Ετικέτες

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑΥΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - 2009



ΤΑΥΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - 2009

Μια ανάρτηση του φίλου Γεράσιμου για τις δηλώσεις του Πούτιν περί Ελλήνων: «Αυτόχθων πληθυσμός στην Κριμαία είναι οι Έλληνες- Ήταν εκεί πολύ πριν από όλους μας», έγινε αφορμή να αναρτήσω τις παρακάτω φωτογραφίες από την Ταυρική Χερσόνησο (Χερσόνασο).

Το 2009 ασκούσα το επάγγελμά μου σ’ ένα κρουαζιερόπλοιο με το οποίο κάθε τρεις εβδομάδες πιάναμε Σεβαστούπολη. Η προνομιακή ευκαιρία να επισκεφθώ τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Χερσονήσου, μας δόθηκε όταν η Ουκρανή νοσοκόμα μου Irina, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, ώστε ένας οικογενειακός τους φίλος να αναλάβει την ιδιωτική μας ξενάγηση.

Οι σχέσεις των αρχαίων Ελλήνων τόσο με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της Κριμαίας ειδικότερα, ήταν εξαιρετικά στενές.

Από τον 6ο π.Χ. αιώνα, στη σπουδαία αυτή χερσόνησο, αναπτύσσονται περιμετρικά παραθαλάσσιες αρχαίες Ελληνικές αποικίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν την Κριμαία, Ταυρική χερσόνησο, γιατί σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, την όργωσε ο Ηρακλής με ένα γιγάντιο ταύρο.
Εκεί, στα νοτιοδυτικά της Κριμαίας, στα όρια της σημερινής Σεβαστούπολης, οι Έλληνες ίδρυσαν ήδη από τον 5ο αι. π.χ. το μοναδικό λιμάνι που θα μπορούσε να ελέγχει τους πλόες που συνέδεαν τις βορινές με τις νότιες ακτές του Εύξεινου Πόντου: τη δωρική αποικία Χερσόνησο (βυζαντινή Χερσώνα).

Στην Ουκρανία, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχουν απομείνει 91.500 Έλληνες, η πλειονότητά τους στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

Κατά τη διάρκεια Κριμαίας κρίσης του 2014, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και το δημοψήφισμα που ακολούθησε, η Κριμαία (ταυρική χερσόνησος) εντάχτηκε στη Ρωσία ως δύο τμήματα: τη Δημοκρατία της Κριμαίας και την ομοσπονδιακή πόλη της Σεβαστούπολης.

ΣΣ - Αν έχετε χρόνο διαβάστε τον 'όρκο των πολιτών της Χερσόνασον'







































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου