Ετικέτες

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ο ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ (HPV)

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Το εννεαδύναμο εμβόλιο Gardasil 9


Αναθεωρημένο 26.07.2019
Φίλες και φίλοι,

στις 28.01.2017, κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας (22-30 Ιανουαρίου), είχα δημοσιεύσει ένα ενημερωτικό άρθρο μου για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και το εννεαδύναμο εμβόλιο Gardasil 9. 
Στο μεσοδιάστημα προέκυψαν κάποιες νέες εξελίξεις και νέα στοιχεία, όπως π.χ. η ένδειξη για των εμβολιασμό των αγοριών και η έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ για άτομα 26 μέχρι 45 χρόνων. Όσα έγραψα τότε, σε γενικές γραμμές, εξακολουθούν να ισχύουν. Αφού αναθεώρησα λοιπόν το άρθρο μου, συμπλήρωσα τα κενά και το αναδημοσιεύω. 

Τότε, την αφορμή μου είχε δώσει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας  http://health.in.gr/news/healthpolicies/article/?aid=1500126449,  που είχε αναρτήσει ο φίλος Νικόλας Πατίλης και αφορούσε τις δηλώσεις του καθηγητού της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), Θεόδωρου Αγοραστού.

Εικόνα από το διαδίκτυο

Κατόπιν αυτού και επειδή ασχολήθηκα ιδιαίτερα με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την ογκολογία και γυναικολογία, θεώρησα πως θα ήταν χρήσιμες κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες/διευκρινίσεις, που δεν αναφέρονται στο κείμενο και πιστεύω πως είναι γενικού ενδιαφέροντος.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

TENERIFE - ΤΕΝΕΡΙΦΗ
Σύντομο οδοιπορικό, από 7 μέχρι 18 του Γενάρη 2017

Φίλες και φίλοι, κάθε χρόνο, όταν πιάνουν τα κρύα και εφ’ όσον μας είναι εφικτό, δραπετεύουμε για μερικές μέρες σε θερμότερες περιοχές του πλανήτη μας. Εφέτος καταφύγαμε στην Τενερίφη.
Η Tenerife (Τενερίφη), είναι το μεγαλύτερο από τα επτά των
Καναρίων Νήσων (ΚΝ), ανήκει στην Ισπανία και βρίσκεται στον Ατλαντικό απέναντι από τις ακτές
της Βορείου
Φωτογραφία ενός πίνακος από το ξενοδοχείο που διαμέναμε
Αφρικής. Η Santa Cruz de Tenerife είναι η πρωτεύουσα του νησιού καθώς και της αυτόνομης κοινότητας των ΚΝ μαζί με την Las Palmas de Gran Canaria.

Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται περίπου στο 1.000.000 κατοίκους. Είναι το πολυπληθέστερο νησί της Ισπανίας.

Λίγη ιστορία
Η Τενερίφη, όπως και όλα τα Κανάρια Νησιά, κατοικήθηκε πρώτα απ’ όλους, από τους Γκουάντσες (Guanches, που στη γλώσσα τους σημαίνει άνδρας/άνθρωπος από την Τενερίφη).


Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

An die Freunde der reinen deutschen Sprache ...
von Andreas Stache


Lesen Sie mal bitte, liebe Freunde, den deutschen Text!

Μετφρ.: Για τους φίλους της καθαρής γερμανικής γλώσσας..

Επανειλημμένως, κάποιοι Γερμανοί φιλόλογοι προτείνουν, πως η γερμανική γλώσσα πρέπει να εκκαθαριστεί από τις λεγόμενες ΄νεκρές γλώσσες΄....εννοώντας βεβαίως την απαλλαγή της, από λέξεις οι οποίες προέρχονται από την Ελληνική και τη Λατινική.
Αρκετές φορές, όταν πιάνουμε κουβέντα με ξένους φίλους, τους λέω αστειευόμενος, ‘αν δεν είχατε τις ελληνικές και λατινικές λέξεις στο λεξιλόγιο σας, θα μιλούσατε σαν τον Ταρζάν’!

Σημειωτέον πως το σύνολο του γερμανικού λεξιλογίου, περιλαμβάνει περίπου 400.000 λέξεις (συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών όρων), και ο αριθμός των λεγομένων ξένων λέξεων, που οι φίλοι μας θέλουν ν’ απαλλαγούν, ανέρχεται σε 100.000 περίπου ...

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΛΙΒΙΣΙ (KAYAKÖY) - Το χωριό φάντασμα

Αναδημοσίευση από την αναθεωρημένη ανάρτηση μου στο FB, στις 28 Σεπτεμβρίου 2016 

Έχω έναν αγαπημένο φίλο, που δεν ξεχωρίζει μεταξύ αρχαίων και νέων ερειπίων. Όταν επισκέπτομαι αρχαιολογικούς χώρους, μου λέει, Γιάννη μου, "χαμένος χρόνος", "όλα πέτρες είναι", "παλιές και καινούριες".
Φίλε μου, του λέω, σέβομαι τη γνώμη σου, αλλά εγώ κοιτώ πίσω απ’ αυτές τις πέτρες, δεν βλέπω τα σπίτια γκρεμισμένα, αλλά τα φαντάζομαι να στέκονται άθικτα και τους ανθρώπους να τα κατοικούν, παιδάκια να τρέχουν γύρω και να παίζουν στις αυλές, τον κόσμο να πηγαινοέρχεται στους δρόμους, περαστικούς να συζητούν μεταξύ τους, διάφορους πωλητές με τις πραμάτειες τους, φιλοσόφους να αγορεύουν και γενικά την πολυχρωμία της καθημερινότητας. Οραματίζομαι όμως και τα δεινά, που κατά περιόδους αντιμετώπισαν όλοι αυτοί που έζησαν εκεί!
Τώρα, θα μου πείτε ίσως, γιατί αυτή η εισαγωγή; Επειδή, οι φωτογραφίες που ανέβασα τώρα και που μερικές απ’ αυτές ανάρτησα ήδη και στο παρελθόν, απεικονίζουν ως επί το πλείστον, "ΠΕΤΡΕΣ".

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑ, σχεδόν χίλια χρόνια ιστορία

του Παύλου Αρβανιτάκη


Τα περισσότερα νεαρά παιδιά που συχνάζουν στα πεζούλια της Καπνικαρέας δεν γνωρίζουν καν την ιστορία της αλλά φωτογραφίζονται χαρούμενα με φόντο τους παμπάλαιους τοίχους της. Είναι καλό ένα φρεσκάρισμα γνώσεων και πληροφοριών για μία από τις πιο δημοφιλείς εκκλησίες της Αθήνας.
Το γνωστό σε όλους βυζαντινό εκκλησάκι τις Καπνικαρέας, βρίσκεται στον εμπορικότερο δρόμο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στην οδό Ερμού. Καθημερινά, χιλιάδες Αθηναίοι

προσπερνάνε αδιάφοροι το μικρό αυτό διαμάντι της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής, αγνοώντας την ανεκτίμητη αξία του.
Χρονολογία: τρίτο τέταρτο του 11ου αιώνος μ.Χ.,Τύπος: σύνθετος τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο. Η επικρατούσα ονομασία του ναού ως «Παναγία της Καπνικαρέας» απαντάται σε πολλές ανά τους αιώνες πηγές μεταξύ πολλών ονομάτων, όπως: Καμουκαρέα, Καμηκαρέα, Χρυσοκαμουκαριώτισσα, Καμουχαριώτισσα, Καμκαρέα, Καμουχαρέα, Χαμουκαρέα (από ένα είδος υφάσματος μπροκάρ που πουλούσαν τα γύρω μαγαζιά), Παναγία της Βασιλοπούλας (από την Αθηναία αυτοκράτειρα Ευδοκία),

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017


…ο Αίμος το όρος...

Του  Ιωάννη Γιαννικόπουλου

..χιονοπαγόπληκτων ημερών ανάγνωσμα...
** Χρόνοι παλιοί, χαμένοι στα μυθολογικά βάθη της προϊστορίας...
Γιος του Βορέα, του βασιλιά της Θράκης, και της Ωρειθύιας, της κόρης του Στρυμόνα, ήταν ο Αίμος... Ο Αίμος παντρεύτηκε τη Ροδόπη, απέκτησαν έναν γιο, τον Έβρο, και βασιλεύοντας στη Θράκη ζούσαν ευτυχισμένοι ...
** Να, όμως, που η ευτυχία, για μια ακόμα φορά, έμελλε να αποδειχτεί γενεσιουργός αιτία της αλαζονείας, αυτή δε της κομπορρημοσύνης... Το ευτυχισμένο βασιλικό ζεύγος της Θράκης, Αίμος - Ροδόπη, όχι μόνον νόμιζε, αλλά παινεύονταν και διαλαλούσε πως ήταν ισάξιο με το θεϊκό ζεύγος του Ολύμπου, Δίας - Ήρα... Η συμπεριφορά τους αυτή εξόργισε τον πανόπτη, παντοκράτη, πανυπέρτατο, νεφεληγερέτη Δία, που τους τιμώρησε μεταμορφώνοντάς τους στις δύο ομώνυμες οροσειρές, του Αίμου και της Ροδόπης...

** Έτσι, λοιπόν, η Ελληνική Χερσόνησος, ολόκληρη η περιοχή από τον Αίμο και νότια ίσαμε το Ταίναρο και τα ελληνικά νησιά, ονομάστηκε Χερσόνησος του Αίμου... Αυτή είναι η πραγματική ονομασία με την οποία η περιοχή αυτή καταγράφτηκε

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Τα Σεπτεμβριανά 
Τα γεγονότα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955  -   Το πογκρόμ κατά του ελληνισμού της Πόλης
ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ 09.03.2014
1955. Η μεγάλη οδός του Πέραν μετά την καταστροφή των Σεπτεμβριανών. Αρκετές ώρες μετά την έναρξη των επιθέσεων κι ενώ η καταστροφή είχε πλέον συντελεσθεί, η τουρκική κυβέρνηση διέταξε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και στη
Σμύρνη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Τον Απρίλιο του 1955 ξεκίνησε στην Κύπρο ο αγώνας της ΕΟΚΑ για απαλλαγή από το αποικιοκρατικό καθεστώς και αυτοδιάθεση-ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Η βρετανική κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να διατηρήσει τον έλεγχο της Κύπρου. Τον Ιούνιο του 1955 πρότεινε τη σύγκληση διάσκεψης στο Λονδίνο με τη συμμετοχή της ιδίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αντικείμενο της διάσκεψης θα ήταν η κατάσταση στην Κύπρο. Ενας από τους στόχους των Βρετανών ήταν να καταγραφεί και επισήμως η Τουρκία ως έχουσα συμφέροντα στην Κύπρο. Απώτερος σκοπός των Βρετανών ήταν να μετατρέψουν το Κυπριακό από θέμα αποικιοκρατίας σε θέμα ελληνοτουρκικής διαμάχης. Σε μία τέτοια περίπτωση η Βρετανία θα μπορούσε να διατηρήσει την παρουσία της παίζοντας τον ρόλο του γεφυροποιού. Η διάσκεψη ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου 1955 με συμμετοχή και των τριών χωρών.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΑΙΓΙΝΑ - Μάιος 1974, λίγο πριν τις πτυχιακές.

Δυστυχώς, μόνον μ' έναν από αυτούς τους παλιούς φίλους διατηρώ μια πολύ επιφανειακή επαφή μέσω FB. Με τις φίλες έχουμε χαθεί τελείως!


Οι αναμνήσεις μας είναι φάρος και όχι λιμάνι. Οι ωραίες αναμνήσεις είναι οι νησίδες ξεκούρασης του μυαλού μας. Αυτές είναι που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να ονειρευτούμε το μέλλον μέλλον χωρίς αναμνήσεις.
Γιάννης


'Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε'

Νίκος Καζαντζάκης

Χριστούγεννα 1942: Η πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε...τελείως.....

Φίλες και φίλοι, τα γραφόμενα του κατωτέρου άρθρου τα θυμάμαι από τις αφηγήσεις των γονέων μου. Σημειωτέον πως η επιστράτευση που αναφέρεται στο κείμενο αφορούσε τους Έλληνες με τουρκική ιθαγένεια. Όσοι Ρωμιοί πήγαιναν στον τουρκικό στρατό δεν έπιαναν όπλο στα χέρια τους. Έκαναν όλες τις αγγαρείες. Ένας θείος μου που είχε την τουρκική υπηκοότητα υπηρέτησε συνολικά 7 χρόνια! Θυμάμαι ακόμη τα λόγια του: 'Οι Τούρκοι μας έλεγαν, πως αν κερδίσει ο Χίτλερ τον πόλεμο, δεν πρόκειται να ξαναδείτε τις Μαρίκες και τις Κατίνες σας'!! Όσον αφορά τον φόρο 'Βαρλίκ Βεργκισί' (Varlık vergisi), που νομοθετήθηκε μόνο για τους μη μουσουλμάνους, εμάς δεν μας επηρέασε, επειδή εκείνη τη εποχή ο πατέρας μου ήταν ένας απλός υπάλληλος. Αυτούς που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους έστελναν στο Ασκαλέ (Aşkale) με τα λεγόμενα 'τάγματα εργασίας' (amele taburları)!
Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε.

Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

George Santayana, (1863-1952)

Χριστούγεννα 1942: Η πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας

του Λεωνίδα Κουμάκη
22 Δεκεμβρίου 2015, 18:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου 2016, 10:11

Η Ελλάδα γονατισμένη κάτω από τη ναζιστική Κατοχή βιώνει τον χειρότερο λιμό από την εποχή της Αρχαιότητας, με χιλιάδες νεκρούς από πείνα στα περισσότερα μεγάλα αστικά

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ της ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
Ποιος είπε, φίλες και φίλοι, πως η φιλοσοφία στην αρχαιότητα ήταν αποκλειστικότητα των ανδρών; Εκτός από την αγαπημένη μου, μεγάλη Υπατία, μαθηματικός, φιλόσοφος, αστρονόμος, συγγραφέας, εφευρέτης και αστρολόγος, με την οποία, από τότε που διάβασα γι’ αυτήν, είμαι πλατωνικά ερωτευμένος μαζί της, πρόσφατα ανακάλυψα πως υπήρξαν άλλες σπουδαίες φιλόσοφοι που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Παραθέτω μερικά ονόματα με μια σύντομη περιγραφή:

ΔΙΟΤΙΜΑ
Η Διοτίμα (δηλ. αυτή που τιμά τον Δία) ήταν ιέρεια από την αρχαία

Μαντίνεια της Αρκαδίας. στο ‘Συμπόσιο του Πλάτωνα’ αναφέρεται σαν σοφή γυναίκα, που δίδαξε στον Σωκράτη, κατά ομολογία του ίδιου τα μυστήρια του Έρωτος ως πόθου και ως κινήτρου για το ωραίο και το αληθινό. Γνώστρια της πυθαγόρειας αριθμοσοφίας, κατά τον Ξενοφώντα δεν ήταν άπειρη των πλέον δυσκολονόητων γεωμετρικών θεωρημάτων (‘ουκ άπειρος δυσσυνέτων διαγραμμάτων έστι’).
Αλλά και ο Πρόκλος θεωρεί τη Διοτίμα ‘Πυθαγορική’. Η Διοτίμα ήταν η ιέρεια εκείνη που έκανε τον καθαρμό των Αθηναίων μετά το λοιμό του 429 π.Χ.

Ο Πλάτωνας έγραψε ότι τιμήθηκε από τον Σωκράτη (469-399 π.Χ.) ως δασκάλα του.

Πιθανότατα μυθικό πρόσωπο, το όνομα Διοτίμα είναι σήμερα δηλωτικό φιλοσοφικών, επιστημονικών και κοινωνικών

Anadolu’nun unutulan Rum nüfusu

Ο ξεχασμένος ελληνικός πληθυσμός της Ανατολίας

Rupen Varjabedyan
27.12.2016

Araştırmacı Ari Çokona’nın ’20 Yüzyıl Başlarında Anadolu ve Trakya’daki Rum Yerleşimleri’ başlıklı kitabı, Literatür yayınevi tarafından raflardaki yerini aldı. Çokona'yla, 20. yüzyılda Rumların sosyal örgütlenmeleri, eğitimleri, meslekleri, sanat ve spora ilgileri hakkında bölümlerin yanı sıra okudukları gazete ve dergilere, dinledikleri müziklere, kurdukları derneklere yer verilen kitabı hakkında konuştuk

Araştırmacı Ari Çokona’nın ’20 Yüzyıl Başlarında Anadolu ve Trakya’daki Rum Yerleşimleri’ başlıklı kitabı, Literatür yayınevi tarafından raflardaki yerini aldı. Kitap, özellikle Rum yerleşimlerinin yalnızca Ege kıyılarından Kapadokya’ya uzanan alanda yer alması kanısını istatistiksel bilgilerle çürütürken, 100 yıl önce hangi bölgede ne kadar Rum yerleşimleri vardı, bölgedeki Rumlar hangi dili konuşurlardı gibi sorulara cevap veriyor. Ari Çokona’yla, 20. yüzyılda Rumların sosyal örgütlenmeleri, eğitimleri, meslekleri, sanat ve spora ilgileri hakkında bölümlerin yanı sıra okudukları gazete ve dergilere, dinledikleri müziklere, kurdukları derneklere yer verilen kitabı hakkında konuştuk.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

19. yüzyılda Anadolulu Rumlar

Οι Έλληνες της Ανατολίας κατά τον 19ο αιώνα
Rupen Varjabedyan 25.11.2016

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde Rum toplumuna dair önemli çalışmalarda bulunan akademisyen Ayşe Ozil’in son kitabı ‘Anadolu Rumları: Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Millet Sistemini Yeniden Düşünmek’, Kitap Yayınevi etiketiyle okuyucuyla buluştu. Sabancı Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Ozil’le, 19. yüzyılın sonundan 20. yüzyılın başlarına Rum toplumunun Anadolu’daki yaşantısının, idareden yargıya kurumsal işleyişleri biçimlerinin, vatandaşlık ve tüzel kişilik meselelerinin anlatıldığı kitabı hakkında konuştuk.

Kitabın başında, Keşiş Dağı –Uludağ- üzerinden bir tarihyazımı benzetmesi yapıyorsunuz ve dağın üstünden bakınca görülen ile dağın yamacından bakınca görülenin aynı olmadığını belirtiyorsunuz. Bunu biraz açar mısınız?

Tarihçiler Rum cemaatlerine genelde yukarıdan, yani idarecilerin, Patrikhane’nin veya Osmanlı Devleti’nin gözünden bakıyorlar. Bu bakışın getirdiği en önemli sonuçlardan biri, Rumları bir bütün olarak görmek, Osmanlı İmparatorluğu’nun içerisinde yekpare bir Rum cemaati olduğunu düşünmek. Ben bunu tersine çevirmeye çalıştım. İstanbul’dan ya da birtakım cemaat veya devlet önderlerinin, Patrikhane’nin gözünden değil, daha çok köylerin,

KOMODO ISLAND, KOMODO DRAGONS

KOMODO ISLAND, KOMODO DRAGONS, Από την επίσκεψη μας στην Indonesia 
 14.01.2016
του Γιάννη Αρβανιτάκη


Πριν ένα χρόνο περίπου, ανταποκρινόμενος στην επιθυμία του φίλου μου Λάκη, ανάρτησα μερικές φωτογραφίες από την 
εμπειρία μας επί της νήσου Κομόντο. Για τους ενδιαφερόμενους παραθέτω μερικές συμπληρωματικές πληροφορίες. 
Η ξενάγηση γίνεται μόνο από τους ειδικά εκπαιδευμένους φύλακες του νησιού. Το νησί Κομόντο είναι ένα από τα 17.508 νησιά της Ινδονησίας, ανήκει στα νησιά Μικρών Σούντα και αποτελεί μέρος του Εθνικού Δρυμού Κομόντο. Εδώ και εκατομμύρια χρόνια οι βάρανοι κατάφεραν να επιβιώσουν σ' αυτή την περιοχή. Από το 1991, ο Δρυμός αυτός έχει χαρακτηρισθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. 

ΣΥΜΗ - Η δική μου Ελλάδα (3)… με την ίριδα του φακού μου

ΣΥΜΗ - The island of SYMI (SIMI) - 3 Sept. 2013

Η Σύμη είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται περί τα 12 μίλια ΒΔ. της Ρόδου. Το φυσικό της λιμάνι είναι ο Γιαλός, (εκ του Αιγιαλός), πέριξ του οποίου είναι κτισμένη η πόλη αμφιθεατρικά. Κατά την απογραφή του 2001 αριθμούσε 2.606 κατοίκους, εκ των οποίων οι 2.427 είναι συγκεντρωμένοι στο άνω τμήμα της πόλης, το λεγόμενο Χωριό, που είναι κτισμένο επί της πλαγιάς του όρους Βίγλα. Περίπου το 5% των μονίμων κατοίκων είναι αλλοδαποί Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως Άγγλοι.

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ "ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ" ΤΟΥ 2016

{από το 1686 έως το 146 π.Χ.} 

του Ιωάννη Γιαννικόπουλου

Σύντομο πρόλογο στο πρωτοχρονιάτικο ανάγνωσμα ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ¨ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ¨ ΤΟΥ 2016 ας αποτελέσουν: η άποψη ότι η γνώση της Ιστορίας βοηθά να περιορίζουμε τα λάθη ή τουλάχιστον να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια, η πεποίθησή μου ότι υπάρχουμε ως άνθρωποι, όταν δεν είμαστε ανιστόρητοι και, βεβαίως, ο Ευριπίδειος λόγος «
όλβιος όστις της Ιστορίας έσχε μάθησιν».

1686 π.Χ. Ο ΧΑΜΟΥΡΑΜΠΙ
Στις αρχές του 17ου αι. π.Χ. ο Χαμουραμπί ολοκλήρωσε την ίδρυση ενός ενιαίου σημιτικού κράτους στο νότιο τμήμα της Μεσοποταμίας και κατέστησε τη Βαβυλώνα την πρώτη ίσως μεγαλούπολη της ιστορίας. Η διαχρονική φήμη του σπουδαίου αυτού ηγεμόνα οφείλεται κυρίως στο νομοθετικό έργο του, τον περίφημο ¨Κώδικα Χαμουραμπί¨, την παλαιότερη γνωστή παγκοσμίως καταγεγραμμένη

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ - Η δική μου Ελλάδα (4)… με την ίριδα του φακού μου

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ 18 & 19 Ιουλίου 2012

‘’Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη’’ έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος για τον τόπο του, τη Μονεμβασιά, για τον άγριο βράχο, την Άκρα Mινώα -κατά την αρχαιότητα- που αποκόπηκε από την Πελοπόννησο με έναν σεισμό το 375 μ.X.
-----------------------------------------------------------
Η Μονεμβασιά, για πολλά χρόνια, βρισκόταν στον κατάλογο των περιοχών της Χώρας μας που ήθελα οπωσδήποτε να επισκεφθώ. Τελικά αξιώθηκα να το κάνω τον Ιούλιο του 2012 και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Καθώς αναρτούσα τις φωτογραφίες, αναβίωσα εκ νέου, τις υπέροχες στιγμές του περιπάτου μας στα δαιδαλώδη στενά δρομάκια της, θαυμάζοντας τις

¨Χερσόνησος του Βρασίδα¨ ή ¨Βρασίδας¨


19. September 2016 


...Αυτοί οι συνεχόμενοι αμφιθαλασσοβρεχόμενοι λόφοι είναι η Χερσόνησος του Βρασίδα, ο δυτικός λιμενοβραχίονας του φυσικού λιμανιού στον κόλπο των Ελευθερών…
...Ήταν το 424 π.Χ., διαρκούντος του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν ο Θουκυδίδης ανέλαβε τη διοίκηση της Αθηναϊκής ναυτικής μοίρας που αγκυροβολούσε στη Θάσο… Την ίδια χρονιά ο ικανότατος Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας επιτέθηκε στην Αμφίπολη, πόλη μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τους Αθηναίους… Ο στρατός τους που βρίσκονταν στην περιοχή της

Fremdenangst und Humanität.... von Andreas Stache

Fremdenangst und Humanität.... von Andreas Stache

Einleitende Worte mit Grüßen aus Griechenland..
Aber welche Voraussetzungen müssen gegeben sein, um euch hier von euch völlig fremden Menschen brüderliche Grüße auszurichten?

Denn Fremdartiges zu tolerieren oder gar zu mögen, ist und war nie und nirgendwo auf der Welt aus sich heraus eine Selbstverständlichkeit.
Lasst uns diesen Gedanken einmal aufgreifen!
Der Mensch unterliegt schon immer mehr oder weniger einem im Unbewussten verankerten Misstrauen: Der Angst vor dem Fremden. Sie zielt auf alles was fremd erscheint und ist sowohl mit der Angst vor fremden Kulturen verbunden als auch mit der Angst vor Veränderungen im eigenen Lebensumfeld schlechthin.

...το παρ’ ολίγον διαζύγιο Ήρας – Δία....

Του Ιωάννη Γιαννικόπουλου

...ω τέκνα γλυκομυθοταλανιζόμενα...

** Τα πολύ - πολύ παλιά χρόνια, τότε που ήταν λόγω μεν δωδεκάθεο, έργω δε η του Διός αρχή, η πανέμορφη Ήρα είχε εμπνεύσει σφοδρότατο έρωτα στον Δία που δεν άργησε να τη ζητήσει σε γάμο.... H Ήρα ήταν επιφυλακτική... Μα ο Δίας, τρελός από έρωτα, ήταν αμετάκλητα αποφασισμένος... Μια χειμωνιάτικη μέρα, που η Ήρα έκανε τζόκιν στο δάσος, ο Δίας μεταμορφώθηκε σε πουλί, έγινε κούκος, κι έπεσε μπροστά στα πόδια της... Ανυποψίαστη εκείνη, λυπήθηκε το

ξεπαγιασμένο πουλάκι, έσκυψε και απαλά το πήρε στα χέρια της, το χάιδεψε τρυφερά και με θαλπωρή το ζέστανε στην αγκαλιά της... Μα τότε ο κούκος έγινε πάλι ο Δίας, μεγαλόπρεπος, επιβλητικός κι ακαταμάχητος... Η Ήρα πρόβαλε παρθενικές αντιστάσεις, μα παραδόθηκε κι έγινε

ΔΗΜΗΤΡΑ και ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ - αποχαιρετώντας τον Οκτώβριο 2016...μυθολογικά


του Ιωάννη Γιαννικόπουλου

31. Oktober 2016


** Μπορεί η θεά 
Δήμητρα να μην ήταν τσαχπίνα, όπως η Αφροδίτη, μα είχε κι αυτή τις θεϊκές γυναικείες χάρες της... Τα θέλγητρά της γοήτευσαν, ως είθισται, τον αγαπησιάρη Δία... Μεταμορφώθηκε, λοιπόν, ο νεφεληγερέτης σε ταύρο, ξεγέλασε τη Δήμητρα και... καρπός της ερωτικής τους ένωσης ήταν η Περσεφόνη... ** Ήταν πια κοπέλα η κόρη της Δήμητρας, όταν μια μέρα ο Πλούτωνας, ο θεός του Κάτω Κόσμου, βγήκε τσάρκα στον Άνω Κόσμο... Αντίκρισε την Περσεφόνη κι αμέσως κατάστηθα τον χτύπησαν φλογερά ερωτικά βέλη... Η απόφασή του ήταν άμεση και αμετάκλητη: θα την έκανε οπωσδήποτε γυναίκα του... Πώς, όμως, να ζητούσε το χέρι της από τη μέλλουσα πεθερά του...! Η Δήμητρα θ’ αρνιόταν να μετακομίσει η κόρη της στον σκοτεινό Άδη και ο υποψήφιος γαμπρός θα ¨έτρωγε