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής στο σπίτι, σε χώρους εργασίας ή σε χώρους συνάρθροισης πολλών ανθρώπων, έχει αποδειχθεί πως η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μόνο με τις θωρακικές συμπιέσεις είναι εξ ίσου αποτελεσματική με την συμβατική ΚΑΡΠΑ.
Τώρα καλές μου φίλες και καλοί μου φίλοι, δεν ξέρω πόσα και τι απ’ όλα αυτά κρατήσατε, δυστυχώς όμως οι περισσότεροί σας βρίσκεσθε αρκετά μακριά για σας προσφέρω τις υπηρεσίες μου (μερικά μαθήματα δηλαδή) εκ του πλησίον.
'Η καρδιά είναι το πρώτο πράγμα που ζωντανεύει, το τελευταίο που πεθαίνει',
είπε ο Άγγλος φυσιοδίφης John Ray (1627-1705).
Κοιτάξτε λοιπόν να την φροντίζετε και να την προστατεύετε όσο μπορείτε!
Γιάννης Αρβανιτάκης
ΠΗΓΕΣ
https://www.cardio-guide.com/erkrankung/ploetzlicher-herztod/
https://www.einlebenretten.de/docman/presse/124-einlebenretten-100pro-zahlen-fakten-pdf/file.html
https://eccguidelines.heart.org/wp-content/uploads/2015/10/2015-AHA-Guidelines-Highlights-German.pdf
https://www.herzstiftung.de/Defibrillator-fuer-zu-Hause-kaufen.html
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sudden-cardiac-arrest/symptoms-causes/syc-20350634
https://www.netdoktor.de/krankheiten/ploetzlicher-herztod/
https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/scda/causes
https://www.medical-econet.com/en/products/item/me-pad
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου