Ετικέτες

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΚΟΥΒΑ - CUBA 2016

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ…
του Γιάννη Αρβανιτάκη

…εκεί που οι ωρολογιακοί δείκτες ξεχνούν να πάρουν πλήρη στροφή επειδή λειτουργούν σύμφωνα με το τραγούδι ''Mañana is soon enough for me''.
...εκεί όπου η ατμόσφαιρα δονείται σχεδόν ασταμάτητα από τους ρυθμούς του son, bolero, salsa, rumba, tsa tsa tsa, mambo, afrocuban jazz, και που με την ευφορία που προξενούν, σου φτιάχνουν την διάθεση, ώστε να υποχρεώνεσαι να χορεύεις στο δρόμο, αντί να περπατάς.
…την χώρα των αντιθέσεων και αντιφάσεων

Από τα φοιτητικά μου χρόνια, μία από τις επιθυμίες μου, ήταν να επισκεφθώ κάποτε την Κούβα. Και…να που πριν από λίγο καιρό αξιώθηκα να κυκλοφορώ στους δρόμους της. Φυσικά, εκείνη την εποχή, με είχε συναρπάσει και η εικόνα του Τσε, η οποία και σήμερα ακόμη, εξακολουθεί να συγκινεί και να επηρεάζει τους νέους. Αυτός ο άνθρωπος υπήρξε πραγματικά ιδεαλιστής και ήθελε ν’ αλλάξει τον κόσμο. Εδώ παραθέτω μία από τις ιστορικές του φράσεις που την βρίσκετε και σε πολλά τουριστικά φανελάκια:
«Muchos me dirán aventurero, y lo soy, sólo que de un tipo diferente y de los que ponen el pellejo para demostrar sus verdades».
…και μεταφράζω ελεύθερα, «Πολλοί με ονομάζουν περιπετειώδη (χαρακτήρα, τύπο), και είμαι τέτοιος, αλλά ενός διαφορετικού είδους, απ’ αυτούς που ρισκάρουν το πετσί τους για να αποδείξουν τις αλήθειες τους».

Τελικά πέθανε γι’ αυτά που πίστευε! Αν ζούσε όμως σήμερα και έβλεπε την κατάντια του κινήματος, θα βυθιζόταν σίγουρα σε βαθειά κατάθλιψη! Τουλάχιστον, εγώ στην θέση του, αυτό θα πάθαινα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το όνειρο ήταν ήδη χαμένο πριν ακόμη αρχίσει!
Σ’ αυτό το σημείο, με τον κίνδυνο να παρεξηγηθώ, θ’ αναφερθώ σε μια άλλη διεθνώς γνωστή φράση: «Αν μέχρι τα τριάντα σου δεν υπήρξες λιγάκι κομμουνιστής, δεν είχες καρδιά! Αν μετά τα τριάντα εξακολουθείς να σκέφτεσαι έτσι, τότε δεν έχεις μυαλό!», εξ ου και μία άλλη γνωστή φράση μεταξύ των νέων, «Μην εμπιστεύεσαι κανέναν πάνω από τα τριάντα». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ασπάζομαι κατ’ ανάγκη το περιεχόμενο αυτών των φράσεων, αλλά πώς να το κάνουμε, κρύβουν αρκετές αλήθειες!
Σήμερα, μετά από 55 χρόνια σχετικής απομόνωσης, η Κούβα παραδίδεται άνευ όρων στους Αμερικανούς.
Η οικονομία της είχε ήδη υποστεί καταστροφικά πλήγματα από τον αποκλεισμό (embargo)

και σαν να μην έφθανε αυτό, μεταξύ δε 91-94, δέχθηκε την χαριστική βολή από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Χαρακτηριστική είναι μία πινακίδα στους δρόμους, της οποίας την φωτογραφία παραθέτω, με την επιγραφή ''Bloqueo (που σημαίνει επίσης, αποκλεισμός), η μεγαλύτερη γενοκτονία της ιστορίας'', όπου το όμικρον έχει αντικατασταθεί με μια θηλιά!

Σ’ αυτή τη φάση περιγραφής δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Θα προσθέσω δύο γραμμούλες μόνο για τα φανταστικά ''Oldtimer'' όλων των κατηγοριών, από την εποχή των ''μαφιόζων'' και του ''Hemingway''. Στην πλειοψηφία τους είναι πολύ καλοδιατηρημένα και περιποιημένα. Οι ιδιοκτήτες τους αλληλοβοηθούνται για να τα συντηρούν και τα δουλεύουν σαν ταξί ή τα διαθέτουν για ατομικές βόλτες στους τουρίστες. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο χρώματος πορτοκαλί, που υπό διαφορετικές συνθήκες, δεν θα του έριχνε κανείς μας μια δεύτερη ματιά, εδώ, αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού, στεκόμαστε να το περιεργαστούμε και παράλληλα το φωτογραφίζουμε από δέκα διαφορετικές γωνίες!

Λοιπόν φίλες και φίλοι, φοβάμαι πως αυτό το ρομαντικό κομμάτι της Κούβας και κυρίως της Αβάνας, στα επόμενα χρόνια θα ανήκει στην ιστορία. Η εισβολή των Αμερικανών είναι πλέον θέμα χρόνου και με τα ''δολαριάκια'' τους θα αγοράζουν τα πάντα! Ό,τι κινείται, θα το μεταφέρουν στην Αμερική για να εμπλουτίζουν τις συλλογές τους! Τα αυτοκίνητα δε, θα τα βγάζουν έξω μόνο για επίδειξη και τον υπόλοιπο χρόνο, θα τα φυλάσσουν κρυμμένα στα γκαράζ τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου