Ετικέτες

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ  ΔΟΧΕΙΑ
του  Γιάννη Αρβανιτακη

Φίλες και φίλοι γεια σας,

ό,τι θα διαβάσετε παρακάτω έχει σχέση με την πραγματικότητα! 

Πληροφοριακά, για όσους δεν το γνωρίζουν, εδώ και κάτι μήνες, έχω επανενταχθεί στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, δίπλα σ’ έναν συνάδελφο κινεζικής καταγωγής. Έτσι, η ανθρώπινη ιστοριούλα που επέλεξα να σας αφηγηθώ σήμερα, είναι άλλη μία  από το ημερολόγιο της καθημερινής πραγματικότητας και αφορά  άλλη μία περίπτωση προσφύγων. Αφού σας την περιγράψω, θα επιχειρήσω να ξετυλίξω κάπως το κουβάρι των σκέψεων μου για να σας δώσω μία πιο ολοκληρωμένη γενική εικόνα. 
Το πρόβλημα δεν αφορά φυσικά μόνο την Γερμανία, αλλά όλες τις χώρες/κοινωνίες που δέχονται πρόσφυγες/μετανάστες και ούτε μπορεί να συζητηθεί μέσα σε λίγες γραμμές. 

Πριν μερικές εβδομάδες λοιπόν, ένα απογευματάκι, ενώ έψαχνα στην οθόνη του ΗΥ για να δω πόσοι ακόμη ασθενείς περιμένουν

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ (ΣΝ)
Άλλη μια μάστιγα της εποχής μας…έως ότου ν’ αλλάξουν κάποτε οι συνισταμένες….

του Γιάννη Αρβανιτάκη


Φίλες και φίλοι

Μετά την περιπέτεια που έζησε ο αγαπημένος μας κοινός φίλος με παρακάλεσε να γράψω ένα διαφωτιστικό άρθρο σχετικά με την στεφανιαία νόσο (ΣΝ). Θα επιχειρήσω λοιπόν, όσο πιο απλοποιημένα γίνεται, να σας δώσω μερικές γενικές πληροφορίες για

την προκειμένη πάθηση, τονίζοντας πάλι πως απευθύνομαι σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την ιατρική!

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η στεφανιαία νόσος είναι η συχνότερη καρδιοπάθεια και η κύρια αιτία θανάτου, γεγονός που σύμφωνα με τις προβλέψεις, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει στα επόμενα 20 χρόνια.

Κάθε χρόνο, ανά τον κόσμο, η στεφανιαία νόσος σκοτώνει περίπου 7.200.000 ψυχές (3,8 εκατομμύρια άνδρες και 3,4 εκατομμύρια γυναίκες αντιστοίχως).

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ΠΟΥ το 2017, εκτιμάται ότι κατά την διάρκεια του 2016 γύρω στα 17,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακές παθήσεις. Το μέγεθος αυτό αντιπροσωπεύει το 31% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Ένα 85% αυτών των θανάτων οφείλονται σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

ΑΧΙΝΟΙΛιχουδιά και μακροζωία

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Φίλες και φίλοι,

καλοκαιράκι, μπανάκια στην θάλασσα... όλο και κάποιος από εμάς θα πατήσει κανένα αχινό! Αλήθεια όμως, πόσα γνωρίζουμε γι’ αυτές τις υπάρξεις;

Μία πρόσκληση σε γεύμα, πέρυσι κι εφέτος, από τον φίλο Γιάννη Κωστή, που μεταξύ των ποικίλων λιχουδιών συμπεριελάμβανε και αχινούς, μου έδωσε το κέντρισμα να ψάξω και να εμβαθύνω τις
Είδος αχινού Diadema setosum με μακρυά αγκάθια, ελαφρώς δηλητηριώδης
 αλλά όχι επικίνδυνος. Εν τούτοις...φύλαγε τα ρούχα σου...

Λήψη 2004, Ερυθρά θάλασσα, όταν ήμασταν ακόμη δύτες εν ενεργεία 
γνώσεις μου γύρω απ' αυτά τα δημιουργήματα, τις οποίες μοιράζομαι μαζί σας.


Οι αχινοί ή εχίνοι ή αχινιοί κατοικούν στην γη μας από την Σιλούρια γεωλογική περίοδο, ήτοι εδώ και 450 εκατομμύρια χρόνια περίπου, ανήκουν στους μακροβιότερους οργανισμούς του πλανήτη μας και συγκαταλέγονται στην ομάδα των εχινοδέρμων. Μέχρι σήμερα μας είναι γνωστά περίπου 950 είδη τα οποία απαντώνται σε διαφορετικά βάθη... έως και 5000 μέτρα.

Κάποιοι αχινοί μπορούν να φθάσουν άνετα τα 100 χρόνια ζωής και μερικά ήδη μάλιστα να ξεπεράσουν τα 200, άλλοι πάλι, ζουν πολύ λιγότερο, όπως π.χ. ο ποικιλόχρωμος αχινός (Lytechinus variegatus), ο οποίος ζει μόλις τέσσερα χρόνια. Πάντως οι

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

DUBAI – Ντουμπάι, η πρωτεύουσα των ΗΑΕ

του Γιάννη Αρβανιτάκη
                                                           Φεβρουάριος 2019

Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από τον Περσικό Κόλπο, στις αρχές του 1971, το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι, σε συνδυασμό με άλλα πέντε εμιράτα, ίδρυσαν την ομοσπονδία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η ανακάλυψη του πετρελαίου αρχές της δεκαετίας του 1960 καθώς επίσης οι πρωτοβουλίες των εμίρηδων σεΐχη Ζα
ΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν του Άμπου Ντάμπι και του σεΐχη Ρασίντ μπιν Σαεέντ Αλ Μακτούμ του Ντουμπάι
Mirage - Σαν αντικατοπτρισμός
που κινητοποίησαν την υλοποίηση ενός τεράστιου αναπτυξιακού προγράμματος, κατάφεραν μέσα σε λίγες δεκαετίες να μετατρέψουν το μικρό ψαροχώρι της ερήμου σε μία μεγαλούπολη του μέλλοντος.


Φίλες και φίλοι,

ανέκαθεν ήμουν οραματιστής και θαυμαστής της μελλοντολογίας. Οι προβλεπόμενες ή αναμενόμενες εξελίξεις, βασισμένες στα εκάστοτε επιστημονικά δεδομένα της εποχής, ιδίως στους τομείς της ιατρικής και της τεχνολογίας, πάντοτε διέγειραν και συνάρπαζαν την φαντασία μου. Έτσι, με τα δημοσιεύματα και τα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β17 (ΑΜΥΓΔΑΛΙΝΗ, ΛΑΕΤΡΙΛΗ) 
του Γιάννη Αρβανιτάκη

Φίλες και φίλοι,

Πριν από λίγο διάβασα την ανάρτηση μιας διαδικτυακής φίλης με τον τίτλο: «Βιταμίνη Β17: Η πιο δυνατή αντικαρκινική ουσία της γης;»

Αν και κάθε φορά λέω στον εαυτό μου πως δεν πρόκειται ν’ αντιδράσω μετά την ανάγνωση παρόμοιων άρθρων, αυτήν την φορά θεώρησα υποχρέωσή μου να γράψω μερικές ενημερωτικές γραμμές για την βιταμίνη Β17 (αμυγδαλίνη, λαετρίλη ή laetrile αγγλιστί, καθώς και υπό τις

ονομασίες νιτριλοσίδη, πουρασίνη ή nitriloside, purasin στα αγγλικά, από κάποιες ιστοσελίδες), η οποία σημειωτέον, δεν είναι καν βιταμίνη! Την ονόμασαν απλώς έτσι για ν’ αποφευχθούν οι νομοθετικές διατάξεις περί φαρμάκων.

Ήδη, στις 2 Σεπτεμβρίου 2017, είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο μου υπό τον τίτλο «Παραπλανητικές αναρτήσεις/δημοσιεύσεις/αναπαραγωγές ιατρικού περιεχομένου» (https://iarvan-hellas.blogspot.gr/2017/09/fb.htm), το οποίο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν θα πάψει να παραμένει επίκαιρο! Όσοι ενδιαφέρεστε και δεν το έχετε διαβάσει ακόμη...αφιερώστε λίγο χρόνο!

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ
(Chronic fatigue syndrome – CFS, Chronisches Erschöpfungssyndrom, Syndrome de fatigue chronique, Síndrome de fatiga crónica, Kronik yorgunluk sendromu) 


του Γιάννη Αρβανιτάκη

Πίσω από μία ανεξήγητη, έντονη, παρατεταμένη, εξουθενωτική κόπωση η οποία επιδεινώνεται με την σωματική άσκηση και συνοδεύεται από γνωστικές δυσλειτουργίες σε βαθμό που να δυσχεραίνεται ή να καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεση των καθημερινών

επαγγελματικών, κοινωνικών κ.α. δραστηριοτήτων μας…μπορεί να κρύβεται το ''Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης'' (ΣΧΚ)!

Φίλες και φίλοι, οι περισσότεροι από εσάς δεν ανήκετε στα ιατρικά επαγγέλματα, γι’ αυτό υπέθεσα, για όσους βέβαια δεν το γνωρίζουν, πως μια ενημέρωση σχετικά με το ΣΧΚ θα ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.

Το ΣΧΚ είναι μία συστηματική βιολογική νόσος κι όχι μια ψυχολογική πάθηση. Δυστυχώς, πολλές φορές στις μέρες μας, μερικοί συνάδελφοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα και διαγνώσεις, χαρακτηρίζοντας τα συμπτώματα ως ψυχοσωματικά! Μέχρι στιγμής αγνοούμε τα αίτια που το προκαλούν και δεν διαθέτουμε ακόμη κάποιες εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις για την εξακρίβωσή του! Μόνο με την διαφορική διαγνωστική, διαμέσου αποκλεισμού, καταλήγουμε έμμεσα στην διάγνωση του συνδρόμου.

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Τ Α Σ Μ Α Ν Ι Α

23 Ιανουαρίου 2019
του Γιάννη Αρβανιτάκη   

Φίλες και φίλοι, 

κάθε φορά, ο εντολοδόχος μου κι αγαπημένος μου φίλος Λάκης, μου λέει, ''βάλε και καμιά φωτογραφία από ζωάκια κι απ' όμορφα τοπία εκεί που πηγαίνετε''...κι εγώ υπάκουος όπως πάντα...δεν του χαλάω χατήρι...Και...έχοντας προς στιγμήν καλό διαδίκτυο ανεβάζω μερικές φωτογραφίες!

Η Τασμανία, Palawa στην γλώσσα των Αβοριγίνων, είναι ένα μεγάλο νησί στα νότια της Αυστραλίας και περιβάλλεται από άλλα
Freycinet NP, Wineglas Bay
334 νησιά. Σ’ έναν χώρο που αντιστοιχεί στο ήμισυ της Ελλάδας περίπου, ζουν μόνο 526,700 άνθρωποι (Μάρτιος 2018), εκ των οποίων 225.000 διαμένoυν στην πρωτεύουσα Χόμπαρντ (Hobart), συμπεριλαμβανομένων περίπου 5.000 Ελλήνων, κι άλλοι 85.000 στην Λονσέστον (Launceston), την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τασμανίας.
Προτού αναρτήσω μερικές φωτογραφίες από την άγρια και μη ομορφιά της Τασμανίας, θα ήθελα να σταθώ για λίγο στους Αβορίγινους Τασμάνιους.

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ 
ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι,

απευθύνομαι σε όλους εσάς που περάσατε επιτυχώς το κατώφλι των 50 χρόνων! Θα ήθελα να’ ξερα αλήθεια, πόσοι εξ υμών υποβληθήκατε σε μία προληπτική κολονοσκοπική εξέταση!

Μετά τα πενήντα, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) διπλασιάζεται κάθε δέκα χρόνια. Για άτομα που

δεν παρουσιάζουν βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό, ο ΚΠΕ είναι εξαιρετικά σπάνιος κάτω από την ηλικία των 50 ετών.

Στην Γερμανία, μετά τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του πνεύμονα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου καταλαμβάνει την τρίτη θέση στους άνδρες και στις γυναίκες έρχεται δεύτερος μετά τον καρκίνο του μαστού. Έτσι, από το 2002, για κάθε άτομο ηλικίας 55 ετών και άνω, τα ασφαλιστικά ταμεία συμπεριέλαβαν την προληπτική κολονοσκόπηση στο πρόγραμμα ανίχνευσης πρόδρομων μορφών και ασυμπτωματικού καρκίνου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στα πρώτα 10 χρόνια της εφαρμογής του μέτρου, 4 εκατομμύρια άτομα έλαβαν μέρος στις προληπτικές ανιχνευτικές εξετάσεις (screening) και κατά τους υπολογισμούς αποφεύχθηκαν 180.000 ΚΠΕ.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019


ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ; ΠΟΣΟ ΑΘΩΑ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ; 


του Γιάννη Αρβανιτάκη

Φίλες και φίλοι,

κάπου, κάπου κάθομαι, τα λέω με τον εαυτό μου και σιγοτραγουδώ ''Η σωτηρία της ψυχής είναι μεγάλο πράγμα…'', που τόσο υπέροχα αποδίδει η Πρωτοψάλτη σε μουσική Κραουνάκη και σε στίχους Νικολακοπούλου, ενώ αναρωτιέμαι...αν είμαστε τόσο καλά παιδιά όσο πιστεύουμε πως είμαστε! Αλήθεια, πόσο αθώα είναι πραγματικά η ψυχή του καθενός μας, η μεγάλη μας αυτή άγνωστη;

Ο φίλος μας Sigmund Freud υποστήριζε πως η

προσωπικότητά μας απαρτίζεται από τρία μέρη, το ''εκείνο ή προεγώ'', το ''εγώ'' και το ''υπερεγώ'', δηλαδή τη διαμάχη μεταξύ επιθυμίας (προεγώ), της ηθικής/κριτικής (υπερεγώ), την οποία ελέγχει το μεσολαβητικό, ρυθμιστικό και πραγματιστικό ''εγώ''!

Οι συμπεριφορές και οι πράξεις μας διαμορφώνουν την προσωπικότητα και κατ’ επέκτασιν τον χαρακτήρα μας, αλλά συντονίζονται, ελέγχονται και εκφράζονται διαμέσου του ΕΓΩ, το οποίο είναι η αντανάκλαση της ψυχή μας!

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019


Τα  ΚΟΑΛΑ

του Γιάννη Αρβανιτάκη 

Αλήθεια, φίλες και φίλοι,

πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τον θαυμαστό κόσμο που μας περιβάλλει! 

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει ή έχετε δει κάποιο ντοκιουμαντέρ για τα τόσο συμπαθητικά κι αγαπησιάρικα κοάλα. Τα έχω
φωτογραφίσει αρκετές φορές και σας παρουσιάζω μερικές φωτό που κατά την γνώμη μου ξεχωρίζουν. Παραθέτω επίσης ορισμένες ενδιαφέρουσες και λιγότερο γνωστές πληροφορίες γύρω από την ζωή τους.

Το κοάλα έχει μια φυσική ιστορία που ξεκινά τουλάχιστον 25 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η επιστημονική ονομασία του κοάλα, φασκόλαρκτος ο σταχτόχρους (Phascolarctos cinereus), προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ''φάσκολος'' που σημαίνει ''σάκος, μάρσυπος'', και ''άρκτος''. Το επίθετο "cinereus" προέρχεται από τη λατινική και σημαίνει 'σταχτόχρους'. Το χρώμα τους όμως μπορεί να ποικίλει μέχρι και καστανοκόκκινο.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

του Γιάννη Αρβανιτάκη


Φίλες και φίλοι,

Μεγάλη ανακατωσούρα έφερε η πρόσφατη νομοθετική προώθηση της κυβέρνησης Μακρόν περί ''γονέας 1, γονέας 2''.

Δεν θα συζητήσω ούτε θα κρίνω την ορθότητα ή μη αυτής της απόφασης, απλούστατα θα εκφράσω τις προσωπικές μου απόψεις επί του θέματος, όσο πιο αντικειμενικά μου είναι εφικτό και θ’ αναφερθώ προσθετικά στα γραφόμενα του φίλου μας Λάκη.

Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, μέσα στην δίνη της καθημερινότητας, οι κοινωνίες μεταλλάσσονται και μεταμορφώνονται χωρίς καλά-καλά να το αντιληφθούμε! Αυτό που λησμονούμε οι περισσότεροι μας είναι πως βιώνουμε τα τεκταινόμενα εν τη γενέσει τους και δεν είμαστε επαρκώς προγραμματισμένοι ψυχολογικά ώστε να

κατανοήσουμε, να συλλάβουμε ή να δεχθούμε τις ριζοσπαστικές αυτές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. Τονίζω το ''προγραμματισμένοι'' διότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό, όλοι μας λειτουργούμε με βάση τα δεδομένα ή αν θέλετε, τις εφαρμογές που έχουν εγκαταστήσει άλλοι στους μηχανισμούς της σκέψης μας καθώς και με τη συνισταμένη των ποικίλων περιβαλλοντικών επιδράσεων στη συνείδησή μας!

Σε μερικές δεκαετίες, όπως είχα γράψει κάποτε, τα σημερινά δημοσιεύματα κι όλες οι συζητήσεις περί φύλων και σεξουαλικότητας δεν θα απασχολούν ούτε και θα ενοχλούν πλέον κανέναν! Τουλάχιστον για τις κοινωνίες που αναφέρομαι, οι οποίες δεν θεωρούν την ομοφυλοφιλία ή την διαφορετικότητα έγκλημα, θα είναι όλα αυτονόητα, τα ρατσιστικά ταμπού θα έχουν καταρρεύσει και ο κόσμος θα ζει σε ρυθμούς προσαρμοσμένους στην πραγματικότητα. Ο καθένας μας θα είναι φορέας της ταυτότητας που θα έχει επιλέξει για τον εαυτόν του!

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Φίλες και φίλοι, τι γνωρίζετε για την...

ΥΠΝΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ή ΥΠΝΟΠΑΡΑΛΥΣΗ
(Schlafparalyse, auch Schlafstarre oder Schlaflähmung - Sleep paralysis - Paralysie du sommeil - Uyku felci - Parálisis del sueño)

Έχετε ακούσει ή διαβάσει κάτι σχετικό με τον τίτλο του σημερινού μου άρθρου; Αν όχι, πιστεύω πως όσοι αγνοούν αυτή την κατάσταση, θα βρουν την αναφορά μου αρκετά ενδιαφέρουσα.

Φανταστείτε παιδιά ότι ξυπνάτε μια ωραία ημέρα κι ενώ έχετε την απόλυτη συνειδητοποίηση του περιβάλλοντός σας, δεν μπορείτε να κινηθείτε ή να μιλήσετε. Ο εγκέφαλός σας είναι μεν ξύπνιος, αλλά εσείς δεν μπορείτε να μετακινήσετε το σώμα σας.

Η κατάσταση αυτή, που ονομάζεται υπνική παράλυση ή υπνοπαράλυση, είναι μια προσωρινή αδυναμία κίνησης ή

ομιλίας που συμβαίνει είτε την στιγμή που μας παίρνει ο ύπνος, στην λεγόμενη υπναγωγική ή προϋπνική φάση, ή κατά την στιγμή της αφύπνισης, καλούμενη υπνοπομπική ή μεταϋπνική φάση.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η υπνοπαράλυση είναι μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου ένα 8% του γενικού πληθυσμού. Το φαινόμενο δεν είναι επιβλαβές και μπορεί να διαρκέσει λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά. Όμως, το 90% των ανθρώπων που βίωσαν μια τέτοια εμπειρία, περιγράφουν το συναίσθημα αυτό ως πολύ τρομακτικό.