Ετικέτες

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Μια πληροφορία για υποψήφιους εραστές.

Το ΚΑΤΑΓΜΑ του ΕΡΑΣΤΗ ή το ΚΑΤΑΓΜΑ του ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ

Φίλες και φίλοι,

σήμερα, θα γράψω δύο γραμμές για το ‘κάταγμα του εραστή’, γνωστό επίσης ως κάταγμα ''Δον Χουάν Καζανόβα''! Όχι, δεν αστειεύομαι, τα κατάγματα αυτά υφίστανται πραγματικά! Πρόκειται για κατάγματα της πτέρνας, του μεγαλύτερου οστού του ταρσού, που είναι συνήθως αποτέλεσμα τραύματος ή κρούσης υψηλής ενέργειας, όπως πτώση ή άλμα από ύψος (π.χ. από σκάλα ή οροφή) και προσγείωση του ατόμου στις φτέρνες ή ατύχημα από μηχανοκίνητο όχημα.

Η χιουμοριστική ονομασία του αποδόθηκε επειδή κάταγμα αυτού του τύπου θα μπορούσε να προκληθεί όταν ένας εραστής πηδά από το παράθυρο ή από το μπαλκόνι του υπνοδωματίου για να ξεφύγει από τον εξαγριωμένο σύζυγο.

Ένα 10% περίπου των καταγμάτων αυτών είναι αμφοτερόπλευρα.
Κατά την πτώση, το ίδιο αξονικό φορτίο μεταδίδεται και στην
σπονδυλική στήλη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εκρηκτικά
κατάγματα της οσφυϊκής ή θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σε ποσοστό μέχρι 10% των περιπτώσεων. Συχνότερα προσβάλλεται η θωρακοοσφυϊκή μοίρα στα επίπεδα Ο1, Ο2, Θ12 και Θ11.


Η σοβαρότητα του κατάγματος εξαρτάται από τη θέση του: Όταν το κάταγμα διασχίζει την άρθρωση, τείνει να έχει περισσότερες επιπλοκές, που σημαίνει δυσκολότερη θεραπεία και ενδεχομένως χειρότερη πρόγνωση. Εάν το κάταγμα εκτείνεται στην άρθρωση και έχει μετατοπιστεί, τότε σχεδόν πάντα, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Αν όχι, αρκεί μεν η συντηρητική αγωγή με γύψο, που μπορεί να κρατήσει μέχρι τρεις μήνες και κατόπιν φυσιοθεραπεία, αλλά ενίοτε θα χρειαστεί να γίνει χειρουργική

επέμβαση.

Τέτοιοι τραυματισμοί οδηγούν συχνά σε μετατραυματικές αρθρίτιδες.

Τέλος μια ΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗ συμβουλή: Αν σχεδιάζετε έναν παράνομο δεσμό, φροντίστε πρώτα να μάθετε σε ποιον όροφο κατοικεί η κυρία! Να προτιμάτε ισόγειο ή ημιώροφο θα έλεγα. Αυτοί δε…της κάποιας ηλικίας...λόγω των μειωμένων αντανακλαστικών και μιας πιθανής οστεοπόρωσης ή οστεοπενίας, είναι κάπως πιο ευάλωτοι, γι' αυτό θα πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως(!)


Γιάννης Αρβανιτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου