Ετικέτες

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018


ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΠΑΣΠΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
(Broken-Heart syndrome ή 
καρδιομυοπάθεια takotsubo)
του Γιάννη Αρβανιτάκη

Γειά σας φίλες και φίλοι,

το κατώφλι του συναισθηματικού ή σωματικού πόνου, είναι διαφορετικό για τον καθέναν μας και προς το παρόν δεν διαθέτουμε τα κατάλληλα όργανα μετρήσεως για να πούμε ποιος πονά περισσότερο ή λιγότερο. Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε συμπόνια για τον διπλανό μας που υποφέρει, επειδή συνταυτιζόμαστε μαζί του. Στο άκουσμα μιας τραγικής είδησης, όταν βλέπουμε μια ταινία ή ένα θεατρικό έργο, είτε διαβάζουμε ένα

συγκινητικό μυθιστόρημα, συμπάσχουμε με τους εκάστοτε ήρωες επειδή τοποθετούμε τους εαυτούς μας στην θέση τους.

Δεν νομίζω να υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη μας που δεν βίωσαν ή βιώνουν εξαιρετικά σοβαρές/τραγικές καταστάσεις, όπως π.χ. την ξαφνική απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, την διάγνωση μιας θανατηφόρου νόσου, ενός σοβαρού δυστυχήματος ή τραυματισμού, την οικονομική καταστροφή ή πτώχευση, μαζικές φυσικές καταστροφές, πολέμους, γενοκτονίες, ξεριζωμούς, βιασμούς, προσφυγιά και τα παρόμοια! Όλοι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο, ανεξάρτητα γλώσσας και εθνικότητας, για να εκδηλώσουν τα απερίγραπτα αυτά συναισθήματα πόνου που τους διακατέχουν, χρησιμοποιούν την λέξη ''καρδιά''.

Κατά καιρούς όλοι μας χρησιμοποιήσαμε και χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως, «Μου μάτωσες την καρδιά», «ράγισε η καρδιά μου», «μου πλακώνεις την καρδιά», «πλήγωσες την καρδιά μου», «ήταν σαν να μου κάρφωσε μαχαίρι στην καρδία», «με βαριά καρδιά» κτλ.

Κι ένας ανεκπλήρωτος έρωτας ή μια χαμένη αγάπη, συγκατοικούν

παρέα με τον πόνο. Πόσες φορές αλήθεια, δεν νιώσαμε πως η καρδιά μας πάει να σπάσει ή να κτυπά τόσο δυνατά ωσάν να θέλει να βγει απ’ το κλουβί της;

Η ραγισμένη καρδιά ή αν λάβουμε υπ’ όψιν την αγγλική ορολογία ''Broken-Heart syndrome'' (σύνδρομο σπασμένης καρδιάς), δεν είναι μύθος! Είναι μια ιατρική πραγματικότητα! Το ''σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς'' λοιπόν, ή ''η καρδιομυοπάθεια takotsubo'' (Takotsubo Cardiomyopathy - TCM) ή ''καρδιομυοπάθεια προκληθείσα από στρες'' (Stress-Induced Cardiomyopathy) αν και είναι μια προσωρινή, αναστρέψιμη καρδιοπάθεια, στο 50% των περιπτώσεων συνοδεύονται από οξείες επιπλοκές, η δε θνησιμότητα φθάνει τα 2-5%.

Η νόσος περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1990 από Γιαπωνέζους επιστήμονες. Το όνομα tako-tsubo στην ιαπωνική γλώσσα
Τako-tsubo (παγίδα χταποδιών)
σημαίνει ''παγίδα χταποδιών'' που αποδόθηκε λόγω του σχήματος που εμφανίζει σ’ αυτή την περίπτωση η διογκωμένη καρδιά, και συγκεκριμένα η αριστερή κοιλία, στις απεικονιστικές εξετάσεις. Έκτοτε έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις παγκοσμίως και οι πρώτες αναφορές για σύνδρομο σπασμένης καρδιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκαν το 1998. Η ακριβής συχνότητα περιστατικών της καρδιομυοπάθειας takotsubo ανά τον κόσμο δεν είναι γνωστή. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες υπολογίζεται πως στις ΗΠΑ ο αριθμός των περιπτώσεων κυμαίνεται μεταξύ 50.000-100.000 ετησίως, οι δε αντίστοιχοι αριθμοί για την Ευρώπη εκτιμάται πως ανέρχονται σε παρόμοια επίπεδα.

Η αιτία του συνδρόμου σπασμένης καρδιάς δεν είναι πλήρως
Υπερηχοκαρδιογραφική απεικόνηση
γνωστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν προηγηθεί καταστάσεις που προανέφερα, οι οποίες συνάδουν με ακραία συναισθήματα φόβου, θλίψης, θυμού, πόνου ή έκπληξης. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες που συμβάλλουν αρνητικά είναι π.χ.,

• οι αγχώδεις διαταραχές,
• μια κρίση άσθματος, το κάπνισμα,
• η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,
• η υπερλιπιδαιμία, και
• για κάποια άτομα, μια γενετική προδιαθεσιμότητα.

Σημειωτέον πως οι περισσότεροι των προσβληθέντων δεν παρουσιάζουν ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών.

Το 90% των ασθενών είναι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, εκ των οποίων περίπου 60% άνω των 65 ετών. Σ’ ένα 10% των περιπτώσεων οι νοσούντες είναι άνδρες ή νεότερες γυναίκες. Επίσης ένα 10% έχουν ηλικία κάτω των 50 ετών.

Παθοφυσιολογικά, οι ερευνητές πιστεύουν πως ορισμένοι ενεργοποιητές ανεβάζουν ραγδαίως τα επίπεδα στρεσογόνων ορμονών, ήτοι των κατεχολαμινών (αδρεναλίνη ή επινεφρίνη, νοραδρεναλίνη ή νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη), οι οποίες "αναισθητοποιούν" την καρδιά (μυοκάρδιο) και επηρεάζουν την ικανότητά της να αντλεί επαρκώς αίμα στην περιφέρεια (σώμα).

Η πάθηση εκδηλώνεται όπως μια καρδιακή προσβολή με:

• πόνο στο στήθος,
• δύσπνοια,
• κούραση,
• αρρυθμίες, και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε,
• καρδιογενές σοκ,
• πνευμονικό οίδημα ή εναπόθεση υγρού στους πνεύμονες και
• καρδιακή ανεπάρκεια.

Άτομα άνω των 75 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Οι ειδικοί, μέσα από διάφορες μελέτες, εκτιμούν πως απ’ όλα τα εισαγόμενα επείγοντα περιστατικά με την υποψία Οξέος Στεφανιαίου Συνδρόμου (ΟΣΣ), τα 1-2% διαγιγνώσκονται ως καρδιομυοπάθειες Takotsubo και υποθέτουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό διαφεύγει της διάγνωσης.

Μέχρι να συμπληρωθούν όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως ΟΣΣ. Η διάγνωση γίνεται εξ αποκλεισμού, με ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα), εργαστηριακές αναλύσεις, βιοδείκτες, υπερηχοκαρδιογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπευτική αγωγή είναι συντηρητική/συμπτωματική.

Για περισσότερες πληροφορίες πάντα στην διάθεσή σας. 

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μου δεν αποτελεί υποκατάστατο της ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας. Για οποιαδήποτε προβλήματα υγείας να ζητάτε πάντοτε τη συμβουλή του οικογενειακού σας γιατρού ή άλλου εξειδικευμένου συνάδελφου.

Γιάννης Αρβανιτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου