Ετικέτες

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΤΜΟΣ - Η δική μου Ελλάδα (6)… με την ίριδα του φακού μου

Chora and the Castle of Patmos at sunset
ΠΑΤΜΟΣ ΤΟ ΙΕΡΟ ΝΗΣΙ - PATMOS, 19-26.06.2005

BASIC INFO: auf Deutsch - also in english

Η ΠΑΤΜΟΣ είναι νησί των Δωδεκανήσων και μαζί με τα νησιά Αστυπάλαια και Λέρος υπάγονται στην επαρχία της Καλύμνου, ο δε κυριότερος συνοικισμός αυτής, η Χώρα (Πάτμος) αποτελεί ίδιο Δήμο, κτισμένη επί υψώματος, όπου υπερέχει η Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (του Ευαγγελιστή) σε μορφή μεγάλου κάστρου.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το νησί κατοικήθηκε πολύ πριν από το 3000 π.χ από τους Κάρες, τους Λέλεγες, τους Πελασγούς,

ΛΕΣΒΟΣ - Η δική μου Ελλάδα (5)… με την ίριδα του φακού μου

ΛΕΣΒΟΣ - Το Απολιθωμένο Δάσος, LESVOS - Petrified Forest - Der Versteinerte Wald - La forêt pétrifiée - Midilli Taşlaşmış Ormanı 30.05.2012
BASIC INFO: auf Deutsch - in english - en français - ve Türkçe

Περιπλάνηση στο μακρινό παρελθόν με οδηγό την φαντασία, μέσα στο ''Δάσος της Σιωπής''

Άλλη μία περιοχή της όμορφης Πατρίδας μας, που για χρόνια βρισκόταν στο στόχαστρο μου!
Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, είναι ένα μοναδικό τεκμήριο της γεωλογικής ιστορίας, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης», από το 1985.
Απολιθωμένοι κορμοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Λέσβο. Μεμονωμένα

Μία ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑ παρμένη από την κουβανέζικη/αβανέζικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Μία ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑ παρμένη από την κουβανέζικη/αβανέζικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Το πρωινό δεν είχε προχωρήσει ακόμη και το θερμόμετρο χτυπούσε ήδη τους 35° όταν μας βρήκε να βαδίζουμε σε μια πλατειούλα της παλιάς πόλης της Αβάνας θαυμάζοντας τα αξιοθέατα (εδώ πρέπει να σημειώσω, πως δυστυχώς πολλά εξ αυτών βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και απαιτούν επειγόντως συντήρηση). Σε μια στιγμή, βλέπω από τ’ αριστερά μου να με πλησιάζει μία όμορφη λεπτή κοπελίτσα με γελαστά μάτια

κρατώντας ένα μαρκαδόρο κι’ ένα μπλοκάκι στο χέρι. Buenοs dias μου λέει με ένα γλυκό, πλατύ χαμόγελο, ‘Buenοs‘ της απαντώ και ξεκινάμε την κουβεντούλα, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει να με σκιτσάρει.
Όπως εθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο διάλογος περιορίζεται στην ανταλλαγή στερεοποιημένων ερωτημαπαντήσεων του τύπου, ‘από πού είσθε,’ ‘τι επαγγέλλεστε;’ ‘έρχεσθε για πρώτη φορά στην
Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Φίλες και φίλοι, αφήνω για λίγο τα δυσάρεστα για να αναφερθώ σε κάτι που με κάνει να νιώθω περήφανος, που είμαι φορέας ελληνικών γονιδίων. Γι’ όσους δεν γνωρίζουν, αφορά το εξαιρετικό έργο του συμπατριώτη μας Κώστα Κοτσανά και συγκεκριμένα το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο ευτύχησα να επισκεφθώ τον Ιούνιο που μας πέρασε.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (με τρία παραρτήματα) λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο στο Κατάκολο σε χώρο που έχει παραχωρηθεί το 2003 από το Δήμο Πύργου, στην Αρχαία Ολυμπία (μουσείο Αρχιμήδη) σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας με

DAS ELIXIER DER LIEBE 2017

Liebe Freunde, um Mitternacht noch ein Jahr der internationalen Heuchelei wird den Staffelstab an das nächste übergeben!

Obwohl es mir bewusst ist, dass sich in dieser Welt nichts so leicht ändern wird, gebe ich nicht auf! Nun, möchte ich euch ein Elixier präsentieren, das zwar seit der Antike bekannt ist, jedoch sein Existenz wird von vielen in Frage gestellt oder sogar ignoriert! Mag sein dass nicht das Allheilmittel ist, aber es ist sicher die einzige Hoffnung der Rettung der Menschheit.

DAS ELIXIER DER LIEBE 2017
(Eine verbesserte Zusammensetzung nach der neuesten WHO-Spezifikationen)

Grundlegende Informationen für den Patienten / Benutzer
Inhaltstoffe: Das Elixier der Liebe wird aus dem Extrakt der Pflanze Agapanthus (gr. αγάπη=Liebe, άνθος= Blume, lat. Agapanthus umbellatus) hergestellt und enthält zu gleichen

ELIXIR OF LOVE 2017

Dear friends, at midnight another year of international hypocrisy will pass the torch to the next!

Even if I believe that nothing is going to change so easily in this world, I will persevere again presenting you an elixir, which although known since ancient times, its existence is questioned or even ignored by many! It might not be the panacea but it certainly is the only hope of salvation of mankind.

ELIXIR OF LOVE 2017 (Improved preparation according to the newest WHO specification)
Basic information for the patient / user

Ingredients: The elixir of love is prepared from the extract of the plant agapanthus (from gr. αγάπη=love, άνθος= blossom, lat. Agapanthus umbellatus) and contains a large

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 2017

ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 2017
του Γιάννη Αρβανιτάκη

Φίλες και φίλοι, τα μεσάνυχτα άλλος ένας χρόνος διεθνούς υποκρισίας θα παραδώσει τη σκυτάλη στον επόμενο!

Ενώ κατά βάθος γνωρίζω πως τίποτε δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τόσο εύκολα σ’ αυτό τον κόσμο, ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΩ και πάλι παρουσιάζοντας σας ένα ελιξίριο, το οποίο αν και γνωστό από τα αρχαιότατα χρόνια, από πολλούς αμφισβητείται ή ακόμη και αγνοείται η ύπαρξη του! Ίσως να μην είναι η πανάκεια αλλά σίγουρα είναι η μόνη ελπίδα σωτηρίας της ανθρωπότητας.

ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 2017 (βελτιωμένη σύνθεση σύμφωνα με τις νεότερες προδιαγραφές του ΠΟΥ)

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ - ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

18 Ιουλίου 2011
Η θλιβερή επέτειος της σφαγής του Ποντιακού Ελληνισμού, μου είχε δώσει το ερέθισμα για να αναρτήσω μερικές φωτογραφίες από την Μονή Σουμελά, την οποία ευτύχησα να επισκεφθώ τον Ιούλιο του 2011.
Περιληπτικά παραθέτω κάποιες βασικές ιστοριογραφικές πληροφορίες, των οποίων μεγάλο μέρος προέρχεται από τις σημειώσεις του αγαπημένου μου αδελφικού φίλου, συμμαθητή και συναδέλφου, Γιάννη Ντοκμετζίογλου.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά (ποντιακά: σου Μελά, από το όρος Μελά), είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι 40χλμ. από την Τραπεζούντα και 16χλμ. από την Ματσούκα, επί 16 αιώνες σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.


ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ ΙΑΤΡΕΙΟΝ ΠΕΡΑΤΙΑΣ (ΠΛΑΓΙΑΣ ΒΟΝΙΤΣΗΣ)

Οι φωτογραφίες είναι από την εποχή της θητείας μου ως αγροτικός γιατρός στο χωριό της Περατιάς το 1975/76. Αρχικά, ο διορισμός μου προοριζόταν για την Πλαγιά Βονίτσης, αλλά λόγω των κατολισθήσεων μεταφέρθηκε στο ενδιάμεσο χωριό.

Αυτή η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας ήταν μία από τις φτωχότερες της Πατρίδας μας. O επιθανάτιος ρόγχος της δικτατορίας ακούονταν ακόμη στο αέρα και οι φωτογραφίες του Παπαδόπουλου και του φοίνικα εξακολουθούσαν να στολίζουν τους τοίχους μερικών σπιτιών.
Αρκετοί κάτοικοι με θεωρούσαν κομμουνιστή επειδή κάπου-κάπου φορούσα κόκκινο πουλόβερ και εξέφραζα κάποιες προοδευτικές για την εποχή αντιλήψεις!




ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑ

Φίλες και φίλοι, στις 3 Φεβρουαρίου, λίγο μετά το μεσημέρι που τριγυρίζαμε στους δρόμους και τα στενάκια της Hobart (για όσους δεν το γνωρίζουν, πρωτεύουσα της Τασμανίας), κάποια στιγμή τα τοιχώματα του στομάχου μας άρχισαν να στέλνουν τα πρώτα μηνύματα στέρησης προς τον εγκέφαλο!

Οσονούπω το μάτι μας έπεσε στην επιγραφή „MEZETHES“ “ Greek Taverna“. Χωρίς περιστροφές μπαίνουμε μέσα και μας καλωσορίζει ένα μελαψό κοριτσάκι από την Μαλαισία. Ερωτώ αν κάποιος μιλά την γλώσσα μας και μου απαντά, „μάλιστα, η ιδιοκτήτρια στην κουζίνα“!

ΤΑΥΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - 2009



ΤΑΥΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - 2009

Μια ανάρτηση του φίλου Γεράσιμου για τις δηλώσεις του Πούτιν περί Ελλήνων: «Αυτόχθων πληθυσμός στην Κριμαία είναι οι Έλληνες- Ήταν εκεί πολύ πριν από όλους μας», έγινε αφορμή να αναρτήσω τις παρακάτω φωτογραφίες από την Ταυρική Χερσόνησο (Χερσόνασο).

Το 2009 ασκούσα το επάγγελμά μου σ’ ένα κρουαζιερόπλοιο με το οποίο κάθε τρεις εβδομάδες πιάναμε Σεβαστούπολη. Η προνομιακή ευκαιρία να επισκεφθώ τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Χερσονήσου, μας δόθηκε όταν η Ουκρανή νοσοκόμα μου Irina, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, ώστε ένας οικογενειακός τους φίλος να αναλάβει την ιδιωτική μας ξενάγηση.

ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ;

ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ; 

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Αρχές Ιουλίου, σε μία ανάρτηση της φίλης Γιάννας, διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο περί χειριστικών γονέων, το οποίο και παραθέτω ως σύνδεσμο παρακάτω. Το θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και ανεξάντλητο. Χωρίς να αμφισβητώ τις τοποθετήσεις της συντάκτριας ψυχοθεραπεύτριας κυρίας Χαρίλα, ως οικογενειακός γιατρός και με αρκετή εμπειρία στην ψυχοθεραπευτική, επιτρέψτε μου να εκφράσω και την δική μου ταπεινή γνώμη.
Η αναφορά της βέβαια απευθύνεται στους αποκλειστικά χειριστικούς γονείς, δεν είμαστε όμως όλοι μας κάπως χειριστικοί απέναντι στα παιδιά μας;
Θέτω πρώτα το ερώτημα: Γιατί θέλουμε να αποκτήσουμε απογόνους;

- Μήπως γνωρίζοντας πως θα πεθάνουμε μια μέρα, ενεργούμε εγωιστικά ώστε να μη χαθεί τελείως το γενετικό μας υλικό;

Οταν μια φιλία υπερβαίνει τη διχόνοια δύο λαών



Οταν μια φιλία υπερβαίνει τη διχόνοια δύο λαών

Μία ιστοριούλα σύντομο βιογραφικό του αγαπημένου μου αδελφικού φίλου και συμμαθητή Γιάννη Ντοκμετζίογλου.

Ο Γιάννης Ντοκμετζίογλου γεννήθηκε το 1945 στην Κωνσταντινούπολη, στη συνοικία Φανάρι. Ξεκίνησε το σχολείο στο τετρατάξιο δημοτικό σχολείο του Μπαλατά και στη συνέχεια για την 5η και την 6η Δημοτικού αλλά και για τις τρεις τάξεις Γυμνασίου, ....

....η συνέχεια στον σύνδεσμο.

http://www.humanstories.gr/otan-mia-filia-yperveni-ti-dichonia/


ΛΙΓΕΣ ΛΕΞΕΙΣ για τον ΕΡΩΤΑ, την ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ και... τη ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ


ΛΙΓΕΣ ΛΕΞΕΙΣ για τον ΕΡΩΤΑ, την ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ και... τη ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ
του Γιάννη Αρβανιτάκη

Το ερέθισμα να γράψω δύο λόγια επί του θέματος, μου το έδωσε μία ανάρτηση της φίλης Γιάννας, καθώς και οι τοποθετήσεις του καλού μου φίλου Λάκη που με ταλαιπωρεί αρκετά συχνά με τα δύσκολα ερωτηματικά που θέτει, η οποία αφορούσε τον ''έρωτα της πρώτης στιγμής''. Υπάρχει τελικά ή όχι;

Ως γνωστόν, τα συναισθήματα είναι υποκειμενικά, λειτουργούν διαφορετικά για τον καθέναν από μας, κι επομένως ποικίλουν κι οι αντιλήψεις μας! Ανάλογα με την ερμηνεία που δίνουμε στα συναισθήματά μας, χρησιμοποιούμε και τις λέξεις που κρίνουμε κατάλληλες για να τα εκφράσουμε.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΛΥΤΑΞΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ – ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ‘’ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ’’ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΟΛΥΤΑΞΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ – ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ''ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ'' ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΓΕΙΑ

του Γιάννη Αρβανιτάκη


Η διατήρηση της υγείας είναι καθήκον. Λίγοι φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι υπάρχει και κάτι που θα μπορούσαμε να το πούμε φυσική ηθική’.
Herbert Spencer, 1820-1903, Βρετανός φιλόσοφος

Φίλες και φίλοι, από μικρό παιδί με συνάρπαζε και με ενθουσίαζε ό,τι είχε σχέση με τη βιολογία και την ιατρική. Ει δυνατόν διάβαζα κάθε άρθρο που αναφερόταν σε νέες κατακτήσεις της ιατρικής επιστήμης και τις προβλεπόμενες εφαρμογές της στην πράξη. Το ίδιο ισχύει και για την επιστημονική φαντασία ή ακριβέστερα μελλοντολογία εφ’ όσον στηριζόταν στις αντίστοιχες έρευνες.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ & ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10


ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ & ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Η ανάρτηση ενός άρθρου του κ. Μ. Δημόπουλου περί ινομυαλγίας και συνενζύμου Q10 από μια φίλη στο Facebook, μου έδωσε την αφορμή να σχολιάσω περιληπτικά μερικά σημεία.

Πρώτα απ’ όλα διαφωνώ ριζικά με τη τοποθέτηση του κ. Δημόπουλου: ''Και όμως υπάρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι αντιμετώπισης, που το ιατρικό κατεστημένο αποκρύπτει'', και το διευκρινίζω παρακάτω!

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο επίμονου εκτεταμένου πόνου που συνοδεύεται από δυσκαμψία, κόπωση, διαταραχές του ύπνου οι οποίες εμποδίζουν την αναζωογόνηση του οργανισμού, γνωστικές δυσκολίες, και συχνά περιβάλλεται από άλλα πολλαπλά ανεξήγητα συμπτώματα, άγχος ή κατάθλιψη, καθώς επίσης από λειτουργική ανεπάρκεια των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής. Συνήθως προσβάλλει νέες και μεσήλικες γυναίκες, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε κάθε ηλικία ανεξαρτήτως φύλου.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ;

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ; 
ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ, ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΙΤΙΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ του Γιάννη Αρβανιτάκη

Η ‘Κραυγή’, 1893, του Νορβηγού καλλιτέχνη

Edvard Munch, ένα έργο με 4 εκδόσεις
και με διαφορετικές ερμηνείες όσον αφορά τις προθέσεις του εκφραστή.

Αυτό που βλέπω εγώ, είναι μια κραυγή
χωρίς ΗΧΟ, γι’ αυτό και παραθέτω την εικόνα,
σαν ένδειξη ενός ανθρώπου που
κραυγάζει σιωπηλά για βοήθεια!

Ήταν αρχές του 1978, περίπου 4-5 μήνες νωρίτερα είχα διορισθεί στην αντικαρκινική κλινική Bad Münder (σήμερα λειτουργεί και σαν γενική κλινική). Μου είχε ανατεθεί πτέρυγα γυναικών ΙΙ και την ημέρα εκείνη διανυκτέρευα. Το πρωινό είχα δύο εισαγωγές εκ των οποίων η μία διακομίσθηκε σε μας από την χειρουργική κλινική μιας γειτονικής πόλης, με τη διάγνωση ‘’λέμφωμα non Hodgkin’’ και την παράκληση περαιτέρω αγωγής. Πηγαίνω λοιπόν στο δωμάτιο της γλυκύτατης αυτής κυρίας Α. για να την εξετάσω, να την πληροφορήσω σχετικά με τη χημειοθεραπεία και για τις πιθανές παρενέργειες, και φυσικά να την υποστηρίξω ψυχολογικά, όσο μπορούσα.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Περί Κιθάρας.....και.....Γυναίκας

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ - Περί Κιθάρας.....και.....Γυναίκας

του Γιάννη Αρβανιτάκη

Μία αύρα ρομαντισμού που με πλαισίωνε τις τελευταίες μέρες, μου έδωσε την αφορμή να αφιερώσω δύο γραμμές στην γυναίκα και στην κιθάρα.
Σίγουρα δεν πρωτοτυπώ με τις σκέψεις μου, εν μέρει μάλιστα, μπορεί να είναι κάπως δογματικές, αλλά επειδή πιστεύω πως έχουν σχέση με την μουσική, τολμώ να τις παραθέσω!
Όταν ξεκίνησα τα μαθήματα κλασσικής κιθάρας στην εφηβική μου ηλικία, ήταν η εποχή που άρχισα να νιώθω και τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα (το να νιώθεις πεταλούδες στην κοιλιά, όπως λέει μία γερμανική και αγγλική έκφραση). Από τότε, αργά-αργά συνειδητοποιούσα πως η σπουδή της κιθάρας και ο τρόπος που θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε μία γυναίκα δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Ένας απόλυτος παραλληλισμός με την γυναικεία φύση θα ήταν σίγουρα άστοχος και ατυχής, δεν μπορούν όμως, να παραγνωρισθούν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά τους. Συνεπώς, αναπόφευκτη ήταν και η σύγκριση της κιθάρας με την γυναίκα.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΕΜΒΟΛΙΟΦΟΒΙΑ, ΕΜΒΟΛΙΟΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ, ΜΥΘΟΙ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ, ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΕΜΒΟΛΙΟΦΟΒΙΑ, ΕΜΒΟΛΙΟΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ, ΜΥΘΟΙ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ, ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη μείωση του ποσοστού εμβολιασμού ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, σαν οικογενειακός γιατρός που άσκησε και ασκεί ακόμη, κατά διαστήματα, το επάγγελμα στη Γερμανία, και βασιζόμενος σε προσωπικές μου εμπειρίες αλλά και στη διεθνή βιβλιογραφία, θέλησα να πάρω μια συνοπτική θέση πάνω στο επίμαχο αυτό θέμα. Ήδη πολλές χώρες έχουν θέσει ως στόχο την ενισχυμένη εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τον εμβολιασμό και τις συνέπειές του.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF του 2015, μολονότι τα τελευταία 25 χρόνια, η παιδική θνησιμότητα κάτω των 5 ετών έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, εξακολουθούν να πεθαίνουν 5,9 εκατομμύρια παιδάκια τον χρόνο, ήτοι 16.000 ημερησίως, 700 την ώρα, 11 το λεπτό, 1 κάθε 5,5 δευτερόλεπτα!

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

T A N G O A R G E N T I N O

T A N G O A R G E N T I N O

Πριν από καιρό, ο καλός μου φίλος Λάκης ανάρτησε το πολύ όμορφο μουσικό κομμάτι ''Το Ταγκό'', της Χαρούλας Αλεξίου στο FB! Άδραξα λοιπόν την ευκαιρίαα να γράψω πέντε κουβέντες για την ιστορία του ΤΑΓΚΟ. Μέγας εκφραστής και μία από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της ιστορίας του tango υπήρξε ο Γαλλο-Αργεντινής καταγωγής Carlos Gardel (1890 – 1935),
τραγουδοποιός, τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός. Ο Gardel δημιούργησε το tango-canción και συνετέλεσε στη μετάβαση του tango από μουσική των λαϊκών γειτονιών σε μουσική ανωτέρων κοινωνικών στρωμάτων.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ, ΟΜΟΦΥΛΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΖΩΙΚΟ ΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ, ΟΜΟΦΥΛΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΖΩΙΚΟ ΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Αφορμή για να εκφράσω την προσωπική μου άποψη επί του θέματος, μου έδωσαν, ‘’το σύμφωνο συμβίωσης’’ και η σωρεία των διαφόρων, είτε αρνητικών είτε θετικών και κάποτε γελοίων σχολίων, από άτομα όλων των κατηγοριών, κληρικών, πολιτικών, επιστημόνων, καθηγητών, καθώς και ανθρώπων του περιβάλλοντός μου (ασθενών και φίλων).

Ξεκινώντας με ένα από τα αγαπημένα μου γνωμικά που αποδίδονται στον μεγάλο μας φιλόσοφο Σωκράτη ¨ΟΥΚ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΟΥΔΕ ΕΛΛΗΝ, ΑΛΛΑ ΚΟΣΜΙΟΣ¨, δηλαδή ¨Δεν είμαι ούτε Αθηναίος, ούτε Έλληνας, αλλά πολίτης αυτού του κόσμου¨, θέλω να τονίσω πως ο πλανήτης που ζούμε, είναι το σπιτάκι όλων των λαών του κόσμου και έχει χώρο για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, πολιτικής

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΚΟΥΒΑ - CUBA 2016

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ…
του Γιάννη Αρβανιτάκη

…εκεί που οι ωρολογιακοί δείκτες ξεχνούν να πάρουν πλήρη στροφή επειδή λειτουργούν σύμφωνα με το τραγούδι ''Mañana is soon enough for me''.
...εκεί όπου η ατμόσφαιρα δονείται σχεδόν ασταμάτητα από τους ρυθμούς του son, bolero, salsa, rumba, tsa tsa tsa, mambo, afrocuban jazz, και που με την ευφορία που προξενούν, σου φτιάχνουν την διάθεση, ώστε να υποχρεώνεσαι να χορεύεις στο δρόμο, αντί να περπατάς.
…την χώρα των αντιθέσεων και αντιφάσεων

Από τα φοιτητικά μου χρόνια, μία από τις επιθυμίες μου, ήταν να επισκεφθώ κάποτε την Κούβα. Και…να που πριν από λίγο καιρό αξιώθηκα να κυκλοφορώ στους δρόμους της. Φυσικά, εκείνη την εποχή, με είχε συναρπάσει και η εικόνα του Τσε, η οποία και σήμερα ακόμη, εξακολουθεί να συγκινεί και να επηρεάζει τους νέους. Αυτός ο άνθρωπος υπήρξε πραγματικά ιδεαλιστής και ήθελε ν’ αλλάξει τον κόσμο. Εδώ παραθέτω μία από τις ιστορικές του φράσεις που την βρίσκετε και σε πολλά τουριστικά φανελάκια:
«Muchos me dirán aventurero, y lo soy, sólo que de un tipo diferente y de los que ponen el pellejo para demostrar sus verdades».
…και μεταφράζω ελεύθερα, «Πολλοί με ονομάζουν περιπετειώδη (χαρακτήρα, τύπο), και είμαι τέτοιος, αλλά ενός διαφορετικού είδους, απ’ αυτούς που ρισκάρουν το πετσί τους για να αποδείξουν τις αλήθειες τους».

ΓΗΡΑΝΣΗ, ΓΗΡΑΤΕΙΑ, ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ/ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ, ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΓΗΡΑΤΟΣ


ΓΗΡΑΝΣΗ, ΓΗΡΑΤΕΙΑ, ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ/ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ, ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΓΗΡΑΤΟΣ
του Γιάννη Αρβανιτάκη

''ΜΟΝΟ Ο ΝΟΥΣ, ΟΣΟ ΠΑΛΙΩΝΕΙ, ΞΑΝΑΝΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ, ΕΝΩ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΓΝΩΣΗ'',
έφη, μεταξύ άλλων, ο Πλούταρχος στα ‘Περί παίδων αγωγής’.

Αγαπητοί μου τριτήλικες και δευτερήλικες! Στην πρώτη ηλικία δεν αναφέρομαι επειδή στην πλειονότητά τους, δεν ασχολούνται ακόμη με το θέμα. Όσον αφορά ελληνόφωνους της τετάρτης ηλικίας, δεν γνωρίζω πολλούς, αλλά απευθύνομαι βεβαίως και σ’αυτούς.

Φίλες και φίλοι, ο χρόνος κυλά, ο ένας λιγότερο ο άλλος περισσότερο νιώθει την πίεση του στις πλάτες του, τα δε θέματα περί γήρατος, αποτελούν αρκετά συχνά αντικείμενο των συζητήσεων μας. Ως εκ τούτου, υποθέτω, πως κάποιες σχετικές πληροφορίες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες.