Ετικέτες

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

TENERIFE - ΤΕΝΕΡΙΦΗ
Σύντομο οδοιπορικό, από 7 μέχρι 18 του Γενάρη 2017

Φίλες και φίλοι, κάθε χρόνο, όταν πιάνουν τα κρύα και εφ’ όσον μας είναι εφικτό, δραπετεύουμε για μερικές μέρες σε θερμότερες περιοχές του πλανήτη μας. Εφέτος καταφύγαμε στην Τενερίφη.
Η Tenerife (Τενερίφη), είναι το μεγαλύτερο από τα επτά των
Καναρίων Νήσων (ΚΝ), ανήκει στην Ισπανία και βρίσκεται στον Ατλαντικό απέναντι από τις ακτές
της Βορείου
Φωτογραφία ενός πίνακος από το ξενοδοχείο που διαμέναμε
Αφρικής. Η Santa Cruz de Tenerife είναι η πρωτεύουσα του νησιού καθώς και της αυτόνομης κοινότητας των ΚΝ μαζί με την Las Palmas de Gran Canaria.

Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται περίπου στο 1.000.000 κατοίκους. Είναι το πολυπληθέστερο νησί της Ισπανίας.

Λίγη ιστορία
Η Τενερίφη, όπως και όλα τα Κανάρια Νησιά, κατοικήθηκε πρώτα απ’ όλους, από τους Γκουάντσες (Guanches, που στη γλώσσα τους σημαίνει άνδρας/άνθρωπος από την Τενερίφη).


Κατά τον 15ο αιώνα τα ΚΝ αποκτούν τεράστια στρατηγική
σημασία ως τελευταία ευρωπαϊκά λιμάνια/σταθμοί πριν τη διατλαντική πλεύση. Μετά την ήττα τους στις 25 Δεκεμβρίου 1495, οι Γκουάχες παραδίδονται οριστικά στους Ισπανούς/Καταλανούς κατακτητές. Η εξαφάνιση τους σαν έθνος, ήταν πλέον προγραμματισμένη.

Οι Άγγλοι, με τους ναυάρχους Robert Blake (1657), John Jennings (1706) και Horatio Nelson (1792) επιχείρησαν ανεπιτυχώς, να καταλάβουν το νησί. Για την ιστορία, εδώ υπέστη ο Νέλσον την πρώτη ήττα της σταδιοδρομίας του, όπου έχασε και το δεξί του χέρι.

Το 1822 η Santa Cruz de Tenerife γίνεται πρωτεύουσα των ΚΝ και παραμένει έτσι μέχρι το 1927.
Acantilados de Los Gigantes

Στην Τενερίφη, μέχρι τον 19 αιώνα επικρατούσε φεουδαρχικό καθεστώς, όθε άρχονται οι πρώτες πολιτικές μεταρρυθμίσεις και από τις αρχές του 20ου αιώνα επέρχονται προοδευτικές ριζοσπαστικοποιήσεις. Το 1936, από δω ξεκινά ο Φράνκο το πραξικόπημα του εναντίον της δημοκρατίας, αλλά η Τενερίφη δεν συμμετέχει στον εμφύλιο και απομονώνεται οικονομικά από την δικτατορία, μοναδική εξαίρεση η εξαγωγή μπανάνας στην Ισπανία.
Σήμερα τα ΚΝ είναι αυτόνομα. Κάθε τέσσερα χρόνια, η

κυβερνητική έδρα εναλλάσσεται μεταξύ των πρωτευουσών Santa Cruz de Tenerife και Las Palmas de Gran Canaria.
Το νησί είναι η βάση του «Πανεπιστημίου La Laguna» που
Η κορυφή του Ελ Τέιδε
ιδρύθηκε το 1792.

Αξιοθέατα
Τουριστικά, η Τενερίφη έχει να προσφέρει αρκετά αξιοθέατα. Βεβαίως, λόγω διαφορετικών ενδιαφερόντων του καθενός μας και έλλειψης χρόνου, είναι φύσει αδύνατον να καλυφθούν όλα με μία επίσκεψη. Ως εκ τούτου περιορίζομαι σε μερικές αναφορές και φωτογραφίες από τους χώρους ή περιοχές που περιηγήθηκα.

Το Εθνικό Πάρκο του El Teide συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Ελ Τέιδε, είναι το ψηλότερο βουνό στην Ισπανίας και το τρίτο ψηλότερο ηφαίστειο στον κόσμο μετά το Mauna Kea

Στο Εθνικό Πάρκο, Las Cañadas del Teide

και Mauna Loa της Χαβάης, μετρώντας τα από τον πυθμένα του ωκεανού. Η κορυφή του Ελ Τέιδε ανέρχεται σε ύψος 3.718 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και φθάνει γύρω στα 7.000 μ. από τον βυθό.

Για τους Γκουάντσες το Ελ Τέιδε ήταν ένα ιερό, μυθολογικό βουνό όπως ο Όλυμπος των προγόνων μας. Η ονομασία El Teide (Ελ Τέιδε) προέρχεται από την ισπανοποιημένη λέξη Echeyde των 
Guanches (Γκουάντσες) οι οποίοι ήρθαν από τη Βόρεια Αφρική και είχαν πλούσια μυθολογία, πολλούς θεούς και δαίμονες. Η λέξη Echeyde ορίζει την κατοικία του κακού δαίμονα Guayota (Γκουαγιότα), ο οποίος κατά την παράδοση απήγαγε τον θεό του ήλιου και του φωτός Magec (Μαχέκ) και τον φυλάκισε μέσα στο βουνό καταδικάζοντας τον κόσμο στο σκοτάδι. - [Εδώ, κατά τη

Το Εθνικό Πάρκο, Las Cañadas del Teide

δική μου ερμηνεία, πιθανότατα μια έκρηξη του ηφαιστείου είχε σκοτεινιάσει για ένα διάστημα την περιοχή, η οποία συνετέλεσε στη δημιουργία του μύθου].

Τότε οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι επικαλέστηκαν τη βοήθεια του υπέρτατου θεού Acham
án (Ατσαμάν), ο οποίος κυνήγησε τον Γκουαγιότα, απελευθέρωσε τον Μάχεκ και σφράγισε τον δαίμονα στον κρατήρα με ένα πώμα, λεγόμενο Pan de Azúcar (Ζαχαρόψωμο) ή Pilón (κώνος ζάχαρης).

Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε τη La Orotava (Οροτάβα), μια πανέμορφη ιστορική πόλη με ανηφόρες, κατηφόρες, διακριτική αρχιτεκτονική, γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια, κτίρια και σπιτάκια, ιδανική για ρομαντικούς φωτογράφους. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης μπορείτε να θαυμάσετε, τις
La Orotava (Οροτάβα)
εκκλησίες ''Iglesia de la Concepción'' και ''Iglesia San Agustín'', τον βοτανικό κήπο, ''Jardín Victoria''(Jardines Marquesado de la Quinta Roja), το κτίριο, ''Casa de los Balcones'' και πολλά άλλα.

Το ειδυλλιακό, ορεινό χωριουδάκι Masca (πιθανόν 'κρυμμένο', όπως η λέξη 'μάσκα'), κατά τον 18ο και 19ο αιώνα ήταν το καταφύγιο των πειρατών. Οι φωτογραφίες
Το φαράγγι Masca
που αναρτώ, μιλούν από μόνες τους!

Πολύ εντυπωσιακές είναι οι κάθετες βραχώδεις ακτές, Acantilados de Los Gigantes, στο θέρετρο Santiago del Teide, των οποίων το ύψος φθάνει τα 500 μέχρι 800 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η περιοχή Icod de los Vinos όπου διαμέναμε, φημίζεται με το δένδρο της ''Drago Milenario'' (χιλιετής δράκος, επιστημονική ονομασία Dracaena draco), ωστόσο οι επιστημονικές μελέτες εκτιμούν την ηλικία του γύρω στα 250 έως 365 χρόνια, το ανώτερο. Επειδή ανήκει στα μονοκοτυλήδονα φυτά, τα οποία δεν αυξάνονται δευτερογενώς κατά πάχος, η διάκριση δακτυλίων στο φλοιό
Drago Milenario’
δεν υπάρχει. Όταν κόψουμε τον φλοιό ή τα φύλλα, εκρέει μια κοκκινωπή ρητίνη, γνωστή ως ''αίμα του δράκου'', η οποία χρησιμοποιείται σε διάφορα παραδοσιακά φάρμακα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες που του αποδίδονται είναι: αντιδιαρροϊκές, αντιπυρετικές, εναντίον ελκών της στοματικής κοιλότητας, φάρυγγος, στομάχου, εντέρου, ιώσεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος και τοπικά ως αντιεκζεματικό. Στην αρχαιότητα, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Άραβες συνέλλεγαν το ‘αίμα
Το 'αίμα του δράκου' σε σκόνη (foto: Wikipedia)
του δράκου’ από τη Dracaena cinnabari, η Dracaena draco δεν ήταν γνωστή μέχρι τον 15ο αιώνα.

Σ’ αυτό το σημείο, θέλω να επεκταθώ λιγάκι στον Πεδάνιο

Διοσκουρίδη (40 – 90 μ.Χ.), έναν πολύ σημαντικό γιατρό, φαρμακολόγο και βοτανολόγο από την Αναζάρβο της Κιλικίας, της Μικράς Ασίας. Άσκησε
Το εξώφυλλο ’De Materia Medica’ 1554 (foto: Wikipedia)
Πεδάνιος Διοσκουρίδης (foto: Wikipedia)
ιατρική στη Ρώμη κατά την εποχή του αυτοκράτορα Νέρωνος και είχε διορισθεί ως χειρούργος στο Ρωμαϊκό στρατό. Έγινε γνωστός με το πεντάτομο έργο του ''Περί ὕλης ἰατρικῆς'', το οποίο έγραψε στην μητρική του γλώσσα, αλλά είναι γνωστότερο με τον λατινικό του τίτλο ''De Materia Medica'' όπου αναφέρεται επίσης στις φαρμακευτικές ιδιότητες του ''αίματος του δράκου''. 
Το ''De Materia Medica'' υπήρξε ο πρόδρομος όλων το σύγχρονων φαρμακοποιιών και μέχρι το 1600 μ.Χ. είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στη φαρμακολογία. Χειρόγραφα του έργου, στην ελληνική γλώσσα, φυλάσσονται σήμερα σε Μονές του Αγίου Όρους. 

Περί τα 7-8 χλμ. πιο κάτω, στους πρόποδες της Icod de los Vinos, αναπαύεται ένα γοητευτικό ψαρο-χωριουδάκι, το Garachico, το οποίο κατά τον 16ο και 17ο αιώνα αναπτύχθηκε ως το σπουδαιότερο λιμάνι της Τενερίφης. Η παρακμή ξεκίνησε το 1645 μ’ ένα κύμα θύελλας που σκότωσε 80 άτομα και βύθισε 40 πλοία, και ολοκληρώθηκε το 1706 με την έκρηξη του ηφαιστείου, που κατάστρεψε σχεδόν όλο το χωριό. Παραδόξως, δεν υπήρξαν θύματα. Τα ηφαιστειακά συντρίμμια έχουν δημιουργήσει μικρούς
Garachico - El Caletón
κολπίσκους, τους οποίους οι αρχές, μετέτρεψαν σε φυσικές πισίνες (
El Caletón). Ένας περιπατάκος στα στενά του Garachico αξίζει τον κόπο. Μέσα στα ενδιαφέροντα η εκκλησία του 16ου αιώνα, Iglesia de Santa Ana και το φρούριο Castillo de San Miguel.

Οδηγώντας ανάμεσα στα βουνά Anaga, απαραίτητη είναι μία στάση για να θαυμάσουμε τη μαγευτική περιοχή του Taganana (βλ. φωτογραφίες) και κατόπιν στο Roque de las Bodegas για θαλασσινά.

Γενικές πληροφορίες
Το κλίμα, αυτή την εποχή, είναι ήπιο και θυμίζει τη δική μας άνοιξη. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 19° και 23° κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ 15°-16° τα βράδια. Το βόρειο τμήμα είναι περισσότερο υγρό και ως εκ τούτου με εντονότερη βλάστηση, το δε νότιο ξηρότερο. Το έδαφος
                          Taganana από τα βουνά Anaga
είναι ηφαιστειογενές με αρκετά όροι και λόφους. Οι δρόμοι σε γενικές γραμμές καλοί έως πολύ καλοί. Ο τρόπος οδήγησης πολιτισμένος, δηλαδή οι οδηγοί σταματούν στις διαβάσεις πεζών, δεν παραβιάζουν το κόκκινο, φοράνε κράνη και ζώνες, όταν θέλεις να βγεις από κανένα παράπλευρο στενό δεν σ’ αφήνουν να περιμένεις για ώρες κ.ο.κ., με άλλα λόγια ακριβώς όπως και στην Πατρίδα!!😀

Κατά την ολιγοήμερη παραμονή μας, κρίνοντας από τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, σε γενικές γραμμές, διαπιστώσαμε ότι το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο από την Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ήταν 0,83€.

Η Τενερίφη έχει δύο αεροδρόμια, το Aeropuerto de Tenerife Norte (Los Rodeos) και το Aeropuerto de Tenerife Sur (Reina Sofia). Στις 25 Μαρτίου 1977, στο αεροδρόμιο Los Rodeos,
Roque de las Bodegas 
συνέβη το καταστροφικότερο δυστύχημα στην ιστορία της αεροπορίας, με 583 νεκρούς, όταν συνεκρούσθησαν τα αεροσκάφη της KLM και της PanAm. Την ώρα του συμβάντος επικρατούσε πυκνή ομίχλη, αλλά οι έρευνες απέδωσαν την ευθύνη στον πιλότο της KLM ο οποίος ξεκίνησε την απογείωση δίχως το ελεύθερο από τον πύργο ελέγχου, πιθανότατα λόγω επικοινωνιακής παρανόησης.

Συμπερασματικά, η Τενερίφη και γενικά οι ΚΝ προσφέρονται ως καταφύγια κατά τη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών.

Γιάννης Αρβανιτάκης

Πηγές
Εκτός από τις προσωπικές εντυπώσεις, ενημερωτικά φυλλάδια των περιοχών που επισκεφθήκαμε, σελίδες του διαδικτύου και Wikipedia.
Δεξιά η δράκαινα στο βάθος το Ελ Τέιδε
Με τον νέο Καναδό φίλο Tommy

Εδώ με τον Tommy και τη σύντροφο του Michele
Οι βραχώδεις ακτές 'Λος Γκιγκάντες'



Τηλε(μετα)φορέας (τελεφερίκ = τῆλε-φέρειν-φέρω) προς το Ελ Τέιδε. Μας μεταφέρει σε ύψος 3555 μέτρων.

La Rambleta - Υψόμετρο 3555 μέτρα

La Rambleta - Υψόμετρο 3555 μέτρα

Κατάβαση στην πεδιάδα, βάση του τηλεμεταφορέα 

Η κατάβαση συνεχίζεται

Η Κάθυ στη πεδιάδα Las Cañadas del Teide


Las Cañadas del Teide 

El Médano

Η περιοχή Μάσκα, εδώ το φαράγγι

Η περιοχή Μάσκα

Η περιοχή Μάσκα

Η περιοχή Μάσκα (χωριουδάκι)

Μάσκα

Στα στενά του Garachico

Το φρούριο, 'Castillo de San Miguel' στο Garachico

Οι φυσικές πισίνες - El Caletón - Για τους γενναίους κολυμβητές

Οι ηφαιστειογενείς βράχοι των ακτών

Άποψη της περιοχής

Antiguo convento franciscano (Μοναστήρι) - Garachico

Η πλατεία Ayuntamiento του Garachico

Στα στενά του Garachico

Άποψη της San Cristóbal de La Laguna (Πανεπιστημιούπολη και πρώτη πρωτεύουσα της Τενερίφης)
Πορεία στα βουνά Anaga

Πορεία στα βουνά Anaga

Πορεία στα βουνά Anaga - Άποψη του χωριού Taganana

Πορεία στα βουνά Anaga - πανοραμική άποψη

Άποψη από την Playa del Roque de Las Bodegas

Playa del Roque de Las Bodegas

Playa del Roque de Las Bodegas

Playa del Roque de Las Bodegas με τον Tommy

...και την Michele

Στα δρομάκια της Orotava

Στα δρομάκια της Orotava

Το λουλούδι 'Strelitzia reginae' κατάγεται από τη Νότιο Αφρική. Οι Γερμανοί το ονομάζουν 'Πουλί του Παραδείσου'. Η φωτογραφία από τον βοτανικό κήπο, 'La Hijuela del Botánico de La Orotava'

Iglesia de San Agustin, Orotava

Iglesia de San Agustin, Orotava

Orotava

Orotava

Orotava

Η εκκλησία Nuestra Señora de la Concepción, Orotava, πρόσοψη

Η εκκλησία Nuestra Señora de la Concepción, Orotava

Η εκκλησία Nuestra Señora de la Concepción, Orotava

Περιφερόμενοι στις δημοσιές της Orotava

Περιφερόμενοι στις δημοσιές της Orotava

Περιφερόμενοι στις δημοσιές της Orotava

Περιφερόμενοι στις δημοσιές της Orotava

Περιφερόμενοι στις δημοσιές της Orotava

Η περιοχή των σπιτιών με τους εξώστες, 'Casas de los balcones'

Η περιοχή των σπιτιών με τους εξώστες, 'Casas de los balcones'

Η περιοχή των σπιτιών με τους εξώστες, 'Casas de los balcones'


Παραδοσιακή ενδυμασία της Orotava


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου