Ετικέτες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ;

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ; 
ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ, ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΙΤΙΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ του Γιάννη Αρβανιτάκη

Η ‘Κραυγή’, 1893, του Νορβηγού καλλιτέχνη

Edvard Munch, ένα έργο με 4 εκδόσεις
και με διαφορετικές ερμηνείες όσον αφορά τις προθέσεις του εκφραστή.

Αυτό που βλέπω εγώ, είναι μια κραυγή
χωρίς ΗΧΟ, γι’ αυτό και παραθέτω την εικόνα,
σαν ένδειξη ενός ανθρώπου που
κραυγάζει σιωπηλά για βοήθεια!

Ήταν αρχές του 1978, περίπου 4-5 μήνες νωρίτερα είχα διορισθεί στην αντικαρκινική κλινική Bad Münder (σήμερα λειτουργεί και σαν γενική κλινική). Μου είχε ανατεθεί πτέρυγα γυναικών ΙΙ και την ημέρα εκείνη διανυκτέρευα. Το πρωινό είχα δύο εισαγωγές εκ των οποίων η μία διακομίσθηκε σε μας από την χειρουργική κλινική μιας γειτονικής πόλης, με τη διάγνωση ‘’λέμφωμα non Hodgkin’’ και την παράκληση περαιτέρω αγωγής. Πηγαίνω λοιπόν στο δωμάτιο της γλυκύτατης αυτής κυρίας Α. για να την εξετάσω, να την πληροφορήσω σχετικά με τη χημειοθεραπεία και για τις πιθανές παρενέργειες, και φυσικά να την υποστηρίξω ψυχολογικά, όσο μπορούσα.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Περί Κιθάρας.....και.....Γυναίκας

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ - Περί Κιθάρας.....και.....Γυναίκας

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Μία αύρα ρομαντισμού που με πλαισίωνε τις τελευταίες μέρες, μου έδωσε την αφορμή να αφιερώσω δύο γραμμές στην γυναίκα και στην κιθάρα.
Σίγουρα δεν πρωτοτυπώ με τις σκέψεις μου, εν μέρει μάλιστα, μπορεί να είναι κάπως δογματικές, αλλά επειδή πιστεύω πως έχουν σχέση με την μουσική, τολμώ να τις παραθέσω!
Όταν ξεκίνησα τα μαθήματα κλασσικής κιθάρας στην εφηβική μου ηλικία, ήταν η εποχή που άρχισα να νιώθω και τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα (το να νιώθεις πεταλούδες στην κοιλιά, όπως λέει μία γερμανική και αγγλική έκφραση). Από τότε, αργά-αργά συνειδητοποιούσα πως η σπουδή της κιθάρας και ο τρόπος που θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε μία γυναίκα δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Ένας απόλυτος παραλληλισμός με την γυναικεία φύση θα ήταν σίγουρα άστοχος και ατυχής, δεν μπορούν όμως, να παραγνωρισθούν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά τους. Συνεπώς, αναπόφευκτη ήταν και η σύγκριση της κιθάρας με την γυναίκα.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΕΜΒΟΛΙΟΦΟΒΙΑ, ΕΜΒΟΛΙΟΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ, ΜΥΘΟΙ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ, ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΕΜΒΟΛΙΟΦΟΒΙΑ, ΕΜΒΟΛΙΟΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ, ΜΥΘΟΙ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ, ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη μείωση του ποσοστού εμβολιασμού ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, σαν οικογενειακός γιατρός που άσκησε και ασκεί ακόμη, κατά διαστήματα, το επάγγελμα στη Γερμανία, και βασιζόμενος σε προσωπικές μου εμπειρίες αλλά και στη διεθνή βιβλιογραφία, θέλησα να πάρω μια συνοπτική θέση πάνω στο επίμαχο αυτό θέμα. Ήδη πολλές χώρες έχουν θέσει ως στόχο την ενισχυμένη εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τον εμβολιασμό και τις συνέπειές του.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF του 2015, μολονότι τα τελευταία 25 χρόνια, η παιδική θνησιμότητα κάτω των 5 ετών έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, εξακολουθούν να πεθαίνουν 5,9 εκατομμύρια παιδάκια τον χρόνο, ήτοι 16.000 ημερησίως, 700 την ώρα, 11 το λεπτό, 1 κάθε 5,5 δευτερόλεπτα!

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

T A N G O A R G E N T I N O

T A N G O A R G E N T I N O

Πριν από καιρό, ο καλός μου φίλος Λάκης ανάρτησε το πολύ όμορφο μουσικό κομμάτι ''Το Ταγκό'', της Χαρούλας Αλεξίου στο FB! Άδραξα λοιπόν την ευκαιρίαα να γράψω πέντε κουβέντες για την ιστορία του ΤΑΓΚΟ. Μέγας εκφραστής και μία από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της ιστορίας του tango υπήρξε ο Γαλλο-Αργεντινής καταγωγής Carlos Gardel (1890 – 1935),
τραγουδοποιός, τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός. Ο Gardel δημιούργησε το tango-canción και συνετέλεσε στη μετάβαση του tango από μουσική των λαϊκών γειτονιών σε μουσική ανωτέρων κοινωνικών στρωμάτων.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ, ΟΜΟΦΥΛΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΖΩΙΚΟ ΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ, ΟΜΟΦΥΛΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΖΩΙΚΟ ΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Αφορμή για να εκφράσω την προσωπική μου άποψη επί του θέματος, μου έδωσαν, ‘’το σύμφωνο συμβίωσης’’ και η σωρεία των διαφόρων, είτε αρνητικών είτε θετικών και κάποτε γελοίων σχολίων, από άτομα όλων των κατηγοριών, κληρικών, πολιτικών, επιστημόνων, καθηγητών, καθώς και ανθρώπων του περιβάλλοντός μου (ασθενών και φίλων).

Ξεκινώντας με ένα από τα αγαπημένα μου γνωμικά που αποδίδονται στον μεγάλο μας φιλόσοφο Σωκράτη ¨ΟΥΚ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΟΥΔΕ ΕΛΛΗΝ, ΑΛΛΑ ΚΟΣΜΙΟΣ¨, δηλαδή ¨Δεν είμαι ούτε Αθηναίος, ούτε Έλληνας, αλλά πολίτης αυτού του κόσμου¨, θέλω να τονίσω πως ο πλανήτης που ζούμε, είναι το σπιτάκι όλων των λαών του κόσμου και έχει χώρο για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, πολιτικής

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΚΟΥΒΑ - CUBA 2016

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ…
του Γιάννη Αρβανιτάκη

…εκεί που οι ωρολογιακοί δείκτες ξεχνούν να πάρουν πλήρη στροφή επειδή λειτουργούν σύμφωνα με το τραγούδι ''Mañana is soon enough for me''.
...εκεί όπου η ατμόσφαιρα δονείται σχεδόν ασταμάτητα από τους ρυθμούς του son, bolero, salsa, rumba, tsa tsa tsa, mambo, afrocuban jazz, και που με την ευφορία που προξενούν, σου φτιάχνουν την διάθεση, ώστε να υποχρεώνεσαι να χορεύεις στο δρόμο, αντί να περπατάς.
…την χώρα των αντιθέσεων και αντιφάσεων

Από τα φοιτητικά μου χρόνια, μία από τις επιθυμίες μου, ήταν να επισκεφθώ κάποτε την Κούβα. Και…να που πριν από λίγο καιρό αξιώθηκα να κυκλοφορώ στους δρόμους της. Φυσικά, εκείνη την εποχή, με είχε συναρπάσει και η εικόνα του Τσε, η οποία και σήμερα ακόμη, εξακολουθεί να συγκινεί και να επηρεάζει τους νέους. Αυτός ο άνθρωπος υπήρξε πραγματικά ιδεαλιστής και ήθελε ν’ αλλάξει τον κόσμο. Εδώ παραθέτω μία από τις ιστορικές του φράσεις που την βρίσκετε και σε πολλά τουριστικά φανελάκια:
«Muchos me dirán aventurero, y lo soy, sólo que de un tipo diferente y de los que ponen el pellejo para demostrar sus verdades».
…και μεταφράζω ελεύθερα, «Πολλοί με ονομάζουν περιπετειώδη (χαρακτήρα, τύπο), και είμαι τέτοιος, αλλά ενός διαφορετικού είδους, απ’ αυτούς που ρισκάρουν το πετσί τους για να αποδείξουν τις αλήθειες τους».

ΓΗΡΑΝΣΗ, ΓΗΡΑΤΕΙΑ, ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ/ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ, ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΓΗΡΑΤΟΣ


ΓΗΡΑΝΣΗ, ΓΗΡΑΤΕΙΑ, ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ/ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ, ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΓΗΡΑΤΟΣ
του Γιάννη Αρβανιτάκη

''ΜΟΝΟ Ο ΝΟΥΣ, ΟΣΟ ΠΑΛΙΩΝΕΙ, ΞΑΝΑΝΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ, ΕΝΩ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΓΝΩΣΗ'',
έφη, μεταξύ άλλων, ο Πλούταρχος στα ‘Περί παίδων αγωγής’.

Αγαπητοί μου τριτήλικες και δευτερήλικες! Στην πρώτη ηλικία δεν αναφέρομαι επειδή στην πλειονότητά τους, δεν ασχολούνται ακόμη με το θέμα. Όσον αφορά ελληνόφωνους της τετάρτης ηλικίας, δεν γνωρίζω πολλούς, αλλά απευθύνομαι βεβαίως και σ’αυτούς.

Φίλες και φίλοι, ο χρόνος κυλά, ο ένας λιγότερο ο άλλος περισσότερο νιώθει την πίεση του στις πλάτες του, τα δε θέματα περί γήρατος, αποτελούν αρκετά συχνά αντικείμενο των συζητήσεων μας. Ως εκ τούτου, υποθέτω, πως κάποιες σχετικές πληροφορίες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες.