Ετικέτες

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ Θ’ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ;
του Γιάννη Αρβανιτάκη


Φίλες και φίλοι,

Μέσα μου θλίβομαι, πενθώ, δακρύζω, αγανακτώ, θυμώνω και μοιράζομαι τον πόνο μου μόνο μ’ όσους πιστεύω πως με νιώθουν! Δεν μου αρέσει ν’ ασκώ κριτική αυτές τις ώρες της βαθιάς εθνικής οδύνης που διακατέχει όλους μας! Απλώς παρακολουθώ και διαβάζω τα σχόλια των φίλων, τα άρθρα στις εφημερίδες και σπανίως τηλεόραση! Εν τούτοις…

Πρέπει να ήταν κάπου προς το τέλος της δεκαετίας του ‘80 ή στις αρχές του ’90. Τότε δεν θρηνούσαμε ακόμη θύματα. Ήταν πάλι κάτι μέρες που καίγονταν η Ελλάδα μας όταν ένας από τους Γερμανούς ασθενείς μου, λάτρης της Χώρας μας, μου έφερε το απόκομμα του άρθρου της εφημερίδας Schaumburger Nachrichten (εφημερίδα της περιφέρειας

Schaumburg) λέγοντας μου ''πόσο λυπάται'' και ρωτώντας με ταυτόχρονα, αν τα γραφόμενα αληθεύουν! Όπως συνηθίζω, αρχειοθέτησα το άρθρο για μελλοντικές αναφορές, το φωτογράφησα πριν από λίγο και σας το σας παραθέτω. Δυστυχώς το απόκομμα δεν φέρει την ημερομηνία εκτύπωσης. Εκείνη την εποχή το διαδίκτυο και η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση έκαναν τα πρώτα τους βήματα! Το άρθρο συνέταξε ο δημοσιογράφος Gerd Höhler, ο οποίος από το 1979 διαμένει στην Αθήνα, υπό τον τίτλο «Έρημος η Ελλάδα σε 50 χρόνια;». Σας μεταφράζω ελεύθερα μερικά σημαντικά σημεία του κειμένου:

«Από το 1955 έχουν καεί περί το 1.000.000 εκτάρια δασών (10.000.000 στρέμματα), σχεδόν 1/3 του συνόλου. Αν συνεχίσει έτσι, σε 50 χρόνια θα έχουν καταστραφεί και τα  παραμένοντα 2.500.000 εκτάρια και η Ελλάδα θα γίνει έρημος».

«Λόγω των πυρκαγιών της τελευταίας 10ετίας, μόνο ένα 20% της Αττικής καλύπτεται ακόμη από πράσινο».

«Πολύ κακώς προετοιμασμένη», «Άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως, είτε είναι σεισμός, είτε πλημμύρες, είτε δασικές πυρκαγιές, η Ελλάδα βρίσκεται ανεπαρκώς προετοιμασμένη. Κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση αντικαθίστανται και οι εκάστοτε διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι παντού παρατηρείται έλλειψη επαγγελματικότητας. Στο κάτω κάτω, πρέπει να βολευτούν οι πιστοί φίλοι του κόμματος. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να επιτευχθεί εξακολούθηση και συναγωνιστικότητα».
Εδώ κάνω μια μικρή παρέκβαση! Χρόνια τώρα στις συζητήσεις μας με φίλους, τονίζω το εξής: Δεν έχει σημασία πόσο ειλικρινείς και καλοπροαίρετοι μπορεί να είναι κάποιοι νέοι πολιτευόμενοι, ούτε αν πράγματι θέλουν ν’ αλλάξουν τα πράγματα στην Πατρίδα μας, όταν κάποτε ο Λαός τους εκλέξει, δεν πρόκειται μεταμορφώσουν το κατεστημένο με το μαγικό ραβδί! Πρέπει να συμβάλλουν όλες οι πλευρές μαζί για επιτύχουν όσα υποσχέθηκαν. Δεν αρκούν όμως 10 ή 100 ή 1000 άτομα για να επιφέρουν την αλλαγή. Στην πραγματικότητα, όταν αλλάζει μία κυβέρνηση, δεν αλλάζουν οι μηχανισμοί διοίκησης, ίσως λαδώνονται τα γρανάζια λιγάκι, για να μας δείξουν πως κάτι γίνεται. Η νοοτροπία των εκάστοτε δημοσίων υπάλληλων παραμένει αναλλοίωτη, δεμένη στο κατεστημένο! Με το σκεπτικό ''Εμείς είμαστε βολεμένοι και μας αρέσει όπως λειτουργεί το σύστημα'', δεν υπάρχει η διάθεση ή το κίνητρο για να επιφέρουν την αλλαγή. Στην πολιτική δεν υπάρχει μέση οδός, είτε ακολουθείς την πεπατημένη, άρα γίνεσαι ίδιος με τους προηγούμενους, ή παραιτείσαι για να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου! Τι λέω όμως ο καημένος(!);

Συνεχίζω με την μετάφραση αποσπασμάτων του άρθρου…

«Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί ζητούν οδικά δίκτυα πρόσβασης στα δάση που να διευκολύνουν την δίοδο των πυροσβεστικών οχημάτων. Αλλά οι Αθηναίοι πολιτικοί και το υπουργείο γεωργίας παραμένουν αδρανείς».

«Η αδράνεια του κράτους ευνοεί την δραστικότητα των κερδοσκόπων γης, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες δασικές πυρκαγιές».

«Μετά την Αλβανία, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν διαθέτει κτηματολόγιο».

«Πολλά από τα παράνομα είναι κτισμένα σε δάση».

«…μ’ ένα σπίρτο και μερικά λίτρα βενζίνης, ένα ''άχρηστο'' δάσος μετατρέπεται σε επικερδές οικόπεδο».

«…κάηκε το δάσος; Μετά από μια διορία ντροπής, οι αρχές το ανακηρύσσουν ως οικοδομήσιμο. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων πολυτελών βιλών».

« Από το 1979 κάηκαν γύρω στα 500.000 εκτάρια δασών εκ των οποίων μόνο 48.000 έχουν αναδασωθεί, ούτε το 1/10 δηλαδή».

Παραθέτω επίσης έναν ενδιαφέροντα σύνδεσμο:

40 χρόνια φωτιές στην Αν. Αττική

https://www.efsyn.gr/arthro/40-hronia-foties-stin-attiki
ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, Τ’ ΑΦΗΝΩ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ!

Γιάννης Αρβανιτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου