Ετικέτες

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Φίλες και φίλοι, αφήνω για λίγο τα δυσάρεστα για να αναφερθώ σε κάτι που με κάνει να νιώθω περήφανος, που είμαι φορέας ελληνικών γονιδίων. Γι’ όσους δεν γνωρίζουν, αφορά το εξαιρετικό έργο του συμπατριώτη μας Κώστα Κοτσανά και συγκεκριμένα το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο ευτύχησα να επισκεφθώ τον Ιούνιο που μας πέρασε.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (με τρία παραρτήματα) λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο στο Κατάκολο σε χώρο που έχει παραχωρηθεί το 2003 από το Δήμο Πύργου, στην Αρχαία Ολυμπία (μουσείο Αρχιμήδη) σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας με στήριξη του ομώνυμου εμπορικού συλλόγου και πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και ξαναζωντανεύει με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία 350 περίπου εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου. 

Όλα τα εκθέματα και το υποστηρικτικό τους υλικό έχουν δημιουργηθεί χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και στηρίζονται αποκλειστικά στην ενδελεχή μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελαχίστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει εκθέματα που αποτελούν παγκόσμιες πρωτιές στο είδος τους, όπως, τον υπολογιστικό μηχανισμό των Αντικυθήρων, το υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου, το ξυπνητήρι του Πλάτωνος, το ηλιακό ωρολόγιο του Αναξίμανδρου, τη ρομποτική την αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος (το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της Iστορίας, που μπορούσε αυτόματα να σερβίρει δεκάδες καλεσμένους με οίνο καθαρό ή νερωμένο ανάλογα με την επιθυμία του κάθε επισκέπτη), το σταθερό αυτόματο θέατρο των Φίλωνος - Ήρωνος (ένα είδος «κινηματογράφου» με κινούμενη εικόνα, ήχο), το αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη, τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία (την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας παγκοσμίως), την πυρσεία του Πολυβίου (την πρώτη μέθοδο κωδικοποιημένης τηλεπικοινωνίας παγκοσμίως), τον υδραυλικό κοχλία του Αρχιμήδους, τον αυτόματο πολυβόλο καταπέλτη του Διονυσίου, τη μηχανή παραγωγής περικοχλίων, τον παντογράφο του Ήρωνος, την τρίκωλο ανυψωτική μηχανή, την αιολόσφαιρα του Ήρωνος και πολλά άλλα.

Είναι πολύ λυπηρό που δεν μας δίδαξαν και δεν διδάσκονται σήμερα στα σχολεία μας, οι φανταστικές εφευρέσεις και επινοήσεις των προγόνων μας. Πολλοί από μας αλλά και περισσότερο από όλους οι μαθητές μας δεν γνωρίζουν τους δύο κορυφαίους εφευρέτες της ανθρωπότητας, τον Κτησίβιο (Ο Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς, 285-222 π.Χ., ήταν μεγάλος μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης της αρχαίας Ελλάδας, λογιζόμενος κατά ιδιοφυΐα μετά τον Αρχιμήδη) και τον Φίλωνα (Ο Φίλων ο Βυζάντιος, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, γεννήθηκε περί το 280 π.Χ. και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς και μηχανικούς της Ελληνιστικής περιόδου. Αν και καταγόταν από την πόλη του Βυζαντίου, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αλεξάνδρεια. Η ακμή του τοποθετείται μεταξύ του 260 και του 180 π.Χ. Θεωρείται μαθητής του Κτησιβίου, κορυφαίου μηχανικού, ο οποίος είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα της άντλησης των υδάτων και με άλλα θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα της εποχής). 
Αντιθέτως όλοι μας γνωρίζουμε τον εξαιρετικό Ντα Βίντσι ως κορυφαίο εφευρέτη, ο οποίος όμως 1700 χρόνια αργότερα αντέγραφε και αναβίωνε τον Αρχιμήδη και τους προαναφερθέντες.

Τέλος, μεγάλο το θέμα φίλοι μου. Όσοι ενδιαφέρεσθε ανατρέξτε στην ιστοσελίδα http://kotsanas.com/ και διαβάστε τα σχετικά με τις ανωτέρω εφευρέσεις (επίσης στα γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά). Αφιερώστε επίσης λιγάκι από τον χρόνο σας, για δείτε το πολύ ενδιαφέρον 57λεπτο βιντεάκι https://www.youtube.com/watch?v=3gw3V19RJ-o&feature=share με τον κ. Κοτσανά να μας ξεναγεί σε μερικά από τα εκθέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου